Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow «Βρήκαμε και τα χαμένα»
«Βρήκαμε και τα χαμένα» Εκτύπωση E-mail
14.06.07
Μυρωδιά από υγρασία, σκόρπια παιχνίδια στο πάτωμα, ένα ημερολόγιο που σταματάει τον χρόνο μια Τετάρτη 13 Δεκέμβρη του 1967 εντυπωσίασαν τον Γιώργο Βουλγαράκη από το ανάκτορο του Τατοΐου.

Θεωρεί ρεαλιστικό ότι σε μία πενταετία θα έχει αδειάσει από τα χιλιάδες αντικείμενα που στοιβάζονται και θα έχει πλήρως ανακαινιστεί.

Αλλο όμως συγκίνησε την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεοτέρων Μνημείων. Τα βιβλιάρια υγείας του Τάσου, της Μαρίτσας, της Ελένης και των άλλων αλόγων που έμειναν μαζί με σκονισμένα χαλινάρια, σέλλες και χαϊμαλιά στο ερειπωμένο ιπποστάσιο.  

 Ο Γ. Βουλγαράκης θαυμάζοντας τον «Αράπη νταντά» του Γύζη Οι «ανασκαφές» των 3-4 τελευταίων μηνών στους σταύλους και στο υγρό υπόγειο του παλατιού απέδωσαν πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα σε πίνακες ζωγραφικής και αρχαιότητες. «Βρήκαμε και εκείνα που θεωρούνταν χαμένα», είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αρχαιοπωλείων και Αρχαιολογικών Συλλογών Δημήτρης Καζιάνης δείχνοντας στους δημοσιογράφους μία πλήρη και άγνωστη αρχαιολογική συλλογή που διατηρούσε η Φρειδερίκη στο Τατόι, που μάλιστα είχε άδεια συλλέκτη. 

Ηταν όλα ακέραια κομμάτια σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας. Ανάμεσά τους: ένα πρωτοκυκλαδικό αγγείο, ένα υστερογεωμετρικό, που αποδίδεται στον ζωγράφο του Διπύλου, 33 κυπριακά αγγεία, ένα μικρό μαρμάρινο άγαλμα κοριτσιού (Αρκτου) από το Ιερό της Βραυρώνας, τέσσερα χάλκινα κράνη κλασικής εποχής, μια χάλκινη υδρία, 38 πήλινα ειδώλια, μια κασετίνα με γυάλινα μυροδοχεία ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, 8 ενάλιοι αμφορείς που αφαλατώνονταν βυθισμένοι σε ειδικά διαλύματα και ένας Βούδας (παρακαλώ!) του 5ου μ.Χ. αιώνα.

Ολα, σε άριστη κατάσταση διατήρησης γιατί είχαν πακεταριστεί σε ξύλινα κιβώτια.  Υστερογεωμετρικό αγγείο του ζωγράφου του Διπύλου (760-730 π.Χ.) από τα ωραιότερα της συλλογής

Εντοπίστηκαν συνολικά 201 αρχαιότητες. Ανάμεσα τους 49 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες και ένας ξύλινος σταυρός. Ψάχνοντας με βάση τις περιβόητες λίστες καταγραφής της πρώην βασιλικής περιουσίας του 1973 και 1991 δεν βρήκαν μέχρι στιγμής ένα πήλινο ειδώλιο παιδικής μορφής και μια εικόνα με παράσταση δέησης.

Η αναζήτηση συνεχίζεται σε ένα χάος χιλιάδων αντικειμένων που στοιβάζονται σε διάφορα κτίρια και απαιτούν επιστημονική καταγραφή, φωτογράφιση, τεκμηρίωση και συντήρηση, όπως ακριβώς γίνεται για τα 1.900 κομμάτια που έχουν βγει ώς τώρα από τους σταύλους και το ανάκτορο. 

«Εχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων των πινάκων που ήταν αποθηκευμένοι και συσκευασμένοι στο παλάτι», σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντήρησης Νίκο Μίνω.

Εδειξε με καμάρι στο εργαστήρι συντήρησης, που έχει στηθεί από πέρυσι, μια τεράστια ναυμαχία του Βολανάκη, τον «Αράπη νταντά» του Γύζη, πλοία του Αλταμούρα, προσωπογραφίες βασιλέων.

 «Εντοπίσαμε πίνακες που ψάχναμε», είπε. Δεν υπάρχει, όμως, είδηση για τη «Δόξα των Ψαρών» του Γύζη και τον «Απαγχονισμό του Γρηγορίου του Ε'» του Λύτρα, που αναζητώνται χρόνια τώρα. Στο εργαστήριο συντήρησης μεταφέρθηκαν από το ισόγειο του ανακτόρου 88 κιβώτια με έργα τέχνης και πολλά άλλα από τους σταύλους, συνολικά 326 έργα, στα οποία παρασχέθηκαν οι «πρώτες βοήθειες» και αποθηκεύθηκαν σε οικίσκο με ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία.  

Ανοίγοντας τα κιβώτια με την άγνωστη βασιλική αρχαιολογική συλλογή «Μέσα από τη συλλογή αυτή αναδύεται η τέχνη του 18ου και 19ου αιώνα. Είναι ιστορικής σημασίας και θα χαρακτηριστεί άμεσα διατηρητέα. Βλέπουμε έργα της Γαλλικής Σχολής του 18ου αιώνα, της Σχολής του Μονάχου και των επιγόνων της, έργα Αγγλων, Ρώσων, Γερμανών και Δανών», μας είπε η Ελένη Τσοφοπούλου από την Επιτροπή Τατοΐου.

 Κυριαρχούν τα τοπία και τα ιστορικά θέματα. Υπάρχουν επίσης χαλκογραφίες, λιθογραφίες, μία υδατογραφία του Τσίλερ με τό ανάκτορο της Ηρώδου του Αττικού, φωτογραφίες σε βαριές κορνίζες και σε άλμπουμ με ιδιωτικά στιγμιότυπα από τη ζωή στο Τατόι.

Υπάρχει και το βιβλίο επισκεπτών που ξεφύλλισε ο Γ. Βουλγαράκης εντοπίζοντας τις υπογραφές τών Ελευθερίου Βενιζέλου, Μακαρίου και Κων. Καραμανλή από μία επίσκεψή του όταν ήταν εκλεκτός του Παλατιού (12/5/1950).  

Συντηρητές με ειδικές φόρμες για την απεντόμωση των ενδυμάτων πριν τα βάλουν στο ειδικό ψυγείο Μέσα σε ειδικό ψυγείο στους -30 βαθμούς και σε ειδικές μεμβράνες για αναερόβιο ξηρό περιβάλλον αποθηκεύονται παραδοσιακές στολές, βασιλικά ενδύματα και τουλέτες επώνυμων οίκων μόδας. 

Η αλήθεια, όμως, είναι πως δεν έχει γίνει θεαματική πρόοδος στα έργα για τα κτίρια του Τατοΐου. Εχουν ωστόσο επέμβει (επισκευάζοντας στέγες και τοίχους), σε 10 από τα 29 κτίρια (37 είναι τα διατηρητέα).

 Εχουν απορροφηθεί 400.000 ευρώ από εθνικούς πόρους. «Θα αυξηθεί η ροή του ειδικευμένου προσωπικού, γιατί εξασφαλίστηκαν 620.000 ευρώ από τα υπόλοιπα του Γ' ΚΠΣ», είπε ο υπουργός Πολιτισμού προσθέτοντας με νόημα: «Ανήκω στη γενιά των πολιτικών που η βασιλεία τής είναι παντελώς αδιάφορη.

Αλλά θέλω ο χώρος να αναδειχθεί ως μουσειακός και ως τόπος αναψυχής για το λεκανοπέδιο της Αττικής».

 Για τη διαχείρισή του προτείνει ανεξάρτητο Οργανισμό με δικό του προϋπολογισμό και επιμέρους τομείς: μουσειολογία, αρχαιολογία, συντήρηση, διαχείριση δάσους, κτιρίων και μουσείου.  

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=367&Itemid=30

Τελευταία ανανέωση ( 14.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote