Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Περιμένοντας στο ακουστικό
Περιμένοντας στο ακουστικό Εκτύπωση E-mail
22.06.09

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, καθώς τις τελευταίες ημέρες και πριν από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, οργίαζαν οι φήμες ότι επίκειται μέσα στο μήνα ανασχηματισμός.

Η σαφής τοποθέτηση του κ. Καραμανλή ότι «δεν επιδιώκει να εντυπωσιάσει κανέναν» και ότι «ο εντυπωσιασμός είναι ξένος προς την κουλτούρα του» αποδυνάμωσε τα σενάρια ότι επίκειται κάτι άμεσα αλλά δεν τα εξαφάνισε. Ο κ. Καραμανλής δεν απέκλεισε τις αλλαγές, απέκλεισε όμως κατηγορηματικά τον ανασχηματισμό εντυπώσεων. Η άρνηση του κ. Καραμανλή να ανοίξει τα χαρτιά του έχει αυξήσει τη νευρικότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Δεν αποκαλύπτει σε κανέναν τι έχει στο μυαλό του ούτε στους κορυφαίους και η σιωπή αυτή προκαλεί παρενέργειες», ανέφερε στον ΕΤ.Κ υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Ενδεικτικό είναι και το εξής: Ενα μέλος της κυβέρνησης ήταν τόσο σίγουρο την Παρασκευή ότι φεύγει ώστε από την αγωνία του είχε αρχίσει να «σβήνει» τη βάση δεδομένων του υπολογιστή του.

Πριν ο κ. Καραμανλής καταλήξει σε αποφάσεις και υιοθετήσει το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σχέδιο «Α» (στοχευμένες αλλαγές με νέο εκπρόσωπο, νέο γραμματέα Ν.Δ.) θα μελετήσει και δύο κείμενα:

1. Την απόρρητη έκθεση του εκλογολόγου Πάνου Σταθόπουλου, από τον οποίο έχει ζητηθεί ανάλυση αποτελέσματος ανά δήμο και ανά νομαρχία. «Οι επιδόσεις αυτές θα αποτελέσουν τον έλεγχο προόδου των μελών της κυβέρνησης», λένε σκωπτικά κυβερνητικές πηγές.

2. Θα συμβουλευθεί μετεκλογικές ποιοτικές μετρήσεις που διερευνούν τα αίτια της ήττας και το δέον γενέσθαι. Εχει εντοπισθεί λ.χ. ότι το 2% του εκλογικού σώματος που δήλωνε αναποφάσιστο αποφάσισε να μην ψηφίσει Ν.Δ. την τελευταία εβδομάδα, με τα γεγονότα της Siemens.

Ο κ. Καραμανλής θέλει να γνωρίζει πριν αποφασίσει ανασχηματισμό με τι είναι περισσότερο θυμωμένοι οι ψηφοφόροι: με τα σκάνδαλα, με την ποιότητα της διακυβέρνησης, με την αυτονόμηση των υπουργών.

? Επικρατέστερος για τη θέση του γραμματέα θεωρείται ο αθόρυβος υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος. Η λύση Στυλιανίδη δεν «παίζει» γιατί ο πρωθυπουργός τού έχει αναθέσει βαριά ατζέντα (ΟΣΕ, κλειστά επαγγέλματα).
? Υποψηφιότητα για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αν επέλθει μεταβολή (ο Καραμανλής εκτιμά το ήθος και την εργατικότητα Αντώναρου), έχει θέσει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Οπως διαδίδεται, σε μια τέτοια περίπτωση θα προταθεί το υπουργείο Παιδείας στον καθηγητή Μπαμπινιώτη. Αλλες πηγές πάλι υποστηρίζουν ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος θέλει ο ίδιος να μετακινηθεί «επειδή έρχονται δύσκολες μέρες στην Παιδεία από το Σεπτέμβριο». Τις τελευταίες μέρες, πάντως, κάποιοι υπενθυμίζουν ότι ο γραμματέας της Ν.Δ. Λ. Ζαγορίτης «έκανε προπόνηση στο μπρίφινγκ της Ρηγίλλης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου».
- Ο ρόλος του γενικού διευθυντή της Ν.Δ. Μενέλαου Δασκαλάκη θα ισχυροποιηθεί περισσότερο μέσα στο σύστημα Μαξίμου.
Η ρευστότητα που υπάρχει, πάντως, για το τι τελικώς θα συμβεί δημιουργεί καχυποψίες και προβληματισμούς σε μέλη της κυβέρνησης, σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί και αυτοσχεδιασμούς τους οποίους αποδοκίμασε ο κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες. Πολλοί κορυφαίοι πλην Σουφλιά έχουν άγχος και κάνουν βεβιασμένες κινήσεις.
- Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος έχει σταθερή συμμαχία με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και έχει το σεβασμό δυνάμεων της αγοράς, είναι ο μόνος που δεν φθείρεται στην κούρσα του χρόνου. Κι ας έχουν παρασκηνιακά διαταραχθεί οι σχέσεις του με άλλους κορυφαίους το τελευταίο διάστημα. Εργάζεται σκληρά και αν οι συγκυρίες το επιτρέψουν στο μέλλον μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χώρα.
Οπως άλλωστε γράφει ο κ. Σουφλιάς στον πρόλογο του νέου βιβλίου του υπουργού Γεωργίας Σωτήρη Χατζηγάκη, «ηγεσίες σε μια χώρα που έχουν απλά και μόνο διαχειριστική αντίληψη δεν μπορούν να ασκούν πολιτική ηγεμονία. Ηγεσίες που δεν εκφράζουν άμεσες και πιεστικές κοινωνικές ανάγκες μπορούν να αποσπάσουν μια σύντομη συναίνεση του λαού αλλά δεν μπορούν να τον πείσουν να στρατευθεί».
- Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο, το γνωρίζει και αυτό την προβληματίζει. Είναι μεν σταθερός παίκτης αλλά οι ρωγμές στη δημόσια εικόνα της είναι εμφανείς.
- Ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς βγαίνει ενισχυμένος από την ολοκλήρωση του Μουσείου Ακρόπολης, ωστόσο είναι προσεκτικός γιατί ξέρει ότι «χρειάζεται χρόνο».
- Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος επιθυμεί τη μετακίνησή του. Βλέποντας πάντως τις ανακατατάξεις που συντελούνται στην επετηρίδα δείχνει ικανοποιημένος.
- Ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης δείχνει μετεκλογικά έντονη κινητικότητα, αλλά ορισμένες θέσεις που διατυπώνει είναι εκτός κεντρικής γραμμής.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3689&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote