Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Συνέντευξη Παπούλια στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα»
Συνέντευξη Παπούλια στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα» Εκτύπωση E-mail
04.07.09

Η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης του στο Βελιγράδι.

Ο κ. Παπούλιας, στην ερώτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, εκτίμησε ότι «η διεύρυνση αποτελεί τη σημαντικότερη και πλέον πετυχημένη πολιτική της ΕΕ διότι οδήγησε στη δημιουργία μίας ζώνης ασφάλειας και ευημερίας για όλους του ευρωπαίους πολίτες» . Ο κ. Παπούλιας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα το 2003 στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, συνέβαλε για να καταστεί επίσημη πολιτική η θέση ότι το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων είναι στην ενιαία Ευρώπη.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπούλιας, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται και ελπίζει ότι σύντομα θα καρποφορήσουν όλες οι προσπάθειες και θα εκπληρωθεί το ευρωπαϊκό όραμα.

Στην ερώτηση για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Σερβίας ο κ. Παπούλιας τις χαρακτήρισε άριστες τονίζοντας ότι «σε πολιτικό επίπεδο οι επαφές είναι κάτι παραπάνω από συχνές και οι θέσεις σε όλα τα θέματα ταυτίζονται» .

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι πέρα από τις πολιτικές σχέσεις υπάρχει και ραγδαία ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων. «Παρότι η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει λίγο ή πολύ όλες τις χώρες της περιοχής οι διμερείς οικονομικές σχέσεις συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά» επισήμανε ο κ. Παπούλιας. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στις επενδύσεις ξένου κεφαλαίου και υπογράμμισε ότι η Σερβία αποτελεί σημαντική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπούλιας και στην συμβολή της Ελλάδας στην ανάπτυξη της Σερβίας που εκφράζεται και μέσα από το ΕΣΟΑΒ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην προώθηση πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών, με τη λειτουργία της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι, που θα αποτελέσει, όπως είπε, «γερό θεμέλιο για την οικοδόμηση των πολιτιστικών σχέσεων των δύο λαών» .

Στην ερώτηση για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, κ. Παπούλιας επισήμανε ότι «απαιτείται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Απαιτείται εντονότερη παρουσία με σκάφη στις θάλασσες αλλά ταυτόχρονα και ανθρώπινη αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών που η Ελλάδα ήδη παρέχει στα κέντρα υποδοχής» .

Για το ζήτημα του Κοσόβου, ο κ. Παπούλιας τόνισε: «Η θέση της Ελλάδας για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι γνωστή. Είμαστε υπέρ της αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου με διάλογο. Μία λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους» .

Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να επιδείξει επιτέλους την απαραίτητη πολιτική βούληση, να προσεγγίσει τις συνομιλίες με εποικοδομητικό πνεύμα, και να παραιτηθεί από την εθνικιστική και αναχρονιστική δράση προς όφελος των πολιτών της γειτονικής χώρας» .

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3741&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote