Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ενώπιον Γερμανίδας ανακρίτριας
Ενώπιον Γερμανίδας ανακρίτριας Εκτύπωση E-mail
30.06.09

Το κατώφλι της ανακρίτριας στην υπόθεση Siemens πιθανόν να περάσει ακόμα και σήμερα ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος, σε μία συνάντηση που θα είναι καθοριστική για το μέλλον του ελληνικού αιτήματος

για την έκδοσή του στην Ελλάδα. Δεν θα είναι η πρώτη συνάντηση των δικηγόρων του κ. Χριστοφοράκου -που χθες πέρασε πολλές ώρες συνεργαζόμενος μαζί τους- με την εισαγγελία αρ. 1 της πόλης που έχει πάρει στην ευθύνη της τη διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens. Ο κ. Ντάνιελ Πέτερ, ένας από τους δύο συνηγόρους του, είχε επισκεφθεί επανειλημμένα την κ. Μπόιμλερ-Χεσλ σε διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει πριν από τη σύλληψη του πρώην «ισχυρού άνδρα» της Siemens Ηellas, την περασμένη εβδομάδα στο Ρόζενχαϊμ.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι συναντήσεις αυτές απέβησαν άκαρπες, καθώς η πλευρά Χριστοφοράκου επέμενε να εξασφαλίσει ο Ελληνας μάνατζερ την άσκηση δίωξης και την τιμωρία του στη Γερμανία, χωρίς να υπάρξει σύλληψη. Εκ του αποτελέσματος είναι προφανές ότι η προσπάθεια αυτή των συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου κατέρρευσε. Παρ' όλα αυτά, μία σειρά επιχειρημάτων τους, όπως το γεγονός ότι όλες οι πράξεις για τις οποίες τον κατηγορεί η ελληνική πλευρά εχουν παραγραφεί, βρήκαν ανταπόκριση από την εισαγγελία. «Η ελληνική εισαγγελία θα μπορούσε να αποστείλει συμπληρωματικά στοιχεία για πράξεις μετά το 2004, αφού υπάρχουν κινήσεις λογαριασμών στο κατηγορητήριο του κ. Σίκατσεκ που έχουν γίνει από τον Μάρτιο του 2004 και αφορούν πληρωμές προς εταιρείες του κ. Χριστοφοράκου...», είπε στην «Κ» δικαστική πηγή στο Μόναχο με τον όρο της ανωνυμίας. Πρόκειται για ένα ποσό 3,7 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διοχετευθεί προς δύο υπεράκτιες εταιρείες του κ. Χριστοφοράκου, αλλά δεν αφορά τις συμβάσεις του ΟΤΕ. Γι' αυτές τις πληρωμές έχουν καταθέσει και οι κ. Κούτσενροϊτερ και Σίκατσεκ.

Ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός έχει προτιμήσει να μην εντάξει αυτές τις πληρωμές στην ποινική αξιολόγηση του έργου ασφάλειας των αγώνων.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μ. Χριστοφοράκος φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, να έχει εμπιστευτεί σε δύο συμβολαιογράφους δίσκους με δεδομένα (CD) στους οποίους έχει καταγράψει μια σειρά σημαντικών πολιτικών πληρωμών σε πρόσωπα και κόμματα απο το 1998 ώς το 2007. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υλικό αυτό αποδεικνύει ότι πολιτικές πληρωμές έγιναν από τη Siemens ακόμα και το 2007. Οι Γερμανοί δικηγόροι του πιέζουν τον κ. Χριστοφοράκο «να τα πει όλα» για να εξασφαλίσει τα προνόμια της συνεργασίας και να κάνει πιθανή την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του επί γερμανικού εδάφους. Αλλά ο ίδιος ακολουθεί μέχρι στιγμής την αρχή «να κάνει κακό σε όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους», όπως είπε το Σαββατοκύριακο στην «Κ» πηγή του περιβάλλοντός του.

Αυτά τα στοιχεία πάντως ενδιαφέρουν λιγότερο την κ. Μπόιμλερ-Χεσλ που αναζητεί εδώ και 2,5 χρόνια μάταια στοιχεία εναντίον των μελών του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της μητρικής εταιρείας. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε μόνο στην καταδίκη του προϊσταμένου του κ. Χριστοφοράκου, κ. Γιοχάνες Φελντμάγιερ, από δικαστήριο της Νυρεμβέργης σε εξαγοράσιμη πηγή επειδή γνώριζε αλλά και είχε δώσει την έγκρισή του σε πληρωμές από τα «μαύρα ταμεία». Η κ. Μπόιμλερ-Χεσλ ελπίζει τώρα ότι ο κ. Χριστοφοράκος θα μπορέσει να επιβαρύνει ένα άλλο μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου, βοηθώντας έτσι ουσιαστικά τη διαλεύκανση της υπόθεσης στη Γερμανία.

Ο κ. Μ. Χριστοφοράκος πάντως είχε αρνηθεί να το πράξει αυτό, όταν τον Δεκέμβριο του 2007 αποχώρησε από τη Siemens Hellas. Τότε το μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου κ. Πέτερ Σόλεμσεν του είχε ζητήσει να καταθέσει ό, τι γνώριζε σε βάρος άλλων μελών του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου και ο κ. Χριστοφοράκος αρνήθηκε.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ν. Ζαγοριανός εξέδωσε δεύτερο διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Μ. Χριστοφοράκου σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η νομική επιχειρηματολογία έναντι των γερμανικών αρχών για την έκδοση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου. Το ένταλμα αφορά το αδίκημα της απάτης κατά συναυτουργία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I και έχει καταστεί και ευρωπαϊκό.

Συναυτουργός στο αδίκημα θεωρείται ο Δ. Δενδρινός, στον οποίο έχουν ήδη τεθεί περιοριστικοί όροι. Οπως όλα δείχνουν, η έκδοση ή μη του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα θα κριθεί από τον χρόνο τέλεσης των αδικημάτων που αντιμετωπίζει, καθώς οι γερμανικές δικαστικές αρχές ενδέχεται να τα κρίνουν παραγραμμένα.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3727&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote