Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΗΠΑ: Απελευθερώθηκε ο νεότερος κρατούμενος του Γκουαντάναμο.
ΗΠΑ: Απελευθερώθηκε ο νεότερος κρατούμενος του Γκουαντάναμο. Εκτύπωση E-mail
12.06.09

Αφέθηκε ελεύθερος μετά από επτά χρόνια, ο νεότερος κρατούμενος της φυλακής του Γκουαντάναμο, που είχε συλληφθεί όταν ήταν μόλις 14 ετών, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι συνήγοροί του, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Μοχάμεντ Ελ Γκαρανί, από το Τσαντ, απελευθερώθηκε πέτε μήνες αφότου ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκισή του αφού επανεξέτασε την υπόθεσή του και έκρινε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ήταν "μαχητής του εχθρού". Οι δικηγόροι του είπαν ότι ο Γκαρανί έχει ήδη επιστρέψει στο Τσαντ.

Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επισήμως την απελευθέρωσή του.

"Είναι θαυμάσιο που ο Μοχάμεντ επιτέλους απελευθερώθηκε όμως δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα εφηβικά χρόνια του που τα πέρασε στο Γκουαντάναμο" είπε ο Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ, δικηγόρος και διευθυντής της Reprieve, μια οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αγωνίστηκε για την αποφυλάκιση του νεαρού. "Η ιδέα και μόνο ότι χρειάστηκαν επτά χρόνια και ένας ομοσπονδιακός δικαστής για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση δείχνει πόσο αποτυχημένο ήταν το πείραμα του Γκουαντάναμο", πρόσθεσε.

Ο Γκαρανί συνελήφθη στο Πακιστάν το 2001 όταν οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έφοδο στο τζαμί στο οποίο βρισκόταν. Παραδόθηκε κατόπιν στις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στο Αφγανιστάν και κρατήθηκε σε μια φυλακή στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ, έξω από την Καμπούλ. Δύο μήνες αργότερα μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο όπου, σύμφωνα με τη Reprieve, υπέστη διάφορα βασανιστήρια.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριζε ότι ο Γκαρανί έμενε σε έναν ξενώνα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, ότι είχε πολεμήσει στη μάχη του Τόρα Μπόρα, ότι υπήρξε "ταχυδρόμος" για ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα και ήταν μέλλος ενός πυρήνα της οργάνωσης αυτής στο Λονδίνο. Στο δικαστήριο όμως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποδείξει κανέναν από τους ισχυρισμούς της και ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον διέταξε την αποφυλάκισή του.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3636&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote