Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επίσημη πρώτη του Ομπάμα στην Αφρική
Επίσημη πρώτη του Ομπάμα στην Αφρική Εκτύπωση E-mail
11.07.09

«Η πρώτη επίσκεψη του Ομπάμα ως πρόεδρος στην Κένυα, θα μπορούσε να εκληφθεί από κάποιους πως γίνεται μόνο λόγω της καταγωγής του πατέρα του από εκεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Κένυας, Ράιλα Οντίνγκα.

 

Πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος για την Αφρική στο Διεθνές Κέντρο Woodrow Wilson της Ουάσινγκτον, Στίβεν Μακ Ντόναλντ, «ο Ομπάμα θέλει να δείξει πως η Αφρική έχει σημαντική θέση στην πολιτική του, όμως υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρότερα ζητήματα στην ατζέντα του που πρέπει να λύσει».

Η Αφρική δεν ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα, καθώς τους πρώτους έξι μήνες είχε να αντιμετωπίσει τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Εκτός από τα πολύ σοβαρά θέματα που όφειλε να ασχοληθεί, ο Ομπάμα ως Αφροαμερικανός.

«Αυτή η επίσκεψη είναι η αρχή της σφραγίδας που αναμένεται να αφήσει ο Ομπάμα στην Αφρική», δήλωσε η πρώην σύμβουλός του, Γουίτνεϊ Σάιντμαν.

Αφρικανοί ειδικοί αναφέρουν πως ο Ομπάμα θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πολιτική του στη Αφρική, εστιάζοντας στη βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων σε μία ήπειρο, όπου εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν. Επίσης, είναι πολύ πιθανόν να γίνει εκτενής αναφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διάδοση του AIDS.

 

 

Από την Ιταλία ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για το πέρασμα της οικογένειας του στην Αφρική:

 

 

«Όταν οι γονείς μου έφυγαν από την Κένυα πριν από 50 χρόνια, το ΑΕΠ της χώρας ήταν υψηλότερο από το αντίστοιχο της Νοτίου Κορέας. Τους ρώτησα, τι συνέβη από τότε; Και οι γονείς μου μού απάντησαν για τα δεινά της αποικιοκρατίας.

» Εγώ από την πλευρά μου τους είπα ότι ένας από τους λόγους που η εικόνα άλλαξε ήταν το γεγονός ότι η Νότιος η Κορέα δημιούργησε θεσμούς διαφάνειας. Δεν βλέπω γιατί δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και με την Αφρική».

imerisia

Κατά τη διάρκεια της 24ωρης παραμονής του στην Ακρα, θα επισκεφθεί και ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Αφρικανών που επρόκειτο να φύγουν σκλάβοι για την Αμερική.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3772&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 11.07.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote