Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Χαμάς πήρε τη Γάζα
Η Χαμάς πήρε τη Γάζα Εκτύπωση E-mail
18.06.07
Οι άγριες συγκρούσεις ανάμεσα στους ενόπλους της Χαμάς και της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν τη λογική συνέπεια της διεθνούς απομόνωσης των Παλαιστινίων, του οικονομικού αποκλεισμού τους και του πλήρους πολιτικού αδιεξόδου που προκάλεσε η εγκατάλειψη της ειρηνευτικής διαδικασίας από το Ισραήλ. 

 Το χάος και ο αλληλοσπαραγμός -έστω κι αν προκαλούν την ικανοποίηση όσων ισχυρίζονταν ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ανίκανοι να αυτοκυβερνηθούν και θα σφαγούν μεταξύ τους- δεν προέκυψαν ξαφνικά. 

Είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης κατοχής αλλά και της άρνησης των διαδοχικών ισραηλινών κυβερνήσεων να διαπραγματευτούν με την Παλαιστινιακή Αρχή μια ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος και την αποκατάσταση ομαλών σχέσεων με όλους τους άραβες γείτονές τους. 

Τώρα μαίνεται η πάλη για την εξουσία ανάμεσα στις δύο μεγάλες παλαιστινιακές παρατάξεις, που συγκρούονται σαν δυο λιοντάρια μέσα στο κλουβί τους και δεν βλέπουν αυτούς που τα φυλάκισαν εκεί αλλά τρώνε, κυριολεκτικά, τις σάρκες τους!

 Οι σκηνές που μεταδόθηκαν από τη Γάζα με εν ψυχρώ δολοφονίες τραυματιών μέσα σε νοσοκομεία, με εξόντωση παραδοθέντων στελεχών και με πυρά εναντίον πολιτών που διαδήλωναν υπέρ του τερματισμού των συγκρούσεων, είναι συμπεριφορές που προκαλούν αποτροπιασμό διεθνώς.

Οπως και οι ισχυρισμοί των ισλαμιστών της Χαμάς ότι «απελευθέρωσαν» τη Γάζα από τους «συνεργάτες του κατακτητή».  Στο έλεος του Ισραήλ Ανεξάρτητα από τις αμοιβαίες κατηγορίες για «απόπειρα πραξικοπήματος» ή για «υποκίνηση από ξένες δυνάμεις» και πέρα από τελεσίγραφα που απευθύνουν ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια, το γεγονός πλέον είναι ότι η πολύ πιο οργανωμένη και φανατισμένη Χαμάς σχεδόν κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας.

 Πιθανή κατάληξη των εξελίξεων θα είναι η εγκαθίδρυση ενός «Χαμαστάν» στη Γάζα, με πλήρη έλεγχο κάθε πτυχής της ζωής από τους φανατικούς ισλαμιστές, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή θα αρκεστεί στην εγκαθίδρυση μιας «Φάταχλαντ» στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη.

 Σε κάθε περίπτωση τα παλαιστινιακά εδάφη θα συνεχίσουν να είναι απομονωμένα και στο έλεος κυριολεκτικά του Ισραήλ, ενώ η προοπτική ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους θα είναι πια μακρινό όνειρο.

 Για να σταματήσει, όμως, η αιματοχυσία εκείνο που επείγει είναι η άμεση παρέμβαση, κυρίως των αραβικών κρατών που μπορούν να σταματήσουν τις συγκρούσεις, χρησιμοποιώντας το μόνο σίγουρο όπλο που διαθέτουν, την οικονομική υποστήριξη και προς τις δύο πλευρές, αφού είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να παρέμβουν αποφασιστικά. 

Οσο για την ισραηλινή κυβέρνηση, αυτή μάλλον επιδιώκει τον παλαιστινιακό εμφύλιο, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξασθενίσουν ακόμη περισσότερο οι κυριότερες παρατάξεις και θα πάψουν να εκτοξεύονται αυτοσχέδιοι πύραυλοι Κασάμ στο έδαφός του. 

Την αναμφισβήτητη ευθύνη του Ισραήλ και των ΗΠΑ για τη σημερινή κατάσταση καταγγέλλει στην πιο καίρια στιγμή ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή Αλβάρο ντε Σότο στην τελευταία έκθεσή του.

 Η έκθεση Ντε Σότο Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το «Κουαρτέτο» δεν υπήρξε ποτέ αμερόληπτο, ότι το Ισραήλ έθετε πάντοτε ανέφικτες προϋποθέσεις για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, ενώ οι ΗΠΑ επιδίωκαν τη σύγκρουση της Φάταχ με τη Χαμάς, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξουδετερωθεί η πιο ριζοσπαστική δύναμη.

 Τώρα που οι ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις παίρνουν μοιραία τροπή, οι ΗΠΑ ανακαλύπτουν -λίγο αργά, βέβαια- βαθιές διαφορές μέσα στους κόλπους της Χαμάς και ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι η κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα θα δημιουργήσει προβλήματα στο Ισραήλ (!) και θέτει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί διεθνής δύναμη στα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας.

 Ο ακήρυχτος εμφύλιος στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί την τελευταία δραματική υπόμνηση προς τις ΗΠΑ, κυριότερο υποστηρικτή του Ισραήλ, προκειμένου να αναθεωρήσουν την καταστροφική πολιτική τους πριν είναι πολύ αργά, ακόμη και για την επιβίωση του εβραϊκού κράτους.   

 *Η Χαμάς κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Φάταχ περιορίζει τη διαχείριση της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη.

 Η διπλωματία παίρνει τώρα τη σκυτάλη, ενώ ΟΗΕ, Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσία -το κουαρτέτο των μεσανατολικών διαπραγματευτών- έσπευσαν να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και εκτιμάται ότι σύντομα θα ανοίξουν οι κρουνοί της οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

 Οι δραματικές εξελίξεις στη Γάζα δεσπόζουν στην έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που άρχισαν χθές στο Κάιρο.

 Στο πεδίο των ενδοπαλαιστινιακών εξελίξεων, ο διορισμός του ανεξάρτητου βουλευτή Σαλάμ Φαγιάντ στην πρωθυπουργία αντί του παυμένου Ισμαήλ Χανίγια, απορρίφθηκε από τη Χαμάς ως πραξικοπηματική.

Στη Δυτική Οχθη χιλιάδες παλαιστίνιοι κρατώντας πορτρέτα του Γιασέρ Αραφάτ, διαδήλωσαν κατά της Χαμάς και του Χανίγια, «που επιχειρούν τη δημιουργία ισλαμικού εμιράτου στη Γάζα».     

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=376&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 18.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote