Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Τριπλό» μέτωπο φωτιάς
«Τριπλό» μέτωπο φωτιάς Εκτύπωση E-mail
16.06.09

Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στους πρόποδες του Υμηττού στις περιοχές των Δήμων Γλυφάδας και Βούλας. Ειδικότερα πρόκειται για μια μεγάλη εστία σε δύσβατη περιοχή ρεματιάς στην Άνω Γλυφάδα.

Επίγεια τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές και δυνάμεις πυρασφάλειας των δήμων προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, ενώ σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα προς το Πανόραμα Βούλας όπου είχε φτάσει η φωτιά και το αρχικό στο τέρμα της οδού Αθανάτων στην Άνω Γλυφάδα.

Στο μεταξύ, τρεις νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας σε Εύβοια και Αττική. Η πιο σοβαρή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βρανά Μαραθώνα όπου καίγεται πευκοδάσος, ενώ οι άλλες δύο στο Κατσαρώνι Μαρμαρίου Ευβοίας και στην Οινόη. Στα μέτωπα των πυρκαγιών βρίσκονται ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης που προσπαθούν να τις θέσουν υπό έλεγχο.

Εισαγγελική παρέμβαση

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Γιάννης Σακελλάκος, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της φωτιάς στην κορυφογραμμή του Υμηττού, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας βρίσκονταν στην περιοχή εισαγγελείς στους οποίους κατέθεταν κάτοικοι της περιοχής αναφορά με το συμβάν.

Νωρίτερα, αιχμές για εμπρησμό είχε αφήσει ο δήμαρχος Γλυφάδας σε δηλώσεις του επικαλούμενος μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής οι οποίοι λίγο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά άκουσαν εκρήξεις από γκαζάκια.  Ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος τόνισε πάντως ότι δεν θα επιτρεψει να γίνουν αυθαίρετα στην περιοχή που κάηκε.

Αντιδράσεις των κομμάτων

ΠΑΣΟΚ: «Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη, ενώ οι εξηγήσεις της είναι αναντίστοιχες των προβλημάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου Εκανε λόγο για έλλειψη προσωπικού και υλικών μέσων παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «το προσωπικό υπολείπεται κατά 3500 πυροσβεστών, το 30% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πεπαλαιωμένα, υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 3 ελικόπτερα, ενώ τα προβλήματα προσπαθούν να αντιμετωπιστούν με 5500 συμβασιούχους».

ΚΚΕ : ΤΟ ΚΚΕ επισημαίνει ότι η φωτιά στον Υμηττό «αποδεικνύει ότι τα εναπομείναντα δάση της Αττικής, βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος κάθε λογής καταπατητών» και καλεί τον λαό της Αττικής να μην επιτρέψει άλλο να συνεχιστεί αυτό το έγκλημα. «Τα δάση τα πυρπολεί η πολιτική που επιτρέπει την ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων και που δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα δασοπροστασίας –πυρόσβεσης», επισημαίνει το ΚΚΕ.

ΣΥΝ: Για φαινόμενο ρουτίνας και για «εμφανείς αδυναμίες του μοντέλου δασοπυρόσβεσης» μιλά ο ΣΥΝ και υποστηρίζει ότι «εξακολουθεί να είναι χωρίς διαχειριστική έκθεση το 70% των δασών μας και χωρίς καθαρισμό και φύλαξη το 100%, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο (ν. 3208/03) που ευνοεί τους εμπρηστές και τους καταπατητές».
Κατά τον ΣΥΝ οι περιοχές με τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, «έχουν έντονο οικοπεδικό ενδιαφέρον και με τη συνδρομή τόσο των καιρικών συνθηκών (αέρας) όσο και των ανακοινωθέντων κυβερνητικών παρεμβάσεων (ρυθμιστικό - περιφερειακοί δρόμοι) θα βρεθούν μπροστά σε καινούργια δεδομένα, που ασφαλώς ακόμη και με πυρκαγιές θα φροντίσουν οι καταπατητές να διαμορφώσουν».
e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3656&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote