Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Από την Κέρκυρα η «απόψυξη»
Από την Κέρκυρα η «απόψυξη» Εκτύπωση E-mail
30.06.09

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας βγήκε «από τον πάγο» προχθές στην Κέρκυρα, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τις διαφωνίες τους, αλλά παράλληλα και τη θέλησή τους να επαναλάβουν τις διαβουλεύσεις τους.

Η «απόψυξη» όμως εξαρτάται απολύτως από την προσεχή συνάντηση Ομπάμα - Μεντβιέντεφ τον Ιούλιο στη Μόσχα και γι' αυτό οι μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον των αμερικανορωσικών σχέσεων (και επομένως των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας, αλλά και της πορείας του ΟΑΣΕ) αναμένονται εκεί.

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον, η Μόσχα και το ΝΑΤΟ οριοθέτησαν εκ νέου τις βασικές διαφορές τους αλλά και τα σημεία επαναπροσέγγισης και συνεργασίας τους.

Το θέμα της Γεωργίας και η ρωσική αναγνώριση της Ν. Οσετίας ήταν η βασική και «κάθετη» διαφωνία των δύο πλευρών.

Λαβρόφ για Καύκασο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τους ατλαντικούς εταίρους «να αποδεχθούν τις νέες πραγματικότητες (στον Καύκασο) και τις μη αναστρέψιμες αποφάσεις της Ρωσίας» (σ.σ. για τη Ν. Οσετία), αν και επέμεινε ότι πρέπει να ληφθούν «πρακτικά μέτρα» για την ασφάλεια στην περιοχή, χωρίς όμως «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των πλευρών».

Από την πλευρά τους, τόσο ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ όσο και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στάινμπεργκ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση του ΝΑΤΟ για τη Γεωργία με εμμονή στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τη μη αναγνώριση της Ν. Οσετίας, αλλά επέμειναν ότι το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας πρέπει να είναι ο τόπος για τον διάλογο και την κατάθεση των διαφορετικών θέσεων και απόψεων.

Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον και επομένως το ΝΑΤΟ διαφωνούν ακόμα στο περιεχόμενο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, με τη ρωσική πρόταση να θέλει επανεξέταση των βασικών αρχών αλλά και νομική δέσμευση επ'αυτών, ενώ η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια εξαρτάται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς (Ουκρανία, Γεωργία). Οι διαφωνίες παραμένουν στο ακέραιο και όσον αφορά την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

Υπήρξαν όμως και κοινά σημεία προσέγγισης, όπως η επανέναρξη «στρατιωτικού διαλόγου» σε τομείς αμοιβαίου συμφέροντος των δύο πλευρών, όπως η πειρατεία, τα ναρκωτικά, η τρομοκρατία και, όταν είναι εφικτό, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ομως ο κ. Λαβρόφ αποσαφήνισε ότι η στρατιωτική συνεργασία δεν αφορά τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ υπενθύμισε ότι η ρωσική υποστήριξη σε μεταφορά αγαθών προς το Αφγανιστάν συνεχίζεται κανονικά, μετά την ανανέωση των διμερών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Γερμανία κ.λπ.

Την έκπληξη στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας έκανε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την «εξωθεσμική» παρουσία του μέσα στο υπουργικό Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Ο κ. Μπερλουσκόνι είχε ειδοποιήσει πριν από περίπου 4 ημέρες την ελληνική πλευρά για την έλευσή του στην Κέρκυρα και γι' αυτό εξαναγκάστηκε να παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Ο κ. Μπερλουσκόνι επέμεινε ότι με δική του πρωτοβουλία, το 2002 στη Ρώμη, δημιουργήθηκε και πρωτοσυνεδρίασε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και γι' αυτό δεν ήταν διατεθειμένος να δει την κατάρρευσή του. Ο κ. Λαβρόφ στις δηλώσεις του εξήρε την πρωτοβουλία αυτή του κ. Μπερλουσκόνι και τον ευχαρίστησε πολλαπλώς για τη συμβολή του στο Συμβούλιο στην Κέρκυρα.Ετσι εδραιώνεται η εντύπωση ότι Λαβρόφ και Μπερλουσκόνι είχαν προαποφασίσει την εμφάνιση του Ιταλού πρωθυπουργού στην Κέρκυρα, που προκάλεσε δυσφορία ή και θυμηδία στους υπόλοιπους συνέδρους.

Ιταλική «βοήθεια»

Στην πραγματικότητα, ο κ. Μπερλουσκόνι είχε κάθε συμφέρον να «βοηθήσει» τον κ. Λαβρόφ στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αφού η Ιταλία έχει πολλαπλά και σοβαρά συμφέροντα να εξυπηρετήσει από την πολύ στενή συνεργασία ΕΝΙ - Γκαζπρόμ, στον τομέα του ρωσικού φυσικού αερίου και τους δρόμους του προς την Ευρώπη.

Η έλευση πάντως του κ. Μπερλουσκόνι προκάλεσε την έκδηλη δυσφορία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Σταϊνμάγιερ, ο οποίος είχε ενημερώσει την ελληνική πλευρά ότι «λόγω προεκλογικών δεσμεύσεων» θα αναχωρούσε το Σάββατο το βράδυ και δεν θα παρίστατο στη βασική εκδήλωση της Κέρκυρας, που ήταν η συνεδρίαση του ΟΑΣΕ.

Η ελληνική πλευρά έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να παρατείνει την παραμονή του κ. Σταϊνμάγιερ στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, το Σάββατο το βράδυ.

Η γερμανική πλευρά, χαμηλόφωνα είναι αλήθεια, διαμαρτυρήθηκε για την «εξωθεσμική παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους άλλους ηγέτες».

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας είχαν 45λεπτη συνάντηση και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή, συζήτησαν εκ νέου το θέμα της λαθρομετανάστευσης που απασχολεί έντονα τις δύο χώρες, την ενεργειακή συνεργασία τους στον τομέα του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς και το θέμα της πειρατείας.

Μετά τη συνάντησή του με την κ. Μπακογιάννη, ο Γερμανός ομόλογός της, κ. Σταϊνμάγιερ, εξήρε το θάρρος της υπουργού Εξωτερικών για την οργάνωση της Συνόδου του ΟΑΣΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Μιλόσοσκι έφτασε τελικά στην Κέρκυρα με το επίσημο «Μακεδονικό» αεροσκάφος που επισκευάστηκε και ήταν ο μόνος που ανήρτησε τη σημαία της χώρας του στο υπηρεσιακό αυτοκίνητό του. Στις δηλώσεις του ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι, αν συναντηθεί με την κ. Μπακογιάννη, θα την προσκαλέσει στα Σκόπια για να συζητήσουν το θέμα της ονομασίας καθώς και θέματα του ΟΑΣΕ. *

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3723&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote