Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέα πρόκληση από τη Β. Κορέα
Νέα πρόκληση από τη Β. Κορέα Εκτύπωση E-mail
05.07.09

Η Βόρειος Κορέα προχώρησε το Σάββατο, σε νέες δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς, αψηφώντας την ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το οπλοστάσιό της

και αποτολμά την πρόκληση σήμερα που οι ΗΠΑ γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας τους. Ο πέμπτος πύραυλος, βεληνεκούς που εκτιμάται στα 400-500 μ, δοκιμάσθηκε στις 08.00, τοπική ώρα, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό επιτελείο δυνάμεων. Αργότερα το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η Πιονγκ Γιανγκ εκτόξευσε άλλον έναν πύραυλο μικρού βεληνεκούς. Οι σημερινές προκλήσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών αυτήν την εβδομάδα, με τέσσερις ακόμα πυραύλους να έχουν εκτοξευτεί στη Θάλασσα της Ιαπωνίας την Πέμπτη, σε παράβαση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, που απαγορεύουν στο κομμουνιστικό καθεστώς όποια άλλη δοκιμή πυρηνικών, ή συμβατικών πυραύλων.

 "Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο πύραυλο σήμερα το πρωί", ανέφερε ο αρχηγός του νοτιοκορεατικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας σε ανακοινωθέν του. Οι εκτοξεύσεις ακολούθησαν μια σειρά πυραυλικών δοκιμών αυτήν την εβδομάδα.

Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τις 08:00 ως τις 08:30 τοπική ώρα από τη Βάση Κιτνταεργιόνγκ, κοντά στο λιμάνι Ουονσάν, στην Ανατολική Θάλασσα (Θάλασσα της Ιαπωνίας), ανέφερε το ανακοινωθέν.

"Ο στρατός, ο οποίος έχει μια ισχυρή αμυντική συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε απειλή ή πρόκληση από το Βορρά", σημείωσε.

Κυβερνητικός αξιωματούχος ίπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap ότι και οι δύο πύραυλοι πιστεύεται ότι ήταν Scud με δραστικό βεληνεκές 500 χλμ., που δίνουν την δυνατότητα στην Πιονγκ Γιανγκ να στοχοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα είχε προχωρήσει την Πέμπτη σε τέσσερις εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς -περίπου 120 χλμ.-, αλλά "οι Σκουντ που εκτοξεύτηκαν σήμερα αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για μας λόγω του μεγαλύτερου βεληνεκούς τους", σημείωσε ο αξιωματούχος στο Yonhap.

"Οι πυραυλικές εκτοξεύσεις της Πέμπτης φαίνεται ότι ήταν μέρος μιας στρατιωτικής άσκησης αλλά οι σημερινές, που σημειώνονται ανήμερα της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, πιστεύεται ότι έχουν πολιτικούς στόχους", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.


Αποδοκιμασία από το Τόκιο

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας καταδίκασε τις εκτοξεύσεις πυραύλων που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα ως "σοβαρή πρόκληση" εναντίον της ασφάλειας στην περιφέρεια.

"Είναι μια σοβαρή ενέργεια πρόκλησης εναντίον της ασφάλειας των γειτονικών χωρών, περιλαμβανομένης της χώρας μας", δήλωσε ο Τακέο Καουαμούρα, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji Press.

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ενέργεια αυτή παραβιάσει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σε έκκληση για ηρεμία προχώρησαν η Ρωσία και η Κίνα, ζητώντας να επαναληφθούν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως οι δύο χώρες συμφώνησαν όλες οι πλευρές να μην κάνουν βήματα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3745&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote