Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εκρηκτική η κατάσταση στο Ιράν
Εκρηκτική η κατάσταση στο Ιράν Εκτύπωση E-mail
21.06.09

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο Ιράν, μία εβδομάδα μετά τις προεδρικές εκλογές. Σήμερα ένας βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχτηκε κοντά στο μαυσωλείο του ιδρυτή της ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Σκοτώθηκε ο ίδιος και άλλα οκτώ άτομα τραυματίστηκαν. Η ευρύτερη περιοχή της κεντρικής πλατείας Ενγκελάμπ της Τεχεράνης μετατράπηκε σήμερα σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ χιλιάδων οπαδών της αντιπολίτευσης -που αψήφησαν την απαγόρευση και τις προειδοποιήσεις του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί για αποφασιστική καταστολή- και αστυνομικών, που τους εμπόδιζαν να πλησιάσουν για να διαδηλώσουν, με τον ηγέτη τους Μιρχοσεΐν Μουσαβί να επαναλαμβάνει ξανά σήμερα το αίτημα του για ακύρωση των εκλογών, επικαλούμενος νοθεία. Εκτός συνόρων πάντως πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές διαδηλώσεις σε Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία και Ισπανία.

 iran_diadilwseis004_sΤαραχές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στην πλατεία Ενγκελάμπ είναι συγκεχυμένες, καθώς τα ξένα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να καλύψουν τις διαδηλώσεις λόγω απαγόρευσης των ιρανικών αρχών.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα σημειώνονται ταραχές με την αστυνομία κοντά στην πλατεία Αζαντί, που απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την πλατεία Ενγκελάμπ, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές.

Σύμφωνα με άλλον, χίλιοι ως 2.000 διαδηλωτές βρίσκονται μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, κοντά στην πλατεία Ενγκελάμπ και "η αστυνομία χρησιμοποιεί αντλίες νερού και δακρυγόνα" για να διαλύσει το πλήθος.

Η αστυνομία απαγορεύει στους ανθρώπους να πλησιάσουν στην πλατεία Ενγκελάμπ και "τους περιορίζουν στα πεζοδρόμια, τους σπρώχνουν στο οδόστρωμα και τους ξυλοκοπούν", δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στη λεωφόρο Αζαντί, η οποία συνδέει τις πλατείες Αζαντί και Ενγκελάμπ, για να εμποδίσει την συσπείρωση των διαδηλωτών.

Χθες ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, απαίτησε να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και να γίνει δεκτό το αποτέλεσμα των εκλογών και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για αιματοκύλισμα. Ο Χαμενεί κατέστησε υπεύθυνο τον Μουσαβί για ό,τι συμβεί.

Μεγάλη διαδήλωση Ιρανών έξω από το Παρίσι

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του εξόριστου, αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (NCRI) διαδήλωσαν σήμερα έξω από το Παρίσι καταγγέλλοντας το καθεστώς της Τεχεράνης και τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδες.

Μέλη και φίλοι του NCRI έφτασαν με λεωφορεία από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, σε ένα εκθεσιακό κέντρο κοντά στο Παρίσι. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα και ανέμιζαν κίτρινες σημαίες ενώ χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την ηγέτιδα του κινήματος, Μαριάμ Ρατζαβί.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, 90.000 άνθρωποι ταξίδεψαν μέχρι την περιοχή του Βιλπέντ. Οι οργανώσεις των εξόριστων Ιρανών έκαναν εντός της εβδομάδας μικρότερες συγκεντρώσεις ενώ στις Βρυξέλλες σήμερα περίπου 300 άτομα διαδήλωσαν ειρηνικά έξω από την πρεσβεία του Ιράν.

Το NCRI έχει χιλιάδες υποστηρικτές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ήταν η πρώτη οργάνωση που αποκάλυψε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 2002. Ισχυρίζεται ότι έχει πολλούς οπαδούς και μέσα στο Ιράν αν και οι δυτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η επιρροή του είναι περιορισμένη, λόγω της συνεργασίας του με το Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, τη δεκαετία του 1980.
ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3684&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote