Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow "Αντίο" στο βασιλιά της ποπ
"Αντίο" στο βασιλιά της ποπ Εκτύπωση E-mail
08.07.09

Στην τελευταία του κατοικία σε κοιμητήριο του Λος Αντζελες οδηγήθηκε το απόγευμα ο Μάικλ Τζάκσον. Το θρύλο της ποπ, αποχαιρέτησε η οικογένειά του σε ιδιωτική τελετή, στο κοιμητήριο Φόρεστ Λον, στο Χόλιγουντ.

 Εν συνεχεία, μία «πομπή μαύρων λιμουζινών», συνοδεία από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, μετέφερε την σορό του Μάικλ Τζάκσον στον χώρο της ειδικής εκδήλωσης στο Στέιπλς Σέντερ.Άκολούθησε η ειδική τελετή στη μνήμη του στο κλειστό γήπεδο Στέιπλς Σέντερ του Λος Άντζελες, με την συμμετοχή πολλών αστέρων της μουσικής και του κινηματογράφου, που μεταδόθηκε απ’ ευθείας από εκατοντάδες τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο.

Με μήνυμα του Ν. Μαντέλα ξεκίνησε η τελετή εις μνήμην του Μ.Τζάκσον

Η τελετή προς τιμήν του Μάικλ Τζάκσον, που μεταδόθηκε απ΄ ευθείας και την παρακολούθησαν εκατ. τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο, άρχισε στην αίθουσα Στέιπλς του Λος Άντζελες με την ανάγνωση ενός μηνύματος του Νέλσον Μαντέλα και την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Η δημόσια τελετή του "βασιλιά της πόπ" στο Λος Άντζελες θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη των ανθρώπων ως ένα εξαιρετικό γεγονός, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας του Μάικλ Τζάκσον, Κεν Σανσάιν.

"Θα είναι ένα εξαιρετικό γεγονός. Του είδους που οι άνθρωποι θυμούνται για όλη τους την ζωή", πρόσθεσε ο Σανσάιν.

"Η συνεργασία με τον δήμο του Λος Άντζελες, την αστυνομία της πόλης και την [εταιρεία προώθησης συναυλιών] AEG επέτρεψαν να στηθεί κάτι που πιστεύω ότι είναι ένα θαύμα, από άποψης παραγωγής. Λένε ότι θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία των ΜΜΕ", κατέληξε.

Ο δήμος του Λ. Άντζελες ζητά δωρεές για την κάλυψη της επιμνημόσυνης δέησης

Ο δήμος του Λος Άντζελες, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, κάλεσε τα εκατομμύρια των θαυμαστών του Μάικλ Τζάκσον σε όλο τον κόσμο να κάνουν δωρεές για να συμβάλλουν στην κάλυψη του κόστους της δημόσιας επιμνημόσυνης δέησης για τον βασιλιά της ποπ.

 Ο Ματ Σζάμπο, εκπρόσωπος του δημάρχου του Λος Άντζελες, Αντόνιο Βιγιαραϊγκόζα, δήλωσε ότι οι δωρεές από τους θαυμαστές του Μάικλ Τζάκσον, που φοροεκπίπτουν, θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν "οι δημόσιες δαπάνες που χρειάζονται για να διασφαλιστεί ότι η επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί, με σεβασμό, τάξη και ασφάλεια".

Το κόστος για τα μέτρα ασφαλείας στην επιμνημόσυνη δέηση υπολογίζονται μεταξύ 3 και 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

"Το Λος Άντζελες είναι μία παγκόσμιας εμβέλειας πόλη, που είναι συνηθισμένη στη διοργάνωση γεγονότων διεθνούς ακτινοβολίας", αλλά, "δεν έχει ασυλία από την ύφεση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του δημάρχου της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Δηλώσεις Ομπάμα για τον Μάικλ Τζάκσον

Ο Μάικλ Τζάκσον ήταν "ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της γενιάς μας", δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε από τη Μόσχα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της γενιάς μας, ίσως οποιασδήποτε γενιάς", τόνισε και πρόσθεσε: "Όπως ο Έλβις [Πρίσλεϊ], ο [Φρανκ] Σινάτρα και οι Μπίτλς, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας μας".

"Το εξαιρετικό του ταλέντο και η μουσική του ήταν αναμεμειγμένα με μία μεγάλη δόση τραγωδίας", όπως και "δυσκολίες στην ιδιωτική του ζωή", σχολίασε επίσης ο Ομπάμα.

"Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, όμως είναι σημαντικό για μας να θυμόμαστε το καλύτερο κομμάτι του".

Κατηγορήθηκε εν ζωή, αποθεώθηκε μετά θάνατον

Άλλαξε το ύφος της μουσικής ποπ και έφτασε να συμβολίζει τις υπερβολές ενός ναρκισσιστικού τρόπου ζωής της σόου μπίζνες.

Κατά τις ημέρες που ακολούθησαν τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον από ανακοπή καρδιάς σε νοικιασμένη έπαυλη του Χόλιγουντ, οι αδυναμίες του, τα ελαττώματα και οι κατηγορίες για κακοποίηση ανηλίκων ξεχάστηκαν. Όμως ως έναν βαθμό.

Καθώς το Λος Άντζελες και ο υπόλοιπος κόσμος προετοιμάζονταν για την επιμνημόσυνη τελετή με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία, μία νέα εικόνα του Τζάκσον αρχίζει να προβάλλεται: ήταν μία μουσική ιδιοφυία και μία τραγικά παρεξηγημένη διασημότητα, ένας άνθρωπος που ακόμη κι ως "παιδί-θαύμα" διέθετε μία ψυχή που κατανοούσε τα αισθήματα αγάπης και τις επιθυμίες των ενηλίκων, ένας στοργικός και δοτικός πατέρας, του οποίου τα αισθήματα που έτρεφε για τα παιδιά του και η συμπόνια που επεδείκνυε για τους άλλους τον έκαναν σύμβολο μίας παγκόσμιας καλοσύνης.

Ο "Wacko Jacko," ["Ο Τρελό Τζέικο"], όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί ο σκανδαλοθηρικός βρετανικός Τύπος, είχε γίνει ο Άγιος Μάικλ, αλλά, η αγιογραφία του Τζάκσον έχει και τους επικριτές της.

Το μέλος του Κογκρέσου από τη Νέα Υόρκη, Πίτερ Κινγκ, χαρακτήρισε την Κυριακή τον Τζάκσον παιδεραστή και διεστραμμένο και κατηγόρησε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για πολύ ευνοϊκή κάλυψη του θέματος. "Παρενοχλούσε σεξουαλικώς παιδιά. Ήταν παιδεραστής και το να του δίνουμε τόσο μεγάλη κάλυψη ημέρα με την ημέρα, τί λέει αυτό για εμάς ως χώρα;", αναρωτιέται ο Κινγκ. "Έίμαστε πολύ πολιτικά ορθοί. Κανένας δεν θέλει να σηκωθεί όρθιος και να πει: "Δεν χρειαζόμαστε τον Μάικλ Τζάκσον". Τα σχόλιά του για τον Βασιλιά της Ποπ προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυρίας στο Διαδίκτυο.

Από την ώρα που εμφανίστηκε στο προσκήνιο σε ηλικία 11 ετών, ξεχώρισε για το ταλέντο του, ενώ συμμετείχε στο συγκρότημα με τα υπόλοιπα αδέλφια του, τους Jackson Five. Συγκρότημα που το 1968 σκαρφάλωσε στην κορυφή των charts με επιτυχίες όπως οι ABC, I want You Back και I'll Be There. Σταδιακά εκπλήρωσε το όνειρό του να κάνει σόλο καριέρα. Το 1979 ήρθε το άλμπουμ Off the Wall in 1979 που συνδύασε αρμονικά ήχους φανκ, ντίσκο και ποπ. Τρία χρόνια αργότερα ήρθε το Thriller με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, το οποίο "εγκαινίασε" την εποχή του βίντεο κλιπ και έκανε τον Τζάκσον έναν αστέρα μεγάλου βεληνεκούς.

Όμως, όσο περνούσαν τα χρόνια, ο Τζάκσον έκανε λιγότερες επιτυχίες στο πεντάγραμμο και περισσότερους τίτλους στα σκανδαλοθηρικά έντυπα, κι αυτό κυρίως εξ αιτίας των πολλών πλαστικών επεμβάσεων και της αλλόκοτης συμπεριφοράς του. Φαινόταν άρρωστος όλο και συχνότερα στις δημόσιες εμφανίσεις του, αλλά, στο επίκεντρο της γεμάτης σκάνδαλα ζωής του υπήρχαν οι ύποπτες σχέσεις του με τα αγόρια. Δύο φορές κατηγορήθηκε για κακοποίηση παιδιών στο ράντσο του, την Neverland, το 1993 και το 2003. Στην πρώτη περίπτωση κατέληξε σε συμβιβασμό δηλώνοντας αθώος και στην δεύτερη περίπτωση απηλλάγη των κατηγοριών. Όμως, οι δοκιμασίες αυτές έπληξαν τον ήδη εύθραυστο ψυχισμό του και τον μετέτρεψαν σε αγαπημένο στόχο των ΜΜΕ.

Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστα, αλλά, όπως προκύπτει, πρέπει να έκανε χρόνια κατάχρηση φαρμάκων. Οι θαυμαστές του αποδίδουν τα προβλήματά του αυτά στην τραυματική παιδική του ηλικία και στην αμηχανία που του προκαλούσε η διαρκής ενασχόληση του Τύπου μαζί του. Οι αδυναμίες και οι ιδιοτροπίες του -λένε- δεν αποτελούν λόγο για να παραβλέψει κάποιος το ταλέντο και τις επιτυχίες του.

"Το μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής και του κόσμου τιμούν τον Τζάκσον ως έναν "τρωτό ήρωα"", λέει η Κλάρενς Τζόουνς, ακαδημαϊκός και μέλος του ινστιτούτου Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ. "Ακόμη και οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση αγοριών και οι διευθετήσεις ύψους εκατομμυρίων δολαρίων [για να κλείσουν οι υποθέσεις] δεν στάθηκαν αρκετές για να χαθεί η αγάπη του κόσμου για τον Μάικλ. Στο τέλος, φαίνεται ότι εκπροσωπούσε την ελπίδα, την έμπνευση και την αποθέωση της ζωής, όσο ανορθόδοξη κι αν ήταν η δική του ζωή".

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3755&Itemid=30

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote