Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Έκτη μέρα διαδηλώσεων
Έκτη μέρα διαδηλώσεων Εκτύπωση E-mail
18.06.09

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί, υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στο κέντρο της Τεχεράνης, για να διαδηλώσουν για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Οι διαδηλωτές, που φορούσαν στην πλειοψηφία τους μαύρα ρούχα και κρατούσαν κεριά σε ένδειξη πένθους για τους επτά νεκρούς των διαδηλώσεων της Δευτέρας, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Ιμάμη Χομεϊνί, στο νότιο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας, προτού αρχίσουν να κατευθύνονται προς το βόρειο τμήμα, μέσω της λεωφόρου Φερντοουσί.

Στο μεταξύ, τριάντα δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την ιρανική πρεσβεία στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για την ελευθερία του Τύπου στο Ιράν, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν κατά των μέσων ενημέρωσης μετά από τις προεδρικές εκλογές. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν μέλη δύο «τρομοκρατικών» οργανώσεων, που επιχείρησαν να κάνουν επιθέσεις κατά εκλογικών τμημάτων και να σαμποτάρουν τις εκλογές, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Ο βομβιστές έχουν στενές σχέσεις με ξένους τρομοκράτες και επιθυμούσαν να σαμποτάρουν τις προεδρικές εκλογές», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι είχαν στόχο τους 20 τοποθεσίες στην Τεχεράνη κυρίως τα δύο μεγάλα τζαμιά της πρωτεύουσας καθώς και τα βασικά εκλογικά κέντρα όπου συγκεντρώθηκαν οι περισσότεροι ιρανοί δημοσιογράφοι και ξένοι συνάδελφοί τους για να καλύψουν τις εκλογές.

Επιπλέον, το πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα στα παιδιά του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, αντιπάλου του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ. H κόρη του Ραφσαντζανί, Φαϊζέχ, είχε μιλήσει την Τρίτη σε υποστηρικτές του Μουσαβί. Σκληροπυρηνικοί φοιτητές ζήτησαν να συλληφθούν τόσο η ίδια όσο και ο αδελφός της, Μεχντί.

Εξάλλου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Μιρ Χοσέιν Μουσαβί συμμετείχε με τους διαδηλωτές στην πορεία που οργανώθηκε στην Τεχεράνη την Πέμπτη.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας μάρτυρας, ο Μουσαβί έφθασε στο κτίριο των Τηλεπικοινωνιών -γύρω στις 16.30 ώρα Ελλάδας- «κατέβηκε από το αυτοκίνητο και μίλησε στο πλήθος».

Στο μεταξύ, ως «αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε η ιρανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες την «ξένη υποστήριξη» στους «αναρχικούς» όπως ανέφερε, διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται κατά του ιρανικού καθεστώτος.

«Η ξένη υποστήριξη στους υποκινητές επεισοδίων και στους αναρχικούς υπό το πρόσχημα της υποστήριξης της δημοκρατίας και της φωνής του ιρανικού λαού εγείρει ερωτηματικά και είναι αδικαιολόγητη», αναφέρει η ιρανική πρεσβεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το κορυφαίο νομοθετικό σώμα του Ιράν κάλεσε τους τρεις υποψηφίους που ηττήθηκαν στις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, σε μια συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και στην οποία θα κληθούν να συζητήσουν τις αιτιάσεις τους.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Φρουρών δήλωσε επίσης ότι το 12μελές σώμα έχει αρχίσει την «προσεκτική εξέταση» των 646 προσφυγών που κατατέθηκαν συνολικά σε σχέση με την ψηφοφορία της 12ης Ιουνίου, την οποία κέρδισε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο κύριος αντίπαλος του Αχμαντινεζάντ στις προεδρικές εκλογές, ο μετριοπαθής Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, έχει ζητήσει την ακύρωση των εκλογών. Το Συμβούλιο των Φρουρών έχει ανακοινώσει πως είναι έτοιμο να διατάξει ανακαταμέτρηση στα εκλογικά τμήματα, για τα οποία έχουν διατυπωθεί αιτιάσεις, όμως έχει αποκλείσει τον ενδεχόμενο να ακυρωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, η ιρανική Συνέλευση των Σοφών, το σημαντικότερο θρησκευτικό όργανο του καθεστώτος, χαιρέτισε τη μαζική συμμετοχή στην προεδρική εκλογή της 12ης Ιουνίου, όμως δεν έκανε κανένα σχόλιο για την επανεκλογή Αχμαντινεζάντ.

Επικεφαλής της Συνέλευσης των Σοφών, η οποία αποτελείται από 86 ιερωμένους, υπεύθυνους μεταξύ άλλων για να επιβλέπουν τη δραστηριότητα του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, είναι ο πρώην πρόεδρος, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί.

Ο τελευταίος κατηγορείται από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ ότι ενορχήστρωσε την εκστρατεία του κύριου αντιπάλου του, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος αμφισβητεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Γεγονός πάντως είναι ότι, την στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές καταγγέλλουν νοθεία στις ιρανικές προεδρικές εκλογές, οι παρατηρητές συναντούν δυσκολίες στην επιβεβαίωση της κανονικότητας της εκλογικής διαδικασίας και στον εντοπισμό, ελλείψει αποδείξεων, της χειραγώγησης της ψήφου.

Ο Κεν Μπέιλεν, πρόεδρος της ομάδας «Terror Free Future», με έδρα την Ουάσινγκτον, πραγματοποίησε πριν από τρεις εβδομάδες τηλεφωνική δημοσκόπηση σε δείγμα 1.001 Ιρανών. Τα συμπεράσματά της συμφωνούν με τα εκλογικά αποτελέσματα και δίνουν άνετο προβάδισμα στον Μαχχούντ Αχμαντινετζάντ, με 34% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 14% για τον Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί.

«Ο κ. Αχμαντινετζάντ είχε προβάδισμα, δύο προς ένα. Είναι δυνατόν να κέρδισε τις εκλογές; Ναι» λέει ο Μπέιλεν, τονίζοντας ότι το 27% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης ήταν αναποφάσιστοι και ότι όλα θα μπορούσαν να αλλάξουν την ημέρα της ψηφοφορίας.

Οι υποστηρικτές του Μουσαβί επισημαίνουν τη μεγάλη ταχύτητα της καταμέτρησης εκατομμυρίων ψήφων, καθώς και τη νίκη-έκπληξη του Αχμαντινετζάντ στη γενέτειρα του Μουσαβί.

Ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί ανήκει στη μειονότητα των Αζέρων, η οποία είναι πολυπληθής στην περιοχή αυτή και, θεωρητικά, οι ψηφοφόροι θα έπρεπε να τον ψηφίσουν, επισημαίνει ο Αλί Αλφονέχ, ειδικός στο Ιράν του American Enterprise Institute.

Αλλά και στο σημείο αυτό οι αναλυτές παραμένουν στο στάδιο της υπόθεσης, τη στιγμή μάλιστα που η δημοσκόπηση του «Terror Free Future» δείχνει ότι μόνο το 16% των Ιρανών Αζέρων είχε την πρόθεση να ψηφίσει υπέρ του Μουσαβί, έναντι 31% για τον Αχμαντινετζάντ

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3675&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote