Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Δέσμευση Ομπάμα για ριζικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική
Δέσμευση Ομπάμα για ριζικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική Εκτύπωση E-mail
17.06.09

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε να γίνουν εκτεταμένες αλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες στον τρόπο άσκησης της κυβερνητικής εποπτείας πάνω στις αγορές

ώστε να προικοδοτηθεί η σημερινή κι οι επόμενες αμερικανικές κυβερνήσεις με τέτοιες εξουσίες, ώστε να είναι αδύνατον πρακτικά να επαναληφθεί οικονομική κρίση τέτοιας έκτασης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν απέκρυψε στην ομιλία του, αποκλειστικά για οικονομικά ζητήματα, ότι θα υιοθετηθούν μεταβολές κυβερνητικής πολιτικής, που προηγούμενό τους ανάγεται μόνον στη μακρινή εποχή του κραχ του Οκτωβρίου του 1929.

Εποπτικό συμβούλιο

Αυξάνονται σημαντικά οι ρυθμιστικού χαρακτήρα εξουσίες της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed. Θεσπίζεται πλέον στους κόλπους της ένα Εποπτικό συμβούλιο που θα παρακολουθεί στενότατα όλες τις εξελίξεις στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα. Δηλαδή στη Wall Street στη σκιά του τρομακτικού σκανδάλου των 70 δισ. δολαρίων στην αγορά μετοχών κυρίως προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq, όλα, πλέον, θα εποπτεύονται από το Εποπτικό συμβούλιο εκ του σύνεγγυς!

Λευκή Βίβλος

Όλα τα μέτρα αυτά περιελήφθησαν στην 89σέλιδη Λευκή Βίβλο της κυβέρνησης του προέδρου Ομπάμα για την αμερικανική οικονομία. Στόχος: να εκλείψουν, μελλοντικά, οι πολύ έντονες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που σχηματικά δημιουργούν τους διαδοχικούς κύκλους, πρώτα μεν της εκρηκτικής ανόδου, ύστερα όμως της κατακόρυφης πτώσης.

Εξίσου αυστηρά θα επιτηρούνται από τον νεοσύστατο θεσμό όλες οι τραπεζικές δραστηριότητες, που θεωρούνται ως υπαίτιες για τη δεινή κρίση, χωρίς προηγούμενο για επτά δεκαετίες, που έπληξε τόσο την κυβέρνηση, όσο και τον Αμερικανό πολίτη. Αλλά θα επιτηρούνται και οι δραστηριότητες των χρηματο-πιστωτικών εταιρειών, πέραν ενός ορισμένου μεγέθους και εμβέλειας.

Η ρευστότητα αλλά και τα αποθεματικά τους θα ελέγχονται στο διηνεκές, από την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση, σε εφαρμογή του εντελώς νέου θεσμικού πλαισίου. Μόνον έτσι εκτιμάται εγκύρως θα αποσοβηθούν τα εντελώς αναπάντεχα φαλιμέντα (παράδειγμα τρανταχτό η ιστορική επενδυτική Λήμαν Μπράδερς), που ανάγκασαν κυριολεκτικά τη σημερινή κυβέρνηση να επιβαρύνει τόσο πολύ το Δημόσιο Ταμείο και εν τέλει τον φορολογούμενο ( κάπου με 600 δισ.δολ.), για να αποτραπεί η καθίζηση της αμερικανικής οικονομίας -σε έκταση, απλά, απροσδιόριστη και ανεξέλεγκτη.

Έγινε, κατά τα έτη που προηγήθηκαν της σημερινής κυβέρνησης, η διάχυση μιας κουλτούρας ανευθυνότητας, από την Γουόλ Στρίτ στη Νέα Υόρκη έως την Μέην Στρίτ, στην Ουάσινγκτον, συνοψίζεται εύγλωττα στη Λευκή Βίβλο.

Η διάγνωση

Η φοβερότερη οικονομική κρίση του 20ου αιώνα επαναλήφθηκε τον 21ο αλλά με ατού της την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, με τρόπο εξεζητημένο, με πρωτοφανές εύρος και ταχύτητα, που της προσέδωσαν ένταση, σημειώνεται περαιτέρω.

Το Κογκρέσο επιλαμβάνεται της υιοθέτησης των ρηξικέλευθων οικονομικών μέτρων ήδη από αύριο Πέμπτη.

Θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, μειοψηφία και στα δύο νομοθετικά Σώματα, που εναντιώνονται σε τόσο εκτεταμένο κυβερνητικό έλεγχο στις χρηματο-πιστωτικές ειδικά εταιρείες. Στη Wall Street, καταρχάς υπάρχει θετική υποδοχή.

Προστασία Καταναλωτή

Δημιουργείται, επιπλέον, μία καινούρια απ' όλες τις απόψεις Υπηρεσία προστασίας του Καταναλωτή, που θα κολάζει με πολύ αυστηρό τρόπο τα ψιλά γράμματα των πιστωτικών καρτών και των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες...κι ενώ στα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν εν μέσω κρίσης σωρευτεί πολύ μεγάλα χρέη -προερχόμενα και από τις δύο ανωτέρω κατηγορίες χρεώσεών τους.

Κυρίαρχη είναι η εντύπωση ότι οι χρηματο-πιστωτικές εταιρείες ωθούσαν τα νοικοκυριά να επενδύσουν αθρόα σε μετοχές στην Wall Street, που οι εταιρείες τους κατέρρευσαν τελικά, σε έναν αριθμό-ρεκόρ, μάλιστα, ενώ από την πλευρά τους οι τράπεζες φόρτωναν τα νοικοκυριά με κάρτες και δάνεια, που δεν θα ήταν πραγματικά σε θέση να αποπληρώσουν...

Άρα, ο καταναλωτής πρέπει εφεξής -μέσω μιας ενίσχυσης του συστήματος προστασίας -να προφυλαχθεί πολύ καλύτερα, υπογραμμίστηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα. Πρέπει κι η βιομηχανία μας να ευημερήσει, μετά όσα έπαθε την τελευταία διετία, αλλά κι η οικονομίας μας. Είδαμε δε, πού ακριβώς καταλήξαμε, όταν «κλατάρισαν» και η βιομηχανία και η οικονομία μας, συνόψισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κριτική στη Wall, με αισιοδοξία για γοργή οικονομική ανάκαμψη

Σκληρή ήταν η κριτική κατά της Wall Street νωρίτερα, όπου ο Ομπάμα προέβλεψε ότι η ανεργία θα αγγίξει το 10%, παρά το γεγονός ότι οι «μηχανές» της οικονομικής ανάκαμψης έχουν αρχίσει να λειτουργούν.

«Η Wall Street φαίνεται ότι έχει μικρότερη μνήμη από όσο περίμενα, για το πόσο κοντά είχαμε φτάσει στην 'άβυσσο'», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στους επικριτές του για τον αυξανόμενο ρόλο της κυβέρνησής του στην οικονομία και στις αγορές.

Τα σχόλια του προέδρου έγιναν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, την παραμονή της ανακοίνωσης των σχεδίων για αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τις αγορές. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην οικονομία και στις προοπτικές ανάκαμψης, σε σύντονο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι απαιτείται δυναμική ανάπτυξη για να μπορέσει η χώρα να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χωρίς την επιβολή νέων φόρων.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3667&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων