Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μπακογιάννη: «Να εφαρμοσθεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταναστών»
Μπακογιάννη: «Να εφαρμοσθεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταναστών» Εκτύπωση E-mail
20.06.09

«Θέλω να ελπίζω ότι με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα θα μας δοθεί άλλη μια φορά η ευκαιρία να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε ότι και οι δύο χώρες είμαστε υποχρεωμένες να τηρούμε τις συμφωνίες μας και να πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δουλεμπόριο

για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε τη λαθρομετανάστευση», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην Τουρκική τηλεόραση. Η Ελληνίδα υπουργός σημείωσε την ανάγκη να εφαρμοσθεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταναστών που έχουν ήδη υπογράψει η Ελλάδα και η Τουρκία.

«Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ευημερεί και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την πολιτική μας σε αυτό τον τομέα», είπε η Ελληνίδα υπουργός, ενώ αναφερόμενη στα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο τόνισε ότι «Δεν πρόκειται για διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πρόκειται για θέμα θρησκευτικής ελευθερίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι αρχηγός 300 εκ. Ορθοδόξων Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο» και σημείωσε ότι «Το Πατριαρχείο, εάν είχε λύσει τα προβλήματά του, θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της Τουρκίας, μιας μεγάλης μουσουλμανικής χώρας, που έχει - και πιστεύω ότι είναι προς τιμή όλων - έναν αρχηγό Χριστιανών μέσα στη χώρα της. Ο Πατριάρχης είναι εξαιρετικός πρεσβευτής για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», είπε ή κα Μπακογιάννη.

Για το κυπριακό η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι «η Ελλάδα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι οι δύο ηγέτες έχουν ξεκινήσει συνομιλίες. Θέλω να ελπίζω ότι θα καταλήξουν σε ένα σχέδιο, το οποίο θα το ονομάσουμε Κυπριακό Σχέδιο».

Η εφαρμογή του Πρωτόσκολου της Άγκυρας αποτελεί ανειλημμένη υποχρέωση της Τουρκίας σημείωσε ή κα Μπακογιαννη και τόνισε ότι «Το να ανοίξει, η Τουρκία, τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για κυπριακά προϊόντα είναι μια προϋπόθεση, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει. Και πάνω σε αυτή τη θέση της, η εμπειρία έχει δείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εμμένει. Δεν αλλάζει».

«Θέλω να εξηγήσω, όσο καλύτερα μπορώ, ότι η Ευρώπη είναι μία, Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., κάθε μία και μέσα σε αυτές και η Κύπρος, έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα. Οι χώρες που έρχονται, που θέλουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε., κρίνονται με βάση τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που η Ε.Ε. έχει θέσει».

Η κα Μπακογιάννη ρωτήθηκε και για την προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχουμε με τη γειτονική μας χώρα τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις θα τις έχουμε όταν και η Τουρκία έχει πλήρως αποδεχτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε ή Ελληνίδα υπουργός, η οποία στη συνέχεια απάντησε και σε ερωτήσεις για την πρόταση να εξελιχθεί η σχέση της Τουρκία με την ΕΕ σε μια «προνομιακή σχέση», αλλά όχι πλήρη ένταξη. «Δεν είναι εύκολο να αλλάξει η Ευρώπη τις αποφάσεις της. Σας το είπα και πριν. Ότι ισχύει για το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, που δεν θα αλλάξει η Ευρώπη τις αποφάσεις της, ισχύει και για την προοπτική της Τουρκίας», κατέληξε.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3679&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote