Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επαφές με ΗΠΑ, Τουρκία και ΠΓΔΜ με φόντο τη σύνοδο της Κέρκυρας
Επαφές με ΗΠΑ, Τουρκία και ΠΓΔΜ με φόντο τη σύνοδο της Κέρκυρας Εκτύπωση E-mail
27.06.09

Οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας και η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των δύο διεθνών συνόδων που διεξάγονται με τη συμμετοχή 56 χωρών αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα.

Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΟΑΣΕ, η Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της, Α. Νταβούτογλου. Με αεροσκάφος που έφερε τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έφτασε τελικά στην Κέρκυρα ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Α.Μιλοσόσκι.

Το Σάββατο συνέρχεται και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας, όπου θα συμμετάσχουν ο αναπληρωτής υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργέι Λαβρόφ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ενδέχεται να συναντηθεί και με τον ομόλογό της από την ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος έφτασε τελικώς στην Κέρκυρα με αεροσκάφος που έφερε τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το αεροσκάφος είχε παρουσιάσει βλάβη, αλλά η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έδωσε αγώνα δρόμου για να το επισκευάσει προκειμένου να προσγειωθεί για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος.
 Ο ίδιος ο κ. Μιλοσόσκι εμφανίστηκε διαλλακτικός σε δηλώσεις του από την Κέρκυρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι εφικτός ένας συμβιβασμός στο θέμα του ονόματος. «Ελπίζω ότι θα έχουμε την δυνατότητα να συναντηθούμε με τους Έλληνες συναδέλφους μας και να συνεχίσουμε τον διάλογο και ταυτόχρονα να αποστείλουμε ένα μήνυμα φιλίας προς τον ελληνικό λαό. Να δείξουμε ότι ο συμβιβασμός στο θέμα της ονομασίας αποτελεί κοινό μας στόχο και πρέπει να αναζητηθεί σε ισότιμη βάση, χωρίς να ζημιωθεί καμία από τις δύο πλευρές και χωρίς να απειληθεί η εθνική ταυτότητα», δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι.

Οι αντιδράσεις

Νωρίτερα και πριν γίνει γνωστή η άφιξη του κ.Μιλοσόσκι η αντιπολίτευση είχε ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το χειρισμό του θέματος.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι «από εκεί όπου ο κ. πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες και η κυρία υπουργός Εξωτερικών στο Reuters, δήλωναν πως ό,τι έπραξαν σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων στην Κέρκυρα, είναι σύνηθες και φυσιολογικό, και πως υπερβολικοί ήμασταν εμείς που ασκούσαμε κριτική, τώρα κάνουν διαρροές στα κανάλια και στον Τύπο, περί ψευτοπαληκαρισμών στους οποίους επιδόθηκαν κρύφιως, μήπως αλιεύσουν κάτι θετικό για αυτούς στην κοινή γνώμη. Έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς άποψη, χωρίς στρατηγική, χωρίς τακτική και χωρίς συναίσθηση ευθύνης για την εξωτερική μας πολιτική.»

Ο ΛΑΟΣ επανέλαβε ότι προσγείωση του αεροσκάφους των Σκοπίων με χαρακτηριστικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κινείται στα όρια της de jure αναγνώρισης.

Το απουσιολόγιο

Το Σάββατο θα δώσει το παρών στην Κέρκυρα και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Από τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ θα απουσιάζει η Χίλαρι Κλίντον, λόγω του πρόσφατου τραυματισμού της στον αγκώνα. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Ουίλιαμ Μπερνς.

Με την αμερικανική πλευρά, η Ελλάδα αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες, που θα ανοίξουν το δρόμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, από το καθεστώς της βίζας, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.



Εν τω μεταξύ, η κα Μπακογιάννη αναμένεται να θέσει στον Τούρκο ομόλογό της, κ. Νταβούτογλου το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.

«Θέλω να ελπίζω ότι οι συζητήσεις με τον κύριο Νταβούτογλου θα οδηγήσουν, σε πρώτη φάση, σε μια αλλαγή της ατμόσφαιρας αυτής» έχει δηλώσει στο Reuters.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3715&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote