Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow "Αστακός" η Λ' Ακουίλα για τη G8
"Αστακός" η Λ' Ακουίλα για τη G8 Εκτύπωση E-mail
08.07.09

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη 15.000 ανδρών της αστυνομίας και του στρατού, έχουν ληφθεί στη Λ΄Ακουιλα, μια ημέρα πριν τη σύνοδο κορυφής της G8 στην πόλη αυτή της κεντρικής Ιταλίας.

Ηδη οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στους δρόμους της Ρώμης και η αστυνομία συνέλαβε περίπου 40 άτομα, κυρίως Ιταλούς, όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και κράνη υποχώρησαν προς το πανεπιστήμιο της Ρώμης και άρχισαν να πετούν μπουκάλια και πέτρες προς τους αστυνομικούς που είχαν πάρει θέσεις μπροστά από το πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, συνολικά 36 άτομα, από τα οποία 27 Ιταλοί, συνελήφθησαν στην ιταλική πρωτεύουσα. Επίσης οι Αρχές συνέλαβαν τέσσερις Σουηδούς, δύο Γερμανούς, έναν Ελβετό, έναν Γάλλο και έναν Πολωνό.

«Όλοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν, να ακουστεί η φωνή τους, αλλά χωρίς την δημιουργία επεισοδίων και σεβόμενοι τους νόμους», δήλωσε ο δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο.

Νωρίτερα πέντε νεαροί Γάλλοι, ηλικίας από 25 μέχρι 35 ετών, συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους ρόπαλα στην Λ' Ακουϊλα. Εις βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατοχή όπλων αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια.

 

Οι δρόμοι που συνδέουν τον τόπο διεξαγωγής της συνόδου στη Λ'Ακουιλα έχουν κλείσει για όλα τα οχήματα με εξαίρεση τα διαπιστευμένα.

Περισσότερα από 10 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων ένα σύγχρονο μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης Predator, έχουν επιστρατευθεί για να αποτρέψουν πιθανή τρομοκρατική επίθεση με στόχο πολιτικούς που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο.

Μεταξύ αυτών είναι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι ηγέτες της G8 από την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τον Καναδά και τη Ρωσία καθώς και αρχηγοί κυβερνήσεων από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αίγυπτος. Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχει και ο λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι.

Οι ιταλικές αρχές υποσχέθηκαν να αποτρέψουν επανάληψη των βίαιων επεισοδίων τα οποία είχαν σημειωθεί στην τελευταία σύνοδο της G8 που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Γένοβα το 2001, όταν συγκρούστηκαν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της παγκοσμιοποίησης και αστυνομικοί με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 23χρονος διαδηλωτής και να τραυματιστούν δεκάδες.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την είσοδο στην Ιταλία βίαιων ταραξιών, η Ιταλία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συμφωνία Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση προσώπων στις χώρες της ΕΕ.

Αρχικά, η Ιταλία σχεδίαζε να φιλοξενήσει τη σύνοδο αυτή στο νησί Λα Μανταλένα της Σαρδηνίας. Αλλά ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέλεξε τη Λ΄Ακουιλα, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα συγκεντρωθούν χρήματα για την πόλη, η οποία καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό του Απριλίου κατά τον οποίο 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 60.000 έμειναν άστεγοι.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η ακαδημία της αστυνομίας έχει χτιστεί κατά τρόπον ώστε να αντέχει σχεδόν σε όλους τους σεισμούς που μπορεί να πλήξουν την περιοχή. Πάντως, οι αρχές τονίζουν ότι ελικόπτερα θα βρίσκονται σε επιφυλακή για να παραλάβουν τους συμμετέχοντες σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3757&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote