Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κλείνει τα σενάρια συνεργασίας
Κλείνει τα σενάρια συνεργασίας Εκτύπωση E-mail
09.06.09

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων των υπουργών και των υφυπουργών, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής

μιλώντας το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επιλογή και απόφασή μας είναι να αλλάξουμε ό,τι πικραίνει και ό,τι απογοητεύει τους πολίτες, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πήραμε μια αυστηρή προειδοποίηση, ένα ηχηρό μήνυμα. Μπορούμε, όμως, να ανταποκριθούμε. Είναι υποχρέωσή μας. Η υπευθυνότητα είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας, τόνισε.

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην αποχή, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή, και είπε ότι ένας στους δυο πολίτες δεν πήγε να ψηφίσει. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε άμεσο πολιτικό διακύβευμα, μπορεί να διευκόλυνε την πρωτοφανή αποχή, είπε και την χαρακτήρισε ως μήνυμα στο πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πολίτες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, με αυτόν τον τρόπο, σε βασικές πτυχές της πολιτικής ζωής και τόνισε ότι πρέπει να δούμε όλοι τις ευθύνες μας.

Ειδικότερα για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για υποχώρηση της ΝΔ και διατάραξη της σχέσης της με την κοινωνία. Το μήνυμα ήταν πολύ σοβαρό και καθαρό, οι πολίτες απαιτούν λύσεις, είπε ο κ. Καραμανλής.

Αναφέρθηκε στις δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής, οι οποίες ταλαιπωρούν τον κόσμο και σημείωσε ότι οι δυσλειτουργίες αυτές αφορούν όλους τους υπουργούς και όλα τα υπουργεία, όλα τα επίπεδα στις σχέσεις κράτους και πολίτη.

Ζητώ ένταση των προσπαθειών από όλους και σας καλώ να είστε αμείλικτοι, είπε ο κ. Καραμανλής στους υπουργούς και υφυπουργούς.

Αναφέρθηκε επίσης σε συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών που παραβίασαν τις ξεκάθαρες αρχές που ο ίδιος έθεσε, από το Μάρτιο του 2004.

Από σήμερα γυρίζουμε σελίδα. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του στον τομέα των αρμοδιοτήτων του, είπε.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να αναζητούνται αλλού τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος, παρά μόνο στους ίδιους τους εαυτούς μας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εμείς φταίξαμε, εμείς πρέπει να διορθωθούμε. Ο,τι πικραίνει τους πολίτες πρέπει να αλλάξει και είμαι αποφασισμένος να λάβω οποιαδήποτε πρωτοβουλία χρειαστεί, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εκτίμησε επίσης ότι η τελική έκβαση του αγώνα δεν πρόκειται να κριθεί από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ενώ χαρακτήρισε την οικονομική κρίση ως την πιο επείγουσα εθνική υπόθεση, η οποία αφορά όλα τα υπουργεία και όχι μόνο το υπουργείο Οικονομικών.

Κάλεσε τους υπουργούς να εποπτεύουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την παραγωγή κυβερνητικού έργου και τόνισε ότι δεν συγχωρείται καμιά ολιγωρία και καμιά καθυστέρηση. Να δούμε τί είναι ανάγκη να αλλάξουμε και να το αλλάξουμε, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση ήταν απόλυτα ειλικρινής με τους πολίτες προεκλογικά και η συνέπεια αυτή θα είναι σύμμαχός μας και στη συνέχεια. Εδωσε έμφαση στην περαιτέρω μείωση των δαπανών και στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα και αναφέρθηκε σε σοβαρές καταγγελίες, όπως είπε, για επίορκους λειτουργούς σε εισπρακτικούς μηχανισμούς και τόνισε ότι έχει δώσει εντολή προς τον αρμόδιο υπουργό να πάρει όποια μέτρα χρειαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης του διαλόγου σε θέματα διαφάνειας, μνημόνευσε εκ νέου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την οποία η κυβέρνηση θα συζητήσει, έδωσε έμφαση στην επίλυση άμεσων προβλημάτων στην υγεία και έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της ασφάλειας.

Είπε ότι θα υπάρξει αυστηρότερη ποινική μεταχείριση στους κουκουλοφόρους, καθώς και αλλαγή πλαισίου που αφορά την ανωνυμία στο καρτοκινητά.

Ζήτησε ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, έκανε αναφορά στην ανάγκη να ανοίξουν πολλά κλειστά επαγγέλματα και κάλεσε τους υπουργούς να κινηθούν στο τρίπτυχο: υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα, εθνική συνεννόηση.

Ζήτησε να ενημερώνονται όλα τα κόμματα για τις παρεμβάσεις των υπουργών, τους οποίους κάλεσε να ζητούν προτάσεις από τα κόμματα και να τις συζητούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ανέθεσε ειδικότερα:

  • στον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης
  • στον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, την αντιμετώπιση της σπατάλης από τις προμήθειες φαρμάκων
  • στην υπουργό Απασχόλησης Φ. Πετραλιά, το άνοιγμα και επίλυση του θέματος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καθώς και του διαχωρισμού των κλάδων Υγείας και Ασφάλισης
  • στον υπουργός Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο, την ολοκλήρωση του Διαλόγου για την Παιδεία,
  • στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ε. Στυλιανίδη την προώθηση και επίλυση των θεμάτων με τα καρτοκινητά τηλέφωνα, του ΟΣΕ και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, από τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται να εξαιρεθούν τα ταξί.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι θα επιμείνει να ζητά εκλογές, παρά το ότι το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από τους πολίτες.

Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, οι μισοί ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν, είπε ο κ. Καραμανλής και χαρακτήρισε το αίτημα για πρόωρες εκλογές πρόφαση φυγής από τα προβλήματα.

Είναι ανευθυνότητα να ζητά εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση, τη στιγμή που πήρε πιο λίγες ψήφους από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, σημείωσε και επανέλαβε ότι το αίτημά της για δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές αποδοκιμάστηκε από το λαό.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ακόμη ότι η ΝΔ μπορεί να ανανεώσει την πλατιά στήριξή της από τους πολίτες και τόνισε ότι δεν είναι νοητές κομματικές συνεργασίες.

«Ο πρωθυπουργός δεν πήρε κανένα μήνυμα από τις εκλογές και δεν κατάλαβε ότι οι πολιτικές του έχουν καταδικαστεί από τους Έλληνες πολίτες» σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως η ΝΔ μπορεί να καλύψει τη διαφορά, εφόσον ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε αλλαγές, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «το μήνυμα των εκλογών είναι να προχωρήσει σε αλλαγή διακυβέρνησης και αντιμετώπισης της ανομίας, σταματήματος χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και απάντησης στο κλείσιμο της Βουλής».

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση αν επικροτήθηκαν οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος είπε ότι «τα πολιτικά αποτελέσματα διαμορφώνονται από αυτούς που ψηφίζουν» και υποστήριξε ότι «το πραγματικό ποσοστό της αποχής είναι 36%».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι η επίκληση της αποχής για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων είναι υπεραπλούστευση, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται και σε όσους απείχαν.
e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3623&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 10.06.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote