Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εννέα μήνες θητεία στον Στρατό από τον Αύγουστο
Εννέα μήνες θητεία στον Στρατό από τον Αύγουστο Εκτύπωση E-mail
09.06.09

Εννέα, αντί για δώδεκα μήνες θα υπηρετούν όσοι στρατεύσιμοι παρουσιαστούν στον Στρατό Ξηράς από τον Αύγουστο του 2009 και με τις επόμενες ΕΣΣΟ κατάταξης.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Αμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης το μεσημέρι της Τρίτης, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Είμαστε έτοιμοι και εγώ θα εισηγηθώ και στο ΚΥΣΕΑ και στην Κυβερνητική Επιτροπή, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη μείωση από τον Αύγουστο, στους 9 μήνες», υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης. Η εξαγγελία μείωσης -κατά τρεις μήνες- της θητείας στον Στρατό, γίνεται μόλις δύο 24ωρα μετά τις ευρωεκλογές, όπου η Ν.Δ. αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα. Επιχειρώντας να διαψεύσει τις απόψεις ότι πρόκειται για ένα φιλολαϊκό μέτρο με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι η προαναγγελία μείωσης της θητείας «δεν μπορεί να θεωρηθεί, γιατί θεωρείται από κάποιους ανόητους, ως ένα τρικ προεκλογικό ή οτιδήποτε».

Η μείωση των τριών μηνών στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας αφορά όσους νέους παρουσιαστούν με τη σειρά του Αυγούστου και τις επόμενες ΕΣΣΟ. Η εννιάμηνη θητεία αφορά μόνον εκείνους που θα καταταγούν στον Στρατό Ξηράς. Η διάρκεια της θητείας για όσους υπηρετούν στο Ναυτικό και την Αεροπορία παραμένει 12 μήνες.

Το μέτρο της μείωσης θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους παρουσιάστηκαν στον Στρατό Ξηράς μέσα στο 2009 και υπηρετούν ήδη. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οσοι παρουσιάστηκαν με τη σειρά 2009 Α (πρόκειται γι’ αυτούς που ντύθηκαν στα χακί τον Φεβρουάριο), θα υπηρετήσουν έναν μήνα μικρότερη θητεία, δηλαδή θα απολυθούν έπειτα από 11 μήνες υπηρεσίας.
  • Οσοι παρουσιάστηκαν με τη σειρά 2009 Β (πρόκειται για όσους κατετάγησαν στον Στρατό τον Μάιο), θα υπηρετήσουν δύο μήνες λιγότερο, δηλαδή θα λάβουν το πολυπόθητο απολυτήριο έπειτα από παραμονή 10 μηνών στον Στρατό.

Εννέα μήνες μόνο σε μονάδες της παραμεθορίου;

Στις δηλώσεις του έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Μεϊμαράκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράλληλα με την εννεάμηνη θητεία να υποχρεωθούν όλοι όσοι παρουσιάζονται στον Στρατό να υπηρετούν όλη τους τη θητεία σε Μονάδες της παραμεθορίου. «Ολοι πρέπει να πηγαίνουν, κατά τη γνώμη μου, στον Στρατό και όλοι στην Περιφέρεια. Να τη γνωρίσουν κιόλας την Περιφέρεια», επιχειρηματολόγησε ο υπουργός Αμυνας.

Για ακόμη μια φορά ο κ. Μεϊμαράκης επανέφερε την πρότασή του για πλήρη κατάργηση της στρατιωτικής θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. «Εγώ πιστεύω ότι σταδιακά στο Ναυτικό και στην Αεροπορία πρέπει να καταργηθεί η στράτευση, οι κληρωτοί», ήταν η φράση του υπουργού Αμυνας.

Η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου δεν έχει ακόμη εκφραστεί επισήμως στις εξαγγελίες για μείωση της θητείας. Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε πάντως ότι «από το 2007 βάλαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να μπορέσει να μας επιτρέψει, χωρίς να θιγεί το αξιόμαχο και η στελέχωση, να έχουμε μια σταδιακή μείωση», και πρόσθεσε ότι τα κενά που θα προκύψουν από τη μείωση του αριθμού των στρατευσίμων θα καλυφθούν από προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών (Επ. Οπ.), από τη χωροθέτηση νέων στρατοπέδων (άραγε θα προχωρήσει το σχέδιο κατάργησης και συγχώνευσης στρατιωτικών μονάδων;) και από την ηλεκτρονική φύλαξη των στρατοπέδων, ώστε να αποδεσμευθούν οι οπλίτες που μέχρι σήμερα οι σκοπιές και οι περιπολίες είναι σχεδόν οι μοναδικές τους ασχολίες.

ΠΑΣΟΚ: Για μικροκομματικούς λόγους η μείωση της θητείας 

«Η κυβέρνηση, υπό το κράτος της χθεσινής μεγάλης ήττας της, εξήγγειλε εσπευσμένα και αποσπασματικά μέτρα για τη θητεία των νέων στις Ενοπλες Δυνάμεις», δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Αμυνας, κυρία Βάσω Παπανδρέου.

«Χωρίς μελέτες, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς να έχουν προχωρήσει στην αναγκαία αναδιάρθρωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, στην κατάργηση Μονάδων και τη συγκέντρωση των δυνάμεων, την ηλεκτρονική φύλαξη των στρατοπέδων, τη σημαντική αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών και τη βελτίωση της εκπαίδευσης, προϋποθέσεις απαραίτητες, εξαγγέλλουν μείωση της θητείας, παρά τις αντιρρήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας», επισημαίνει η κυρία Παπανδρέου και προσθέτει: «Η Ν.Δ., για μικροκομματικούς λόγους, χρησιμοποιεί το ευαίσθητο θέμα της θητείας προσδοκώντας κομματικά οφέλη, και αδιαφορεί για την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και την άμυνα της χώρας».

Σύμφωνα με την κυρία Παπανδρέου, «όλες οι μειώσεις θητείας μέχρι τώρα έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με σχέδιο και προγραμματισμό, χωρίς να υποβαθμίζεται η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η άμυνα της χώρας».

protothema

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3622&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote