Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ομπάμα - Πούτιν: ενταφιάζουν οριστικά τον Ψυχρό Πόλεμο
Ομπάμα - Πούτιν: ενταφιάζουν οριστικά τον Ψυχρό Πόλεμο Εκτύπωση E-mail
08.07.09

«Μια νέα εποχή ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία, και μια ουσιαστική σχέση που σηματοδοτεί οριστικά τον ενταφιασμό του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος άλλωστε έχει λήξει εδώ και πολλά χρόνια, εκφράζει η σημερινή μας συνάντηση».

Με αυτή τη φράση ξεκινησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας που είχαν οι δύο άντρες σε προάστειο της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, απο τη δική του πλευρά, δήλωσε ότι η χώρα του βασίζεται στον πρόεδρο Ομπάμα για την αποκατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και ότι ελπίζει σε καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ. «Στηρίζουμε τις ελπίδες μας στο πρόσωπό σας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», είπε. «Η ιστορία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων γνώρισε διακυμάνσεις. Υπήρξαν χρόνια απόλυτης ευημερίας, υπήρξε γκρίζα ρουτίνα ακόμη και αντιπαράθεση», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα εξήρε το έργο που έχει επιτελέσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο ως πρόεδρος και από το Μάιο του 2008 ως πρωθυπουργός. «Γνωρίζω όχι μόνο το εξαιρετικό έργο που έχετε επιτελέσει για το ρωσικό λαό τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση του προέδρου αλλά και τώρα ως πρωθυπουργός», υπογράμμισε, παρότι μόλις την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν, άνθρωπο προσκολλημένο στο παρελθόν. «Είχαμε μια σπουδαία ευκαιρία να θέσουμε πιο στέρεες βάσεις στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Ίσως δεν συμφωνούμε σε όλα, δεν μπορούμε να συμφωνούμε άλλωστε σε όλα, αλλά έχουμε διαβουλεύσεις με γνώμονα το συμφέρον του ρωσικού και του αμερικανικού λαού», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, εξέφρασε επίσης το «βαθύ σεβασμό του» για την κληρονομιά της χώρας, κατά τη διάρκεια σημαντικής ομιλίας του σε τελειόφοιτους της Νέας Οικονομικής Σχολής της Μόσχας. Όπως είπε στο ακροατήριό του, ήταν «η τελευταία γενιά» που γεννήθηκε σε έναν «διχασμένο κόσμο». «Η Αμερική επιθυμεί μία ισχυρή, ειρηνική και ευημερούσα φίλη Ρωσία», όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Στα θεμελιώδη ζητήματα που θα διαμορφώσουν αυτόν τον αιώνα, οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι μοιράζονται κοινά συμφέροντα που αποτελούν τα βάση συνεργασίας». Απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στον περιορισμό της εξάπλωσης ων πυρηνικών όπλων. Εάν επιτύχουν να αποτρέψουν τη Β. Κορέα και τον Ιράν από το να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα, δεν θα υπάρξει ανάγκη για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. «Αν η απειλή από το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν πάψει να υφίσταται, η κινητήριος δύναμη για την πυραυλική άμυνα στην Ευρώπη θα πάψει να υφίσταται», δήλωσε συγκεκριμένα.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3756&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote