Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Απ' το αφτί και στον πρωθυπουργό
Απ' το αφτί και στον πρωθυπουργό Εκτύπωση E-mail
18.06.07
Σημαντικές διορθώσεις ή απόσυρση; Παρότι η υπουργός Παιδείας ετοιμάζει να κάνει ανακοινώσεις για την πρώτη επιλογή, η πλειονότητα των υπουργών της κυβέρνησης επιμένει στη δεύτερη. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει με παρέμβαση του ίδιου του Κ. Καραμανλή.  Η παρέμβαση της «Χρυσής Αυγής» στο Σύνταγμα έδωσε το σύνθημα.

Η Μαριέττα Γιαννάκου τις αμέσως επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε δηλώσεις για αλλαγές σε επίμαχα σημεία του βιβλίου.

Ομως, πολλά στελέχη της Ν.Δ., κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι είναι με αυτή την εξέλιξη κι επιθυμούν πιο ριζικές λύσεις.

 «Πυξίδα» για τις διορθώσεις, αποτελούν οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών και αφορούν το σύνολο των κεφαλαίων.

 Ο ακαδημαϊκός Μ. Σακελλαρίου έχει διατυπώσει 38 παρατηρήσεις για τις ενότητες που ξεκινούν μετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης και φθάνουν ώς τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ενώ ο Κ. Σβολόπουλος (έχει επιμεληθεί και την έκδοση των αρχείων του Κωνσταντίνου Καραμανλή) έχει διατυπώσει προτάσεις για 43 αλλαγές για τα υπόλοιπα κεφάλαια του βιβλίου.  

Η επιθυμία πολλών στο μέγαρο Μαξίμου είναι οι προτεινόμενες παρατηρήσεις να γίνουν δεκτές.

Αυτό όμως σημαίνει ότι οι αλλαγές αυτές θα τροποποιούσαν σε τέτοιο βαθμό το χαρακτήρα του βιβλίου, που ουσιαστικά θα το καθιστούσαν αγνώριστο.

Αλλωστε ούτε οι συγγραφείς θα μπορούσαν να δεχθούν τόσο μεγάλες παρεμβάσεις, γιατί θα ήταν σαν να συνέγραφαν εντελώς διαφορετικό κείμενο.

 Ακόμη, κι αν ανακοινωθούν αλλαγές, ο θόρυβος που θα ακολουθήσει θα είναι μεγάλος. Τότε είναι πιθανή η παρέμβαση του πρωθυπουργού για την απόσυρση του βιβλίου της ΣΤ' Δημοτικού.

 Ισχυρές φωνές στη Ν.Δ., ακόμη και συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, ζητούν επίμονα να γίνει αυτή η παρέμβαση, μολονότι δημοσίως αυτή την άποψη εκφράζουν μόνο βουλευτές (Γ. Κοντογιάννης, Δ. Τζαμτζής, Μ. Χαρακόπουλος, Δ. Κωνσταντάρας μεταξύ άλλων).

 Είναι χαρακτηριστικό πάντως του κλίματος στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι οι δηλώσεις των παραπάνω βουλευτών περί απόσυρσης, διανεμήθηκαν επισήμως από το γραφείο Τύπου της Ν.Δ.

 Ο Κ. Καραμανλής συμμερίζεται αυτές τις θέσεις. Σε συζήτηση που είχε, μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες με «γαλάζιο» στέλεχος, είχε πει ότι «η καλύτερη λύση είναι το βιβλίο να αποσυρθεί». Σε τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα επαναφέρει προσωρινά το παλιό βιβλίο Ιστορίας.

 Οι εξελίξεις αυτές, όμως, θα σημαίνουν «άδειασμα» της Μαριέττας Γιαννάκου, παρότι και η ίδια η υπουργός Παιδείας κρατάει αποστάσεις: «Δεν αναθέσαμε εμείς τη συγγραφή του βιβλίου.

Η ανάθεση έγινε από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ευθυμίου», τονίζει.  Κόστος, όμως, έχει συνολικά η κυβέρνηση. Κορυφαίοι υπουργοί μάλιστα θεωρούν ότι η φθορά γι' αυτό το θέμα ξεπερνάει ακόμη κι εκείνο της υπόθεσης των ομολόγων.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μετρήσεις η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της Ν.Δ. καταφέρεται εναντίον του βιβλίου: Το 79,1% των «γαλάζιων» οπαδών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis πιστεύει ότι «το βιβλίο διαστρεβλώνει την ελληνική ιστορία», ενώ για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 58,7%.

 Ο Γ. Καρατζαφέρης εκμεταλλεύεται στο έπακρο την κατάσταση και το βιβλίο είναι μία από τις βασικές αιχμές του, στην προσπάθεια να κερδίσει ψήφους από τη Ν.Δ.

 Η τακτική αυτή αποδίδει, αφού τις θέσεις του συμμερίζεται μεγάλο μέρος των κυβερνητικών βουλευτών.  Με τις διορθώσεις, στο υπουργείο Παιδείας πιστεύουν ότι το ζήτημα μπορεί να κλείσει.

 Οι φωνές, όμως, εκείνων που επιμένουν στην απόσυρση εξακολουθούν να είναι ισχυρές. Και το πιθανότερο είναι πως αυτές στο τέλος θα επικρατήσουν.     

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=375&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 18.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote