Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πετρέλαιο: Ο πλανήτης θα στεγνώσει το 2011!
Πετρέλαιο: Ο πλανήτης θα στεγνώσει το 2011! Εκτύπωση E-mail
15.06.07
Για τη διάρκεια των αποθεμάτων του μαύρου χρυσού αλλά και τον προσδιορισμό της ημέρας που θα ξυπνήσουμε χωρίς πετρέλαιο, συγκρούονται Βρετανοί επιστήμονες και ο κολοσσός της ΒΡ, που μόλις έδωσε στη δημοσιότητα σχετική μελέτη.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας πετρελαιοειδών, με τίτλο «Στατιστική Μελέτη των Παγκόσμιων Ενεργειακών Αποθεμάτων», ο πλανήτης μας διαθέτει αποδεδειγμένα κοιτάσματα πετρελαίου ικανά να τροφοδοτούν την παρούσα κατανάλωση για ακόμη 40 χρόνια.

Η μελέτη της ΒΡ βασίζεται σε επίσημα στοιχεία που παρέχουν στην εταιρεία οι κυβερνήσεις χωρών που διαθέτουν κοιτάσματα αλλά και στις επίσημες εκτιμήσεις για τα αποθέματα πετρελαίου στις πολικές περιοχές και στα βάθη των ωκεανών.

 Στον αντίποδα, ερευνητές του Βρετανικού Ερευνητικού Κέντρου για την Εξάντληση των Πετρελαϊκών Κοιτασμάτων, αμφισβητούν την ΒΡ, υποστηρίζοντας ότι η ημέρα «που θα στεγνώσει ο πλανήτης» φθάνει πολύ γρηγορότερα.

Σύμφωνα με τη θεωρία τους, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα κορυφωθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, και στη συνέχεια, μετά το σημείο κορύφωσης, που τοποθετείται το 2011, θα ακολουθήσει απότομη πτώση, με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία αλλά και την καθημερινότητα όλων των πληθυσμών της Γης.

 «Η θεωρία είναι απλή», λέει ο Κόλιν Κάμπελ, επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου, «το ποτήρι είναι αρχικά γεμάτο και κάποια στιγμή τελειώνει. Οσο πιο γρήγορα πίνεις, τόσο πιο γρήγορα θα δεις πάτο».

 Η ΒΡ διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό το σενάριο. Το μόνο σημείο πάντως στο οποίο συμφωνούν Βρετανοί επιστήμονες και ΒΡ είναι ότι εάν η παγκόσμια κατανάλωση ξεπεράσει έστω και στο ελάχιστο την παραγωγή, τότε η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευθεί πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, και θα ακολουθήσει παγκόσμια οικονομική ύφεση.  

 

 Ιω.Ν (Πηγή: «Ιντιπέντεντ»)   

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=371&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 15.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote