Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow "Νέα εποχή" στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ
"Νέα εποχή" στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
07.07.09

Το "νέο ξεκίνημα" των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, μετά την υπογραφή πολλών συμφωνιών στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στη Μόσχα, χαιρετίζει με δημοσιεύματά του ο ρωσικός Τύπος.

Ομπάμα και Μεντβέντεφ κατέληξαν σε οκτώ συμφωνίες: μεταξύ άλλων υπέγραψαν ένα μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης για περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο χωρών - και για το πράσινο φως από πλευράς Ρωσίας για χρήση του αεροπορικού χώρου της, προκειμένου να μεταφέρονται Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιωτικό υλικό στο Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε δεκτός σήμερα, Τρίτη, από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρωθυπουργική κατοικία στο Νόβο Ογκάρεβο, κοντά στη Μόσχα.

Συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντώνται για πρώτη φορά, είναι το αμερικανικό πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη, το οποίο έχει επικρίνει έντονα η Μόσχα.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του βασίζεται στον πρόεδρο Ομπάμα για την αποκατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και ότι ελπίζει σε καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

"Στηρίζουμε τις ελπίδες μας στο πρόσωπό σας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων", είπε κατά το πρόγευμα εργασίας που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. "Η ιστορία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων γνώρισε διακυμάνσεις. Υπήρξαν χρόνια απόλυτης ευημερίας, υπήρξε γκρίζα ρουτίνα ακόμη και αντιπαράθεση", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα εξήρε το έργο που έχει επιτελέσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο ως πρόεδρος και από το Μάιο του 2008 ως πρωθυπουργός. "Γνωρίζω όχι μόνο το εξαιρετικό έργο που έχετε επιτελέσει για το ρωσικό λαό τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση του προέδρου αλλά και τώρα ως πρωθυπουργός" είπε, παρότι μόλις την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν, άνθρωπο προσκολλημένο στο παρελθόν, ενώ άφησε αιχμές και χθες, Δευτέρα, απευθύνοντας προς τον πρόεδρο Μεντβέντεφ τη δέσμευση να συνομιλεί μαζί του για τα διμερή θέματα.

"Είχαμε μια σπουδαία ευκαιρία να θέσουμε πιο στέρεες βάσεις στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Ίσως δεν συμφωνούμε σε όλα αλλά έχουμε διαβουλεύσεις με γνώμονα το συμφέρον του ρωσικού και του αμερικανικού λαού", πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

 


Θετικά βήματα με την υπογραφή συμφωνιών

H επίσκεψη Ομπάμα στη Ρωσία ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς: ΗΠΑ και Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία-πλαίσιο για σημαντική μείωση του πυρηνικού τους οπλοστασίου σε ορίζοντα 7ετίας. Η συνθήκη αυτή θα αντικαταστήσει τη START 1 που εκπνέει στο τέλος του έτους. Μεσολάβησαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις που κορυφώθηκαν με τις συνομιλίες των δύο προέδρων στη Μόσχα - μάλιστα αμφότεροι έκαναν λόγο για "αρχή μίας εποχής καλύτερων σχέσεων των δύο χωρών".

Σε μία ακόμη κίνηση για την εξομάλυνση των σχέσεων που είχαν ψυχραθεί από το καλοκαίρι του 2008 με τον πόλεμο στη Γεωργία, ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν στην επανέναρξη της στρατιωτικής τους συνεργασίας. Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών υπέγραψαν κείμενο πλαίσιο για την ανανέωση των στρατιωτικών σχέσεων.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες εξακολουθούν να έχουν διαφορές στο ζήτημα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη - αλλά έχει υπάρξει και πρόοδος. Ρωσία και ΗΠΑ θα ανταλλάξουν εμπειρογνώμονες στο πεδίο της αντιπυραυλικής άμυνας, οι οποίοι, σύμφωνα με το κοινό επίσημο ανακοινωθέν, «θα μελετήσουν το πρόβλημα μαζί».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα οι δύο χώρες να πετύχουν ένα επίπεδο συνεργασίας αντάξιο του 21ου αιώνα και η βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων να φέρει θετικά αποτελέσματα τόσο για τις ίδιες όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, «ευθύ και επαγγελματία», μιλώντας για «πολύ παραγωγικές συνομιλίες». Εξήρε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη μεταφορά εφοδίων προς το Αφγανιστάν σαν μία σημαντική συνεισφορά τη Μόσχας που ανοίγει το δρόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τη Γεωργία, η πιθανότητα ένταξης της οποίας στο NATO είναι ένα από τα σημεία τριβής ΗΠΑ και Ρωσίας, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η εδαφική της ακεραιότητα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Πρόσθεσε τέλος ότι το ηγετικό δίδυμο της Ρωσίας, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν εργάζονται μαζί «πολύ αποδοτικά».

Συμφωνήθηκε ακόμα η σύσταση μεικτής επιτροπής για τη συνεργασία στα ενεργειακά, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση των οικονομικών και επιστημονικών δεσμών και την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.


Έκκληση Ομπάμα για "πραγματική σύμπραξη"

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε νέα έκκληση για την υπέρβαση της δυσπιστίας του Ψυχρού Πολέμου και την οικοδόμηση μιας συνολικής σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Νέα Οικονομική Σχολή της Μόσχας.

"Η Αμερική επιθυμεί μια ισχυρή, ειρηνική και ευημερούσα Ρωσία", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος"... ως προς τα θεμελιώδη ζητήματα που θα διαμορφώσουν τον αιώνα αυτόν Αμερικανοί και Ρώσοι μοιράζονται κοινά συμφέροντα που συγκροτούν μια βάση συνεργασίας", πρόσθεσε.

Αν και προσεκτικός ώστε να μην επικρίνει ευθέως την ηγεσία του Κρεμλίνου και αφού επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να επιβάλουν οποιοδήποτε σύστημα διακυβέρνησης σε άλλες χώρες, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να σεβασθεί τους κανόνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, να επιβάλει το νόμο στον οικονομικό τομέα και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, ενώ επανέλαβε την υποχρέωση της χώρας να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία Γεωργίας και Ουκρανίας.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3754&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 08.07.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote