Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ιστορική επίσκεψη Καντάφι στην Ιταλία
Ιστορική επίσκεψη Καντάφι στην Ιταλία Εκτύπωση E-mail
11.06.09

Την πρώτη του επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί από σήμερα ο Λίβυος πρόεδρος, Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος έφτασε λίγο μετά τις 11 το πρωί, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης «Τσαμπίνο».

Στη βάση της σκάλας του αεροσκάφους, τον υποδέχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δήλωσε ότι «με τον τρόπο αυτό, κλείνει μια μακρά και οδυνηρή περίοδος των σχέσεών μας με την Λιβύη».

Η Λιβύη ήταν ιταλική αποικία ως το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόσφατα, ο συνταγματάρχης Καντάφι, ζήτησε επιπλέον αποζημιώσεις, τις οποίες η Ρώμη αποφάσισε να συμψηφίσει, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία σημαντικών οδικών αρτηριών της βορειοαφρικανικής χώρας.

Παράλληλα, τον τελευταίο μήνα, Λυβική και Ιταλική ακτοφυλακή, κατάφεραν συνεργαζόμενες να περιορίσουν σημαντικά της αποβιβάσεις λαθρομεταναστών στη Σικελία και στη νησίδα Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Λίβυος πρόεδρος θα μιλήσει αύριο στη γερουσία της Ρώμης.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Το όλο πρόγραμμα του Καντάφι, όμως, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, της «Ιταλίας των Αξιών» του Ντι Πιέτρο και των Ριζοσπαστών, κοινοποίησαν ότι θα εγκαταλείψουν την αίθουσα, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Τρίπολης», αναφερόμενοι στις «απωθήσεις» λαθρομεταναστών από την Ιταλία, ενώ τα πλεούμενα βρίσκονται σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όταν εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στη Λιβύη, οι λαθραίοι μετανάστες, δεν τυγχάνουν της πρέπουσας μεταχείρισης και δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο.

Απόψε, ο Καντάφι πρόκειται να δειπνήσει με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και αύριο, μεταξύ των άλλων, θα συναντηθεί με φοιτητές του πανεπιστημίου της Ρώμης «Λα Σαπιέντσα» και το δήμαρχο της Αιώνιας Πόλης, Τζάννι Αλεμάννο. Κατά το πρόγραμμα, πρόκειται να εμφανισθούν μαζί στο μπαλκόνι του δημαρχειακού μεγάρου, στην ιστορική Πλατεία Campidoglio, που σχεδίασε ο Μιχαήλ Άγγελος.

Μεθαύριο θα συνομιλήσει με Ιταλούς επιχειρηματίες, αλλά και με επτακόσιες γυναίκες, εκπροσώπους του χώρου της τέχνης, της πολιτικής και της οικονομίας.

Το μόνο στέλεχος της κεντροαριστεράς, που πρόκειται να συναντηθεί με το Λίβυο πρόεδρο, είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάσσιμο Ντ' Αλέμα.

Το Σάββατο, ο Μουαμάρ Καντάφι θα παραμείνει στη Ρώμη και κατά πάσαν πιθανότητα, θα έχει κάποιες κατ' ιδίαν συναντήσεις στην ιδιωτική του σκηνή (τη μεταφέρει σε όλα του τα ταξίδια), που έχει στηθεί σε κεντρικό πάρκο της ιταλικής πρωτεύουσας.

«Η σελίδα του παρελθόντος έχει γυρίσει»

Την άποψη του ότι «η σελίδα του παρελθόντος έχει γυρίσει» εξέφρασε σήμερα ο ηγέτης της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος τόνισε νωρίτερα ότι η επίσκεψη του στην Ιταλία έγινε δυνατή χάρη στην περσινή απολογία της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης.

«Η σελίδα του παρελθόντος έχει γυρίσει και μια νέα σελίδα φιλίας άνοιξε», δήλωσε ο συνταγματάρχης Καντάφι μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά από την συνάντηση του με τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στην «ιστορική» Ιταλία, όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε νωρίτερα.

«Χαιρετίζουμε αυτή τη νέα γενιά των Ιταλών η οποία με το μεγάλο της θάρρος κατάφερε να επιλύσει τα ζητήματα του παρελθόντος. Αυτή οδήγησε στην υπογραφή της συμφωνίας φιλίας ανάμεσα στην Ιταλία και την Λιβύη», συμπλήρωσε ο Μουάμαρ Καντάφι.

«Εμείς δεν λαμβάνουμε υπόψη τις αποζημιώσεις αφού για αυτό που έκανε η αποικιοκρατική Ιταλία στους ανθρώπους της Λιβύης δεν υπάρχει καμία αποζημίωση. Όμως η συνθήκη φιλίας αποτελεί σημάδι ότι η Ιταλία καταδικάζει την αποικιοκρατία, έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για όσα συνέβησαν και αυτό είναι που μου επέτρεψε να έλθω εδώ σήμερα», δήλωσε τέλος ο Λίβυος ηγέτης.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3627&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote