Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Απαγορευτικό καπνίσματος βάζει η Κομισιόν
Απαγορευτικό καπνίσματος βάζει η Κομισιόν Εκτύπωση E-mail
30.06.09

Τη θέσπιση νόμοθετικών διατάξεων που θα προστατεύουν τους πολίτες της ΕΕ από την έκθεσή τους σε προϊόντα καπνού εώς το 2012 προτείνει η Κομισιόν, με πρότασή τους που υποβάλλει προς έγκριση από τους αρμόδιους υπουργούς

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρόταση σύστασης προς το συμβούλιο των υπουργών, ζητεί τη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά του καπνίσματος από όλες τις χώρες-μέλη και κυρίως την απαγόρευση της βλαβερής συνήθειας σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία πρόωρου θανάτου και νόσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 79.000 ενήλικες, μεταξύ των οποίων 19.000 μη καπνιστές, έχασαν τη ζωή τους το 2002 εξαιτίας της έκθεσης τους στον καπνό στο σπίτι (72.000) και στο χώρο εργασίας τους (7.300) στην ΕΕ.

Μέχρι σήμερα μόνο 10 χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν νομοθετικές διατάξεις γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος. Τις αυστηρότερες διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζουν η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται εντελώς σε κλειστούς δημόσιους χώρους, στα δημόσια μεταφορικά μέσα και στους χώρους εργασίας.

Όπως είναι γνωστό, από αύριο 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Με τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν, τα κράτη-μέλη καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε τρεις βασικούς τομείς:

  • Να εγκρίνουν και να εφαρμόσουν νομοθετικές διατάξεις για την πλήρη προστασία των πολιτών από την έκθεσή στον καπνό σε κλειστούς δημόσιους χώρους, στους χώρους εργασίας και στα δημόσια μεταφορικά μέσα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 της σύμβασης-πλαισίου για την καταπολέμηση του καπνίσματος (Framework Convention on Tobacco control - FCTC), εντός τριών ετών από την έκδοση της σύστασης.
  • Να ενισχύσουν τις νομοθετικές διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος με συνοδευτικά μέτρα, όπως προστασία των παιδιών, ενθάρρυνση της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος και εικονογραφικές προειδοποιήσεις στις συσκευασίες προϊόντων καπνού.
  • Να ενισχύσουν τη συνεργασία σε κοινοτικό επίπεδο με τη συγκρότηση δικτύου των εθνικών σημείων επαφής για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου, οι πολιτικές για την απαγόρευση του καπνίσματος γίνονται όλο και ευνοϊκότερα δεκτές από την κοινή γνώμη με το 84% των ευρωπαίων πολιτών να τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα γραφεία και σε άλλους κλειστούς χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 77% των πολιτών στην ΕΕ τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στα εστιατόρια και το 61% υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος σε μπαρ και παμπ.

ΕΤΗΝΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3730&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote