Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επίσκεψη στη φωλιά της «αρκούδας»
Επίσκεψη στη φωλιά της «αρκούδας» Εκτύπωση E-mail
04.07.09

Στη Μόσχα μεταβαίνει αύριο ο Μπαράκ Ομπάμα για την πρώτη αμερικανορωσική σύνοδο κορυφής της προεδρίας του. Κύριος στόχος του Αμερικανού προέδρου η σύσφιγξη των σχέσεων με τη ρωσική «αρκούδα».

O Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον δήλωσε ότι ο Πούτιν «παραμένει με το ένα πόδι στον Ψυχρό Πόλεμο», ενώ ο διάδοχός του στην προεδρία Μεντβέντεφ «έχει κατανοήσει ότι οι δύο πρώην αντίπαλες χώρες πρέπει να αφήσουν το παρελθόν πίσω τους». Ο διαχωρισμός αυτός δίνει ξεχωριστό ενδιαφέρον στις συναντήσεις του με τους δύο Ρώσους ηγέτες, τη στιγμή μάλιστα που ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι «ο Ομπάμα κάνει λάθος σχετικά με τις ψυχροπολεμικές αντιλήψεις του πρωθυπουργού. Η άποψή του θα αλλάξει μετά τη συνάντησή τους», πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, «καθώς οι εντυπώσεις που έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον Πούτιν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Ιταλία και Αφρική. Μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία, ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στη Λ΄ Άκουιλα της Ιταλίας όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος της G8 και κατόπιν θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στην Αφρική ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Στη Μόσχα πάντως ο Ομπάμα, ο οποίος τον Απρίλιο είχε υπογράψει στο Λονδίνο με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατ΄ αρχάς συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών, θα συζητήσει για τη σύμβαση η οποία θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα που λήγει τον Δεκέμβριο. Θα έχει επίσης συζητήσεις τόσο για το θέμα της Βόρειας Κορέας όσο και για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράν. Πάντως, η ρωσική ηγεσία φαίνεται να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την προσέγγιση του Ομπάμα, όπως έδειξαν πρόσφατες δηλώσεις του Μεντβέντεφ για τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες, όπως είπε, έχουν φθάσει στα επίπεδα που ήταν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. «Δυστυχώς, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν χειροτερεύσει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Κρίση εμπιστοσύνης, αδράνεια, απροθυμία λήψης πρωτοβουλιών- όπως και να το ονομάσουμε, το γεγονός είναι ότι παρ΄ ότι οι πρόεδροι των χωρών διατηρούσαν μια καλή προσωπική σχέση, οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις έχουν υποβιβασθεί σ΄ ένα επίπεδο που είχαμε δει μόνο στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. «Η νέα κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα δείχνει διάθεση να αλλάξει αυτή την κατάσταση και εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε».


Αμερικανικές υποχωρήσεις

Τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις, η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει ορισμένες υποχωρήσεις. Για παράδειγμα, στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας συμφωνήθηκε η συνεργασία με την Πολωνία, όπου θα τοποθετούνταν οι στρατηγικοί πύραυλοι, να περιορισθεί σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή η Ρωσία έθεσε τέλος στις προσπάθειες του ΟΗΕνα παραταθεί η θητεία των επιθεωρητών της στη Γεωργία, χωρίς να αντιδράσει η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Ομπάμα να μη σταθεί τίποτε εμπόδιο στην υπογραφή της νέας συμφωνίας με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3742&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote