Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ποιοι κινδυνεύουν από την πανδημική γρίπη
Ποιοι κινδυνεύουν από την πανδημική γρίπη Εκτύπωση E-mail
12.06.09

Νέοι και σε πολλές περιπτώσεις υγιείς είναι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία

αν και οι ακριβείς ηλικιακές ομάδες παρουσιάζουν διακύμανση από χώρα σε χώρα.

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Μάργκρετ Τσαν, κηρύσσοντας χθες την πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα, είπε πως τα άτομα ηλικίας 30-50 ετών, οι έγκυοι και οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια, η παχυσαρκία και τα αυτοάνοσα νοσήματα) κινδυνεύουν περισσότερο.

Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, αναλύοντας τα κρούσματα της χώρας τους που αποτελούν τα μισά σχεδόν των παγκόσμιων επιβεβαιωμένων περιστατικών, διαπίστωσαν πως το 57% είναι παιδιά και νέοι ηλικίας 5-24 ετών.

Επιπλέον, το 41% όσων ασθενών χρειάσθηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο, επίσης έχουν ηλικία κάτω των 24 ετών, με τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας να παρατηρούνται στα (ευτυχώς λίγα) παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη.

Τέλος, ποσοστό έως 50% των σοβαρών και μοιραίων κρουσμάτων στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, εκδηλώθηκαν σε νεαρούς και μεσήλικες ανθρώπους, οι οποίοι δεν έπασχαν από υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα

Η μόλυνση των νέων αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα σε περιπτώσεις πανδημίας γρίπης, καθώς η συνηθισμένη εποχιακή γρίπη είθισται να πλήττει περισσότερο μικρά παιδιά και ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας.

Αν και η σοβαρότητα του νέου ιού δεν φαίνεται ούτε κατά διάνοια να πλησιάζει αυτήν του ιού που προκάλεσε την πανδημία του 1918, σκοτώνοντας 40-50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ακόμα και οι ήπιες πανδημίες έχουν βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Στην πανδημία του 1957 πέθαναν 2 εκατομμύρια άνθρωποι και σε αυτήν του 1968 περίπου 1 εκατομμύριο (ως σύγκριση αναφέρεται πως η συνηθισμένη εποχιακή γρίπη σκοτώνει ετησίως 250.000-500.000 ανθρώπους).

Κίνδυνος μετάλλαξης

Αν και η νέα γρίπη μοιάζει να έχει θνησιμότητα σχεδόν ίδια με αυτήν της εποχιακής γρίπης (είναι ελάχιστα υψηλότερο το ποσοστό της νέας γρίπης), οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή.

«Αν και ο ιός είναι αρκετά σταθερός έως τώρα, μπορεί να μεταλλαχθεί σε μια πιο επικίνδυνη μορφή», είπε χθες η δρ Τσαν.

Η μεταλλαγή αυτή θα μπορούσε να συμβεί εάν αναμιγνυόταν με τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, που κυκλοφορεί ευρέως στα πουλερικά και εξακολουθεί να προκαλεί σποραδικά κρούσματα σε χώρες όπως η Αίγυπτος.

Θα μπορούσε επίσης να συμβεί εάν αναμιγνυόταν με τον εποχιακό ιό Η1Ν1 της συνηθισμένης γρίπης, η εποχή της οποίας αρχίζει στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, στο οποίο ανήκουν μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, η Αυστραλία, το μεγαλύτερο μέρος της Ινδονησίας και άλλες χώρες.

Ωστόσο, ο ιός Η1Ν1 της συνηθισμένης γρίπης έχει αναπτύξει αντοχή στο κύριο αντιϊικό φάρμακο, την οσελταμιβίρη. Αντιθέτως, ο «ξάδελφός», δηλαδή ο ιός Η1Ν1 της νέας γρίπης, δεν έχει ακόμα αναπτύξει αντοχή στην οσελταμιβίρη, κατά την δρα Άνν Σούχατ των CDC. Ουδείς όμως μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε περίπτωση ανάμιξης των δύο ιών Η1Ν1.

Ουδείς μπορεί επίσης να προβλέψει τις πιθανές συνέπειες όταν ο ιός εξαπλωθεί σε φτωχές χώρες του πλανήτη όπου τα ποσοστά υποσιτισμού, AIDS και άλλων νοσημάτων είναι πάρα πολύ υψηλά, μειώνοντας την αντοχή των κατοίκων τους στις λοιμώξεις, και όπου τα συστήματα υγείας είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα.

Συνεχίζεται η εξάπλωση

Σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό του ΠΟΥ, ο ιός της νέας γρίπης έχει επιβεβαιωθεί σε 28.774 ανθρώπους από 74 χώρες, κοστίζοντας τη ζωή 144 εξ αυτών.

Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται πως έχει προσβάλλει 200.000 ανθρώπους, αν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν έως την περασμένη Παρασκευή (σήμερα θα δοθούν τα ανανεωμένα, καθώς τα CDC έχουν αποφασίσει να ενημερώνουν τις στατιστικές τους μία φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή) 13.217, μεταξύ των οποίων 27 θάνατοι.

Κρούσματα υπάρχουν σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, αλλά σε ορισμένες είναι τόσο πολλά πλέον ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένα συμπτώματα (πυρετό πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και βήχα ή άλλο αναπνευστικό σύμπτωμα) θεωρείται αυτομάτως ότι έχουν νοσήσει από το νέο ιό. Στις στατιστικές, όμως, εντάσσονται μόνο όσα επιβεβαιώνονται εργαστηριακά.

Επικρίσεις για καθυστέρηση

Η χθεσινή κήρυξη της πανδημίας από τον ΠΟΥ δεν ήταν απλώς αναμενόμενη, αλλά και αίτημα αρκετών κρατών.

Ο ΠΟΥ δεχόταν τις τελευταίες εβδομάδες επικρίσεις που δεν κήρυττε πανδημία, παρ’ ότι η εξάπλωση της νόσου (πρώτα στη Βρετανία και στην Ισπανία, και εν συνεχεία σε Ιαπωνία, Αυστραλία και Χιλή) έδειχνε ότι πληροί το κύριο κριτήριο της κάθε πανδημίας: την επίμονη εξάπλωση ενός νέου ιού στην κοινότητα, σε δύο διαφορετικές περιοχές του ΠΟΥ.

Όπως και να ‘χει, η πανδημία διανύει τις πρώτες μέρες της, είναι ήπια, καλά ελεγχόμενη και η ανθρωπότητα είναι καλύτερα εξοπλισμένη παρά ποτέ για να την αντιμετωπίσει.

Επειδή, όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να μάθουν οι ειδικοί για το νέο ιό που μπήκε στις αρχές Απριλίου στη ζωή μας, διαμηνύουν προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τόνους: «μην ανησυχείτε – αλλά μην εφησυχάζετε κιόλας».

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3639&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote