Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πυρκαγιά μετά τα επεισόδια στο Γραμματικό
Πυρκαγιά μετά τα επεισόδια στο Γραμματικό Εκτύπωση E-mail
08.07.09

Πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στο Γραμματικό, στο σημείο όπου νωρίτερα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων που αντιδρούν στην κατασκευή του ΧΥΤΑ, και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 30 πυροσβέστες, 10 οχήματα της πυροσβεστικής, τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

 

Λίγο πριν τις 10:00 το πρωί, στην περιοχή όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο νέος ΧΥΤΑ, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων του Γραμματικού και ανδρών των ΜΑΤ.

 

Κάτοικοι της περιοχής εμπόδισαν τα μηχανήματα να ξεκινήσουν τις εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ και στη συνέχεια συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονται από νωρίς στο σημείο.

 

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και τον πετροπόλεμο τραυματίστηκαν αστυνομικοί και κάτοικοι, ενώ λιποθυμικό επεισόδιο είχε ο δήμαρχος της περιοχής. Από τα ΜΑΤ έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και λίγο αργότερα όπως προαναφέρθηκε, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε χωράφια για την κατάσβεση των οποίων χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

 

Ο «κλεφτοπόλεμος» κατοίκων-αστυνομίας συνεχιζόταν μέχρι και τη μία μετά το μεσημέρι και η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη.

 

«Οι υπόλογοι της αμαρτωλής διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής προσπαθούν, με το πρόσχημα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, να συνεχίσουν το παιχνίδι τους στις πλάτες των φορολογουμένων πολιτών», δήλωσε με αφορμή τα επεισόδια ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής.

 

«Οι υπεύθυνοι αντί να τους έχουν ως μοναδικούς και προνομιακούς συνομιλητές τους θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή μιας μοναδικής περιοχής της βόρειας Αττικής και αν θέλουν πραγματική λύση του προβλήματος να ανοίξουν επιτέλους τον διάλογο που επί χρόνια επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες του Γραμματικού και της Κερατέας», συμπλήρωσε.

 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος δήλωσε ότι «στο Γραμματικό γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, έτσι όπως ψηφίστηκε από όλα τα αυτοδιοικητικά όργανα, και κυρίως, έτσι όπως έχει αποφασιστεί από τα περισσότερα κόμματα, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

 

ΣΥΝ: Να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ

«Η κυβέρνηση επιχειρεί με τα ΜΑΤ να κάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει ότι σταματά τη χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, γιατί η κυβέρνηση απέτυχε να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων, όπως επιβάλει η κοινοτική νομοθεσία (Οδηγ. 1999/31/ΕΚ), και ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακύρωση της απόφασης άρσης του αναδασωτέου της περιοχής χωροθέτησης», υπογραμμίζει ο

ΣΥΝ και προσθέτει:

 

«Η λύση στο πραγματικά δύσκολο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που να διασφαλίζει το περιβάλλον και τον δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα της σχετικής διαδικασίας, μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες».

 

 

 

naftemporiki

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3758&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote