Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επικρίσεις κατά Ομπάμα στη Σύνοδο PetroCaribe
Επικρίσεις κατά Ομπάμα στη Σύνοδο PetroCaribe Εκτύπωση E-mail
14.06.09

Οι ηγέτες της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, αμφότεροι σφοδροί επικριτές της πολιτικής των ΗΠΑ, κατηγόρησαν την Παρασκευή τον Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν τιμά την υπόσχεσή του να κάνει μια «νέα αρχή» στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Λατινική Αμερική.

Ο Ούγο Τσάβες και ο Ντανιέλ Ορτέγα έκαναν τις δηλώσεις αυτές στο πλαίσιο της συνόδου της ενεργειακής συμμαχίας PetroCaribe στο Σεντ Κιτς και Νέβις.

Ο Τσάβες, ο οποίος είχε πει στον Ομπάμα στη Σύνοδο της Αμερικής ότι «θέλει να γίνει φίλος του», σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «θα όφειλε να κάνει πράξη όσα είπε, αλλά αυτό δε συμβαίνει».

Οι ΗΠΑ, συνέχισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, «παραμένουν η ίδια παλιά αυτοκρατορία. Ας ελπίσουμε ότι ο Ομπάμα θα έχει το θάρρος, την ικανότητα και τη στήριξη που χρειάζεται για να διαλύσει αυτήν την αυτοκρατορία».

Νωρίτερα, ο Ντανιέλ Ορτέγα κατηγόρησε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι «παραμένει προσκολλημένη στο παρελθόν» όσον αφορά την πολιτική της έναντι της Κούβας.

Η Νικαράγουα και η Κούβα έχουν ενταχθεί στη συμμαχία PetroCaribe την δημιουργία της οποίας είχε εισηγηθεί ο Τσάβες το 2005. Επωφελούνται των ευνοϊκών όρων που ισχύουν για τις χώρες-μέλη της όσον αφορά την αγορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.

Ο Ορτέγα αναφέρθηκε στον ηγέτη των ΗΠΑ λέγοντας ότι «αναγνωρίσαμε όλοι στον πρόεδρο Ομπάμα έναν άνθρωπο με καλές προθέσεις, αλλά είναι παγιδευμένος σε ένα σύστημα που από την ίδια του τη φύση είναι επεκτατικό, επεμβατικό». Και συνέχισε λέγοντας ότι αναπαράγει τις επιθετικές πολιτικές που εφάρμοζαν οι προκάτοχοί του, όπως ο Τζωρτζ Ου. Μπους και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3651&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 14.06.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote