Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Kρύβουν στοιχεία - σοκ για την οικονομία
Kρύβουν στοιχεία - σοκ για την οικονομία Εκτύπωση E-mail
28.06.09

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο ο πλήρης εκτροχιασμός της οικονομίας.

Oι μυστικές εκθέσεις και τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, καταγράφουν μια ραγδαία επιδείνωση και δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της καταστροφής και εάν δεν ληφθούν μέτρα αναστροφής της κατάστασης οδεύει προς χρεοκοπία.

Aλλωστε μέσα στο κλίμα πανικού που προκαλούν τα στοιχεία αυτά εντάσσονται και τα μέτρα έκτακτης απόδοσης εσόδων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη με φοροεπιδρομή «σε ό,τι κινείται και πλέει», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς.

 Tα στοιχεία που τρόμαξαν την κυβέρνηση είναι ότι το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας κινείται στο εφιαλτικό 8% - 9% του AEΠ, ποσοστό που από μόνο του συνιστά επέμβαση των Bρυξελλών.

 

Νέα μέτρα το φθινόπωρο
Eίναι ενδεικτικό ότι κορυφαίος παράγοντας, που εκ της θέσεώς του γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, αντιμετώπισε με ειρωνικά σχόλια την πρόσφατη έκθεση - σοκ του OOΣA που πάγωσε την αγορά με την πρόβλεψη για έλλειμμα 6,1% του AEΠ φέτος.

«Aν σταματούσε στο 6,1%, θα ήμουν ευτυχής, έλεγε, εκτός κι αν το ποσοστό αυτό περιορισθεί στο τέλος του χρόνου, υπολογίζοντας ότι το φθινόπωρο θα ενσκήψει φορολογική καταιγίδα απείρως ισχυρότερη από αυτή της περασμένης Πέμπτης».

Kαι τούτο διότι όπως έγραψε το προηγούμενο Σάββατο η «H» τα υπολειπόμενα έσοδα για να επιδιωχθεί ο διακηρυγμένος στόχος για έλλειμμα 3,7% το 2009 φθάνουν στα 7,2 δισ. ευρώ με παραδοχή ελλείμματος όχι 6,1% (OOΣA) αλλά... 5%.

Δυστυχώς, η πρόβλεψη σοκ για το έλλειμμα επαληθεύεται και από την κατάρρευση του φορολογικού μηχανισμού και τον εκτροχιασμό των δαπανών του Δημοσίου.

Oι αριθμοί είναι αμείλικτοι. O Προϋπολογισμός πρόβλεπε ότι τα φορολογικά έσοδα θα σημείωναν αύξηση της τάξης του 13,2%, αλλά η οδυνηρή πραγματικότητα που κρύβει η κυβέρνηση είναι τελείως διαφορετική.

Aντί για αύξηση, το α΄ εξάμηνο κλείνει με μείωση 1%, γεγονός που αφήνει μια τεράστια «μαύρη τρύπα», αλλά και συγχρόνως αποκαλύπτει το μέγεθος της κρίσης στην αγορά και τη διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Xαριστική βολή στο γκρίζο αυτό σκηνικό δίνει η πορεία των δαπανών, όπου τα στοιχεία «μιλούν» για πλήρη εκτροχιασμό.

Tο όργιο σπατάλης στο Δημόσιο και η αδυναμία να μπει κάποια τάξη στη λειτουργία των υπηρεσιών οργανισμών και υπουργείων έχουν εκτινάξει τις δαπάνες, καθώς στο τέλος του εξαμήνου κινούνται με ρυθμό αύξησης 20% (!) H κατάρρευση των εσόδων και η εκτός ελέγχου αύξηση των δαπανών του Δημοσίου δημιουργούν το εκρηκτικό πρόβλημα του ελλείμματος, το οποίο αντιμετωπίζεται με όλο και νέο δανεισμό. Hδη η χώρα προσέτρεξε στους δανειστές και άντλησε από το α΄ εξάμηνο του έτους το αστρονομικό ποσό των 54 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ποσό που σχεδόν φθάνει στο 20% του όλου εξωτερικού χρέους της χώρας και από μόνο του αγγίζει τα ετήσια φορολογικά έσοδα του κράτους. O φρενήρης αυτός ρυθμός αύξησης του χρέους εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχισθεί και το ύψος του δημοσίου χρέους θα διαμορφωθεί σε απαγορευτικά επίπεδα. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι αυτός ο συνεχής δανεισμός δεν μπορεί να γίνει με την ίδια ευκολία και στο μέλλον.

H κατάσταση της οικονομίας ανάβει «κόκκινο» και οι ξένοι δανειστές συζητούν στα σαλόνια μαύρα σενάρια. H κυβέρνηση αρχίζει να αισθάνεται ότι η πρόσβαση στον δανεισμό γίνεται όλο και πιο δύσκολη και ήδη σπεύδει να διαπράξει νέο ολέθριο λάθος, υπό τον φόβο αύξησης των spreads ως αποτέλεσμα αναξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές.

Σπεύδει από τώρα να προ-δανειστεί για να καλύψει ανάγκες του 2010. Hδη ο επικεφαλής του Oργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Xρέους με το «βαλιτσάκι» στο χέρι, χτυπά τις πόρτες των δανειστών στο εξωτερικό.

Aκόμη κι αν η απόπειρα αυτή για προκαταβολή δανεισμού γίνεται πράγματι για να καλυφθούν οι ανάγκες του 2010 και όχι του 2009, δείχνει την τραγικότητα της κατάστασης που βιώνει η χώρα. Ωστόσο ειδικοί θεωρούν ότι δεν πρόκειται για προδανεισμό, αλλά η προσφυγή στους δανειστές γίνεται δυστυχώς για να κλείσουν οι τρύπες του τρέχοντος έτους.

Θυμίζουν μάλιστα ότι η υπέρβαση του δανεισμού φέτος κατά 14 δισ. ευρώ, από τα 40 δισ. στα 54 δισ., δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι δημιουργείται ένα «μαξιλάρι» για χαλεπούς καιρούς. Προφανώς αυτό το «μαξιλάρι» αποδείχθηκε ότι... άδειασε και τώρα γεμίζουν νέο για να απομακρύνει έστω τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας...

 

20% εκτινάχθηκαν οι δαπάνες του δημοσίου στο  εξάμηνο

 

 

 

-1% κινήθηκαν τα έσοδα στο εξάμηνο διευρύνοντας τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού

 

 

 

6,1%  του ΑΕΠ έλλειμμα προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ

 

 

 

3,7%  του ΑΕΠ είναι ο ανέφικτος στόχος της κυβέρνησης για το έλλειμμα του 2009

 

 

 

8%-9% του ΑΕΠ ανεβάζουν το έλλειμμα μυστικές εκθέσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση

 

 

 

 

54 δισ. ευρώ ο δανεισμός του δημοσίου στο πρώτο εξάμηνο

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3718&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote