Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Απομακρύνεται ο Μάρτης
Απομακρύνεται ο Μάρτης Εκτύπωση E-mail
15.06.09

Νέα δεδομένα για τις πολιτικές εξελίξεις δημιούργησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής.Και αναφερόμενοι στις πολιτικές εξελίξεις, εννοούμε τους επόμενους σταθμούς της πολιτικής πορείας, που έχουν στο επίκεντρο:

• Τον χρόνο πραγματοποίησης των εθνικών εκλογών.

• Τη συνάρτησή τους ή όχι με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Μάρτη.

Όλες οι ενδείξεις αλλά και οι πληροφορίες παραπέμπουν στην εκτίμηση ότι:

• Ο ερχόμενος Σεπτέμβρης μάλλον «καίγεται» ως σταθμός εξελίξεων, οπότε το κομβικό χρονικό σημείο είναι πλέον ο Μάρτης του 2010. Τότε, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προκαλέσει εκλογές και ο πρωθυπουργός σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να τις αποτρέψει.

Ο Σεπτέμβρης φαίνεται να «καίγεται» ως χρόνος δραματικών εξελίξεων, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών δεν φαίνεται να αφήνει στον Κώστα Καραμανλή ευχέρεια χειρισμών ούτε να του προσφέρει δυνατότητα ανάκαμψης μέχρι τότε, ώστε να προσδοκά εκλογική επιτυχία. Εξάλλου η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά και η ανάλυσή της δείχνουν ότι το κλίμα έως τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη δεν μπορεί να είναι αναστρέψιμο, αφού μάλιστα μεσολαβεί και η θερινή περίοδος, που ασφαλώς δεν προσφέρεται για ανατροπές.

Βέβαια, εκ των πραγμάτων, η παρουσία του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτέμβρη καθίσταται κρίσιμη. Εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως τις προθέσεις του. Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να μην αποκλείει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο. Αλλά αυτό μάλλον γίνεται για να κρατηθεί σε εκλογική ετοιμότητα το κόμμα. Άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου έχουν κάνει τόσες προβλέψεις για πρόωρες εκλογές που έχουν διαψευστεί, ώστε μικρή ή σχετική μόνο σημασία έχει άλλη μια πρόβλεψη...

Πάντως άλλη μία ένδειξη ότι ο Καραμανλής φαίνεται να αποκλείει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο είναι και η παραπομπή για την περίοδο αυτή σημαντικών αποφάσεων σχετικά με τον ανασχηματισμό. Μάλιστα δέχεται και κριτική ο πρωθυπουργός για αργοπορία και έλλειψη αντανακλαστικών ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία εκτιμούν ότι τις αλλαγές σε πρόσωπα θα έπρεπε να τις κάνει άμεσα.

Καραμανλής: Στρατηγική
για Μάρτη, αλλά...

Έγκυροι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι εξελίξεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε εκλογές τον Μάρτη. Ο μεν Καραμανλής είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να εκπονήσει «στρατηγική Μάρτη» στον βαθμό που τότε η πρωτοβουλία για εκλογές δεν θα ανήκει σε αυτόν, ωστόσο αποκλειστικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι:

- Βεβαίως και υπάρχει η «στρατηγική του Μάρτη», αλλά παράλληλα ο πρωθυπουργός βαδίζει και σε οδό εξάντλησης της τετραετίας. Μάλιστα, πρόσφατα, τόνισε σε συνομιλητή του ότι «θα το πάω μέχρι τέλους, δεν είναι δεδομένες οι εκλογές τον Μάρτη»! Πρόσθεσε δε και το εξής χαρακτηριστικό των προθέσεων αλλά και της στρατηγικής του:

- «Σε ό,τι με αφορά, δεν θα κάνω πρωθυπουργό τον Γιώργο!»

Φαίνεται δε ότι ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν θεωρούν αναπόφευκτες τις εκλογές ούτε τον Σεπτέμβρη ούτε τον Μάρτη. Μάλιστα ιστορικό στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμιζε σχετικά στο «ΠΑΡΟΝ»:

- Αν ο Καραμανλής πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβρη, θα δείχνει σαν να θέλει να παραδώσει σε μας. Ενώ τον Μάρτη μπορεί να μας στριμώξει, μη θεωρείτε δεδομένες τις εκλογές τότε...

Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν εξάλλου ότι:

• Ο Κώστας Καραμανλής έχει ήδη ενημερώσει τον Κάρ. Παπούλια για την πρόθεσή του να τον προτείνει εκ νέου για Πρόεδρο. Ο Κάρ. Παπούλιας τον ευχαρίστησε και επιφυλάχθηκε να του απαντήσει, επικαλούμενος αποκλειστικά λόγους υγείας.

• Σε περίπτωση άρνησης -για λόγους υγείας- του Κάρ. Παπούλια, ο πρωθυπουργός εξετάζει άλλα δύο ονόματα, προερχόμενα απ' τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

• Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε κομματικά παιχνίδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το ΠΑΣΟΚ πάει στο γνωστό «θέλουμε τον Παπούλια, αλλά προκαλούμε εκλογές και θα τον στηρίξουμε μετά», είναι πολύ πιθανό να αρνηθεί την επανεκλογή του υπό τέτοιες προϋποθέσεις...

Ο προβληματισμός
του Γιώργου...

Παρ' όλη την ευφορία που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει εκλογές τον Μάρτη αξιοποιώντας την εκλογή Προέδρου, παρά τους περί του αντιθέτου λεονταρισμούς στελεχών του (Ρέππας κ.ά.). Οι πληροφορίες μας τονίζουν ότι, με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο Γιώργος το σκέφτεται και προβληματίζεται αν θα πρέπει οπωσδήποτε να προκαλέσει εκλογές σε εννιά μήνες.

Και αυτό για τους εξής λόγους:

- Σοβαρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αυτοδυναμία.

- Επιπλέον, υπογραμμίζουν, το ΠΑΣΟΚ θα χρεωθεί ένα αντιθεσμικό παιχνίδι, αφού το πνεύμα του Συντάγματος είναι η συναίνεση στην εκλογή Προέδρου και όχι η αξιοποίησή της για πρόκληση εκλογών.

Μεταξύ όσων δεν θεωρούν δεδομένη την αυτοδυναμία είναι και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος και γνωστή αναλύτρια δημοσκοπήσεων Μαρία Καρακλιούμη. Όλοι αυτοί δε στηρίζουν την εκτίμησή τους στα ίδια τα αριθμητικά δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου. Διότι μπορεί η ΝΔ να απώλεσε σε σύγκριση με τις εκλογές του 2007 περίπου 1.340.000 ψηφοφόροι, αλλά και το ΠΑΣΟΚ απώλεσε 850.000 ψηφοφόρους, και μάλιστα σε μια συγκυρία πάρα πολύ ευνοϊκή γι' αυτό. Ακόμα και σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2004, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε βρεθεί σε μια απ' τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας του, οι ψήφοι που έχει ήταν λιγότερες ψήφους, περίπου 220.000! Επίσης, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ χτύπησε «ταβάνι», ενώ αυτή της ΝΔ υπολείπεται κατά πολύ. Σε συνδυασμό δε με τη (θεωρητική) δυνατότητα που έχει να επαναπατρίσει ψήφους που έφυγαν προς τον ΛΑΟΣ, έχει -θεωρητικά πάντα- μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων. Και η στροφή προς θέματα που της κόστισαν μεγάλες διαρροές προς τον ΛΑΟΣ (αντιμετώπιση λαθρομετανάστευσης, ζητήματα ασφάλειας των πολιτών) δείχνει ότι αυτή η επιχείρηση επανάκαμψης χαμένων ψηφοφόρων άρχισε.

Αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη, ούτε όμως σημαίνουν «κλειδωμένη» από τώρα την πράσινη αυτοδυναμία. Πάρα πολλά θα κριθούν το επόμενο διάστημα.

Ας προστεθεί δε και ένα σενάριο ακραίο μεν, αλλά όχι και απίθανο. Δηλαδή μια εκλογική συμμαχία ΝΔ - ΛΑΟΣ, που ενδέχεται να αλλάξει δεδομένα. Βέβαια τώρα η ΝΔ την απορρίπτει, αλλά ως τις εκλογές θα τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι... Δύσκολο πάντως να κατέβουν ως συνεργασία κομμάτων. Θα ακυρώσει ο Καραμανλής όλα τα περί κεντρώου κόμματος.

Τα παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο Μάρτης του 2010 δεν θα πρέπει να θεωρείται από τώρα δεδομένος ως ο μήνας των επόμενων εθνικών εκλογών...

paron

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3654&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote