Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Καταδίκη δύο Αμερικανίδων
Καταδίκη δύο Αμερικανίδων Εκτύπωση E-mail
09.06.09

Επικίνδυνα οξύνεται η ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βόρεια Kορέα, καθώς δικαστήριο του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ επέβαλε ποινή δωδεκαετούς καταναγκαστικής εργασίας σε δύο Αμερικανίδες υπηκόους.

 

Πρόκειται για τις κορεατικής καταγωγής δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Current TV, Λόρα Λινγκ και Ιγιούνα Λι. Αμφότερες έχουν αμερικανικό διαβατήριο. Είχαν συλληφθεί στις όχθες του ποταμού Τιουμέν, ο οποίος αποτελεί φυσικό σύνορο της Βόρειας Κορέας με την Κίνα, στις 17 Μαρτίου και ενώ πραγματοποιούσαν έρευνα αναφορικά με τους πρόσφυγες στην περιοχή. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι οι δύο γυναίκες καταδικάστηκαν για το αδίκημα της «παράνομης εισόδου στη χώρα», καθώς και για «δεινό έγκλημα εις βάρος του κορεατικού λαού», το οποίο ωστόσο δεν διευκρινίζεται.

Την είδηση υποδέχθηκε με «προβληματισμό και ανησυχία» ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του βορειοκορεατικού δικαστηρίου, είχε προειδοποιήσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την πολιτική της ανοχής στις προκλήσεις. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν, πάντως, πως η Πιονγιάνγκ προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις δύο Αμερικανίδες ως διαπραγματευτικά χαρτιά, προκειμένου να εξασφαλίσει οικονομικά ανταλλάγματα ή την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και θεωρούσαν πιθανή την απελευθέρωσή τους εντός ολίγων εβδομάδων. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, ανακοίνωσε χθες ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι πρόθυμος να αξιοποιήσει «κάθε διαθέσιμο κανάλι» προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερα η απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να βάλει τέλος στην περιπέτεια των δύο γυναικών «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Την ίδια στιγμή, η ακτοφυλακή της Βόρειας Κορέας φέρεται να έχει προειδοποιήσει τους καπετάνιους αλιευτικών σκαφών από την Ιαπωνία να αποφεύγουν τον πλου κοντά στην ανατολική ακτογραμμή του βόρειου τμήματος της χερσονήσου από αύριο μέχρι και τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με τον Τύπο της Νότιας Κορέας, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ θα πραγματοποιήσει δοκιμές πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην περιοχή. H Ουάσιγκτον διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ελέγχους σε πλοία που μεταφέρουν υλικά διττής χρήσης στη Βόρεια Κορέα, κάτι που για την Πιονγιάνγκ συνιστά «αιτία πολέμου».

 

 

Θυσίασε τις... διακοπές

Τέλος, τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν ότι ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, θυσίασε τις προσωπικές του διακοπές προκειμένου να βρεθεί κοντά στον λαό. «Εχω ανάγκη από ξεκούραση, αλλά δεν μπόρεσα να το κάνω γιατί όφειλα να περιοδεύσω ανά τη χώρα και να ασχοληθώ με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού», φέρεται να δήλωσε ο 67χρονος Κιμ Γιονγκ Ιλ. «Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος από σίδηρο και πρέπει να ξεκουράζει το σώμα του, αλλά εγώ δεν έχω χρόνο για να το πράξω», πρόσθεσε.

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3617&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 09.06.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote