Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow CERN: Τον Οκτώβριο ξεκινά η μάχη για το «σωματίδιο του Θεού»
CERN: Τον Οκτώβριο ξεκινά η μάχη για το «σωματίδιο του Θεού» Εκτύπωση E-mail
09.06.09

Τον Οκτώβριο ξεκινά πάλι τη λειτουργία του ο επιταχυντής αδρονίων στο CERN με στόχο να ανακαλύψει το «σωματίδιο του Θεού» πριν τους Αμερικανούς.

Ο μεγάλος αντίπαλος του CERN είναι ο αμερικανικός επιταχυντής Tevatron του εργαστηρίου Fermilab, που αναζητεί το μποζόνιο.

Ο αμερικανικός επιταχυντής είναι μικρότερης ισχύος από τον ευρωπαϊκό. Οι επιστήμονες του CERN σκοπεύουν να συνεχίσουν τη λειτουργία του χωρίς διακοπή για το χειμώνα, γιατί θέλου να προλάβουν τους Αμερικανούς.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη χάσει έδαφος επειδή ο επιταχυντής έπαθε βλάβη και σταμάτησε να λειτουργεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, εννιά μόλις ημέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του.

Η χειμερινή λειτουργία του επιταχυντή θα κοστίσει περίπου 15 εκατ. ευρώ.

 

Οι επιστήμονες του αμερικανικού Tevatron, εκμεταλλευόμενοι την αναγκαστική αδράνεια του CERN, έκαναν σημαντικές προόδους και δήλωσαν ότι μέσα στο 2010 ελπίζουν να βρουν το σωματίδιο του Χιγκς, που θεωρείται ότι δίνει μάζα στην ύλη.

 

«Εύχομαι πάντα καλή τύχη στο Fermilab, αλλά τώρα πια θα έχουν πολύ δύσκολη δουλειά», δήλωσε ο επικεφαλής του επιταχυντή Λιν Έβανς στον βρετανικό Τύπο.

Η ανακάλυψη του σωματιδίου «θα είναι δουλειά του επιταχυντή του CERN. Οι Αμερικανοί φυσικοί «μπορεί να βρουν κάποιο ίχνος (του σωματιδίου), αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ίχνος και την ανακάλυψη».

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3621&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote