Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Θερμή» εβδομάδα Εκτύπωση E-mail
11.06.07
«Θερμή» αυτή η εβδομάδα για το σκάνδαλο των ομολόγων, καθώς καλούνται να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. 

Mεταξύ άλλων, έχουν κληθεί από του εισαγγελείς, ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιος  Παπαδόπουλος, αλλά και τα μέλη της λεγόμενης «παρέας του Λονδίνου».  

Οξύτατη επίθεση κατά του  οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Γ.Παπανδρέου, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των ομολόγων. 

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι με τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις η προφυλάκιση «γαλάζιων» θεωρείται δεδομένη, επισημαίνοντας ότι θα επιχειρηθεί να κλείσει η έρευνα χωρίς να κατηγορηθούν κυβερνητικά στελέχη.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση προσπαθεί να καταδείξει ότι συγκρούεται με τη διαφθορά, ακόμη και όταν προέρχεται από ανθρώπους που ανήκουν στον πολιτικό χώρο της.

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων θα ενταχθεί και η δίκη της ΔΕΚΑ, στις 25 Ιουνίου, για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου.  Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τους τόκους του επίμαχου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ θα καλύψει το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου τα Ταμεία να αποδεχτούν την πρόταση της αμερικανικής τράπεζας για άτοκη επιστροφή του, κάτι το οποίο αποδέχτηκαν.

 Η κίνηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τονίζουν ότι τους τόκους και τις μίζες καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες. Αναλυτικά.

 Η υπουργός Τουρισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής, παρατηρεί ότι η αντίδραση της κυβέρνησης δεν ήταν καθυστερημένη και αποδίδει τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην «ένδεια του προγραμματικού και πολιτικού του λόγου». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η παράταξη δεν μπορεί να γίνει πλυντήριο για κανέναν», ότι «ουδείς είναι υπεράνω του νόμου» και ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι «όλα στο φως της ημέρας».

 Νέα στοιχεία

Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημοσιεύει τη συμφωνία της οff-shore, North Principal, του Γ. Παπαμαρκάκη με την «Acropolis Participations», την κυπριακή εταιρεία των Αποστολίδη και Πρινιωτάκη, με την οποία επιβεβαιώνεται η προμήθεια των 4,2 εκατ. ευρώ.

 Η προμήθεια δίνεται στις 22 Φεβρουαρίου, ακριβώς την ημέρα που εκδίδεται το ομόλογο. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η συμφωνία έχει γίνει από τις 30 Ιανουαρίου του 2007. Ανάλογη επιστολή έχει σταλεί και σε μία ακόμα εταιρεία των μετόχων της «Ακρόπολις» για το άλλο μισό της προμήθειας (σύνολο 8,4 εκατ.). 

Παράλληλα, γράφει ότι τρεις εταιρείες με έδρα τη Βρετανία (Ουαλία) ή τις ΗΠΑ, που έστειλαν εμβάσματα στον Α. Σημαιοφορίδη, σε λογαριασμούς του σε δύο τράπεζες της Καστοριάς, από το 2005 έως τις αρχές του 2007, βρίσκονται στο στόχαστρο των ερευνών του Γ. Ζορμπά.

 Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ, μιλώντας στην εφημερίδα, επιμένει ότι «τα χρήματα αυτά αφορούσαν συναλλαγές πώλησης ρωσοελληνικής εταιρείας, η οποία αποφασίσθηκε το 2005».

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. δολάρια σε επτά εμβάσματα, που έγιναν σε λογαριασμό του σε τράπεζα της Καστοριάς το 2005. Οπως αναφέρεται, τρία από αυτά τα εμβάσματα έγιναν μέσω της αμερικανικής τράπεζας J.P. Morgan από τη Νέα Υόρκη.

 Οι εταιρείες, που στέλνουν τα χρήματα μέσω JPM, είναι οι Kontaki U.S. International και η Fein and Co ltd με έδρα την οδό Hewwett στο Λονδίνο. Τα άλλα τέσσερα εμβάσματα έχουν σταλεί μέσω άλλων τραπεζών του εξωτερικού, γράφει η εφημερίδα. 

Το Εθνος της Κυριακής φέρνει στο προσκήνιο στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς της North Asset και των θυγατρικών της, μέσω των οποίων διακινήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μεταξύ Ελλάδας και Νησιών Καϊμάν, από τον Νοέμβριο του 2006 έως και τα τέλη Απριλίου 2007, δηλαδή ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Η North Asset εμφανίζεται να παίρνει δάνειο ύψους 15 εκ. ευρώ με επιτόκιο 25%, το οποίο αποπληρώνει μέσα σε δύο μήνες με υπέρογκες δόσεις. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μερικές ημέρες μετά τη σύστασή της, η North Principal Investments Fund Ltd, άνοιξε σειρά τραπεζικών λογαριασμών σε επενδυτική τράπεζα στην Αθήνα, μεταφέροντας κεφάλαια συνολικού ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ, είτε με τη μορφή επενδυτικών δανείων, είτε άλλων χρηματοοικονομικών πράξεων.

 Από αυτές τις συναλλαγές κάποιες έχουν κλείσει λογιστικά, ενώ άλλες είναι ακόμη εκκρεμείς και βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο επίκεντρο της έρευνας που διενεργεί ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Γ. Ζορμπάς.   

ΦΛΑΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=363&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 11.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote