Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κατάσταση πολιορκίας
Κατάσταση πολιορκίας Εκτύπωση E-mail
15.06.07
Τη διάλυση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη ανακοίνωσε χθες βράδυ η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούντ Αμπάς, ενέργεια που απορρίφθηκε αμέσως από τη Χαμάς ως «απόφαση χωρίς καμία πρακτική αξία». 

 Είχε προηγηθεί μία ακόμα ημέρα λυσσαλέων μαχών, με τη Χαμάς να καταλαμβάνει το Γενικό Επιτελείο Υπηρεσιών Πληροφοριών στο βόρειο τμήμα της Γάζας, και νωρίτερα το αρχηγείο Προληπτικής Ασφάλειας.

 Εθεσε επίσης υπό έλεγχο τη Ράφα και ουσιαστικά επικρατεί επί του συνόλου του εδάφους της Λωρίδας. Εκπρόσωπος της Χαμάς μίλησε για τη «δεύτερη απελευθέρωση της Λωρίδας της Γάζας.

Την προηγούμενη φορά είχε απελευθερωθεί από τις αγέλες των Εβραίων εποίκων». 

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης 

Σε μια ύστατη προσπάθεια να περισώσει ό,τι απέμεινε, ο Αμπάς απέπεμψε τον προερχόμενο από τη Χαμάς πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγιε και διέλυσε την κυβέρνηση ανακοινώνοντας ότι θα διορίσει ανεξάρτητο πρωθυπουργό και προσωρινή διοίκηση.

 Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανήγγειλε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές μόλις αυτό καταστεί εφικτό. Τη διάλυση της κυβέρνησης και άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων να τεθεί εκτός νόμου η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, είχε ζητήσει από τον Αμπάς ένα 24ωρο νωρίτερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η Χαμάς απέρριψε το διάγγελμα της προεδρίας Αμπάς και εκπρόσωπός της ανακοίνωσε ότι «εξετάζει την απάντησή της στην απόφαση του Αμπάς, που ελήφθη μετά από αμερικανικές και ισραηλινές πιέσεις».

 Αν και πληροφορίες επέμεναν ότι ο Αμπάς θα ζητούσε και διεθνή παρουσία, αυτό δεν ακούστηκε χθες βράδυ. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι ξεκαθάρισε, πάντως, ότι θα θεωρήσει κάθε διεθνή δύναμη «δύναμη κατοχής, όπως και τις δυνάμεις των σιωνιστών». 

Υπό έλεγχο Χαμάς στρατηγικά σημεία Ωρες νωρίτερα, η Χαμάς είχε ουσιαστικά θέσει υπό τον έλεγχό της τα πιο στρατηγικά σημεία ελέγχου των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

 Κατά την επέμβαση στο αρχηγείο Προληπτικής Ασφάλειας, αυτόπτες μάρτυρες είδαν μέλη της Χαμάς να εκτελούν συλληφθέντες μπροστά στις γυναίκες και τα παιδιά τους. «Τους βγάζουν έξω, τους βάζουν πάνω στα σακιά από άμμο, τους γυρίζουν το κεφάλι και τους εκτελούν», είπε ένας πολίτης που το σπίτι του βλέπει το σημείο. Μια άλλη μαρτυρία μιλούσε μία ημέρα νωρίτερα για ανθρώπους που ρίχνονται ζωντανοί από ταράτσες...

 Η Χαμάς, που θεωρεί τις δυνάμεις ασφαλείας -υπό τον έλεγχο της Φατάχ- προδοτικές, ανακοίνωσε ότι στο αρχηγείο της Προληπτικής Ασφάλειας βρέθηκαν έγγραφα «που αποδεικνύουν ότι η υπηρεσία συνωμοτεί και συνεργάζεται με τον σιωνιστή εχθρό για τη δολοφονία των ηγετών της αντίστασης».

 Ενας από τους Παλαιστινίους ασφαλίτες εκτελέστηκε χθες από τη Χαμάς. Ο Σαμίχ Μεντχούν είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του στο παρελθόν ότι είχε εκτελέσει Χαμασίτες και είχε πυρπολήσει σπίτια. Ιμάμης είχε, νωρίτερα χθες, εκδώσει φετφά για τον Μεντχούν.

Το απόγευμα χθες, επίθεση δέχτηκε και η παλαιστινιακή προεδρία στη Γάζα. Η προεδρική φρουρά έλαβε από τον Αμπάς εντολή να απαντήσει, για πρώτη φορά. Σε έναν πρώτο απολογισμό της χθεσινής ημέρας, καταγράφηκαν τουλάχιστον 25 νεκροί, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε μια εβδομάδα στους 108.

 Η Ε.Ε. διέκοψε τη βοήθεια στη Γάζα Μέσα στον γενικό χαμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέκοψε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και θα την επαναλάβει όταν σταματήσει η βία, κατά δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου για την Αρωγή και την Ανάπτυξη, Λουί Μισέλ. 

Στη Δυτική Οχθη, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού, παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν και συνέλαβαν δεκάδες μέλη της Χαμάς σε Τζενίν, Ναμπλούς, Ιεριχώ, Ραμάλα και Βηθλεέμ, ενώ αρχηγός της Φατάχ δήλωσε ότι «αν και με καθυστέρηση, προχθές το βράδυ δόθηκε διαταγή για σύλληψη μαχητών της Χαμάς πριν ο πόλεμος φθάσει και εδώ».

 Κατά πληροφορίες, έγινε επίθεση και σε γραφείο της Χαμάς. Πηγές της Χαμάς δήλωσαν χθες το πρωί ότι ισραηλινό τανκ έριξε όλμο που σκότωσε πέντε παιδιά, όλα κάτω των 16 ετών, στη Ράφα.

Το Ισραήλ διέψευσε. Αργότερα, σε χωριό κοντά στην Τουλκαρέμ, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 32χρονο μαχητή της Φατάχ. Αργά χθες βράδυ, έγινε γνωστό από την τηλεόραση του Ισραήλ ότι οι δυνάμεις του στον τομέα που συνορεύει με τη Γάζα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο διάχυσης των συγκρούσεων. 

 

  (Πηγές: Γαλλικό, Ασ. Πρες, BBC, Ρόιτερς) 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=370&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 15.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote