Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow G8: «Υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας»
G8: «Υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας» Εκτύπωση E-mail
09.07.09

Την αισιοδοξία των χωρών της G8 για την οικονομία εκφράζει η διακήρυξη, που εκδόθηκε μετά το γεύμα των ηγετών, οι οποίοι ωστόσο επισημαίνουν ότι υπάρχουν και σημαντικοί κίνδυνοι.

Υπάρχουν «ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης» της οικονομίας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι» και η κρίση στον τομέα της εργασίας μπορεί να «ξαναθέσει σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα», υπογραμμίζουν σήμερα οι ηγέτες της G8 στην κοινή τους διακήρυξη για την οικονομία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη σύνοδο κορυφής τους στην Λ'Άκουϊλα, στην Ιταλία.

«Αν και υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης και κυρίως μια ανάκαμψη των χρηματαγορών, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και εξακολουθούν να εγκυμονούνται σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα», σημειώνουν στην κοινή τους διακήρυξη για την οικονομία, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το γαλλικό πρακτορείο.

Οι ηγέτες της G8 προειδοποιούν επίσης ότι «οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις αγορές εργασίας μπορούν να ξαναθέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας ζητούν εξάλλου να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας και σημειώνουν ότι είναι «απαραίτητο» να προετοιμαστούν «στρατηγικές εξόδου» από τα σχέδια υποστήριξης.

Επίσης, καθώς τα σχέδια αυτά οδήγησαν σε έκρηξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, οι ηγέτες της G8 δεσμεύονται στο κείμενό τους να εγγυηθούν «τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα».

Όσον αφορά το θέμα του πετρελαίου, οι ίδιοι καλούν τις χώρες παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου να «βελτιώσουν τη διαφάνεια και να ενισχύσουν το διάλογό τους προκειμένου να μειωθεί η υπερβολική αστάθεια της αγοράς».

Οι ίδιοι σημειώνουν τέλος στην κοινή τους διακήρυξη ότι δεν μπορούν «να συνεχίσουν να ανέχονται τη φοροδιαφυγή».

«Θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί μια σειρά αποτελεσματικών αντίμετρων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις χώρες που δεν σέβονται τους διεθνείς κανονισμούς όσον αφορά τη δημοσιονομική διαφάνεια», καταλήγουν οι ηγέτες της G8 στην κοινή τους διακήρυξη που υιοθετήθηκε στο γεύμα εργασίας που είχαν κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής τους.

"Ισχυρό μήνυμα» της G8 σε Β. Κορέα και Ιράν

Η G8 θα απευθύνει ένα «ισχυρό μήνυμα καταδίκης» προς την Βόρεια Κορέα δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας των οκτώ περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε πρόσφατα σε μία σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων και σε μία δεύτερη πυρηνική δοκιμή τον Μάιο.

Αυτές οι εκτοξεύσεις αποτελούν μία κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν στο κομμουνιστικό καθεστώς κάθε πυρηνική δοκιμή και κάθε εκτόξευση πυραύλου.

Εξάλλου,ο Φρατίνι, η χώρα του οποίου προεδρεύει της G8,ανέφερε ότι οι «προϋποθέσεις» για μία καταδίκη του Ιράν από της χώρες μέλη της G8, που συνέρχεται στην Λ' Άκουϊλα, «δεν συντρέχουν προς το παρόν».

Συμφώνησαν σε εκτίμηση για πετρέλαιο

Οι συσκεπτόμενοι στη Σύνοδο της G8 ηγέτες των προηγμένων κρατών συμφώνησαν σήμερα στην εκτίμηση πως μία δίκαιη τιμή για το βαρέλι πετρελαίου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80 δολαρίων, τόνισε εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ωστόσο τόνισε στους ομολόγους του πως η τιμή του «μαύρου χρυσού» δεν μπορεί να ρυθμισθεί με διοικητικά μέτρα.

«Κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ τόνισε πως είναι αδύνατη μία διοικητική ρύθμιση της τιμής του πετρελαίου», τόνισε η Νατάλια Τιμακόβα.

Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι οι ομόλογοί του συμφώνησαν πως μία δίκαια τιμή για το βαρέλι είναι μεταξύ στα 70 και 80 δολάρια, τόνισε η ίδια εκπρόσωπος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ζητούν σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ να καθορισθεί «ένα διάστημα διακύμανσης των τιμών» του αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της διακήρυξης της συνόδου, οι ηγέτες της G8 πρόκειται να ζητήσουν να αποφευχθεί η υπερβολική αβεβαιότητα στις ενεργειακές αγορές, καθώς οι απρόβλεπτες τιμές δεν διευκολύνουν τις επενδυτικές δυνατότητες της βιομηχανίας.

Αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας για την Αφρική

Η G8 δεσμεύτηκε σήμερα να τηρήσει τις υποσχέσεις της να αυξήσει τη δημόσια βοήθεια για την ανάπτυξη υπέρ της Αφρικής και να αυξήσει «με άλλους δωρητές» κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο τη βοήθεια αυτή για την περίοδο 2004-2010.

«Υπογραμμίζουμε πόσο σημαντικό είναι να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις για αύξηση της βοήθειας που αναλάβαμε στο Γκλενίγκλς. Για την Αφρική, θα χρειαστεί κυρίως μαζί με άλλους δωρητές, να αυξήσουμε τη δημόσια βοήθεια στην ανάπτυξη κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από σήμερα και έως το 2010, σε σχέση με το 2004», σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης για «την ανάπτυξη και την Αφρική», που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η G8 υπογράμμισε επίσης ότι «θα επεξεργαστεί μια πρόταση που αφορά τις αρχές και τις καλές πρακτικές της διεθνούς επένδυσης στην γεωργία», λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές αγορές αγροτικής γης στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην Αφρική.

www.kathimerini.gr

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3762&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote