Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Τι ακούνε κι αυτοί οι ομογενείς
Τι ακούνε κι αυτοί οι ομογενείς Εκτύπωση E-mail
11.06.07
«Διαρκή αμερικανική παρουσία στην Κύπρο», ως μέσο πίεσης για λύση στο νησί, έταξε στους ομογενείς η Χίλαρι Κλίντον, αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ στις προσεχείς εκλογές.  

Μπάιντεν και Ομπάμα φλέρταραν με την Ελλάδα δίχως να πουν κάτι, ενώ η Χίλαρι μιλά, για «σταθερή αμερικανική παρουσία» στην Κύπρο.

 Η υπόσχεση δόθηκε πριν από λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον, στην ετήσια σύνοδο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

 Εκεί μίλησαν και οι δύο άλλοι διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζο Μπάιντεν, ενώ σε ανοιχτή τηλεφωνική ακρόαση μίλησε και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

 Οι τέσσερις γερουσιαστές αναφέρθηκαν στα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους περίπου 1.300.000 Ελληνοαμερικανούς των ΗΠΑ, αποφεύγοντας, ωστόσο, ως συνήθως, να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

 Παρ' όλα αυτά δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να «φλερτάρουν» με τις ψήφους της ομογένειας. Υπόσχεση σαν απειλή 

* Η Χίλαρι Κλίντον δεν σπατάλησε το χρόνο της σε κολακείες και στο τέλος έδωσε μία υπόσχεση που σε κάποια αφτιά ήχησε περισσότερο ως απειλή: «Είναι απαραίτητο να υπάρχει μία σταθερή αμερικανική παρουσία στην Κύπρο και θα υπάρξει όταν εγώ θα είμαι πρόεδρος», είπε.

 Σε ομογενειακά ΜΜΕ, ωστόσο, υπάρχει η εκτίμηση ότι η Χίλαρι «διατηρεί το προβάδισμα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα».

 Ισως και λόγω των ισχυρών υποστηρικτών της, όπως ο μεγαλοεπιχειρηματίας Αντζελο Τσακόπουλος, από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των Δημοκρατικών. Η κόρη του Ελένη, άλλωστε, ήταν εκείνη που την παρουσίασε στη συγκέντρωση. 

* Στην ομιλία της εκείνη, θυμήθηκε την επίσκεψή της στο Φανάρι. Αφού, λοιπόν, έπλεξε το εγκώμιο του Βαρθολομαίου, αποκαλώντας τον «διεθνή ηγέτη, με μεγάλη ακτινοβολία», υποστήριξε ότι η επίσκεψή της «ήταν μία τολμηρή πράξη» γιατί έδειξε τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και την προσωπική της «για τη θρησκευτική ελευθερία και τον σεβασμό και την προστασία του πατριάρχη». 

 * Δεν δίστασε, πάντως, να δηλώσει ότι και «η Τουρκία είναι σημαντική», γι' αυτό και υποστηρίζει την ένταξή της στην Ε.Ε.:

«Πιστεύω ότι η ένταξή της θα παίξει ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού. Αυτά τα δύο πάνε μαζί», κατέληξε η Χίλαρι Κλίντον. 

* Ο γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα, ως νέος πολιτικός, ήταν ο πιο «άγνωστος» στους Ελληνοαμερικανούς, γι' αυτό και υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις του.

 Ο Α. Γιαννούλιας, στέλεχος της ομογένειας, ανέλαβε να τον γνωρίσει στους Ελληνοαμερικανούς: «Γνωρίζω τον Ομπάμα καλά και είμαι φίλος του. Για μένα δεν υπάρχει κανένας άλλος πιο γνήσια ειλικρινής, πιο ευφυής και πιο ικανός για να αναλάβει το πηδάλιο των ΗΠΑ».

 * Οσο για τα ελληνικά θέματα, ο Ομπάμα έκανε μία φιλότιμη προσπάθεια, υποστηρίζοντας ότι «οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα τώρα έχουν γίνει στενότερες από τον κοινό αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

 * Επαίνεσε την Κύπρο για τη συμβολή της στην κρίση στον Λίβανο και υποστήριξε ότι τώρα πρέπει και οι ΗΠΑ «να εργαστούν ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση» στο πρόβλημα της Κύπρου, «η οποία να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

 * Γνωρίζοντας την ειδική ευαισθησία των ομογενών, ούτε κι εκείνος παρέλειψε να αναφερθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο: «... Να θυμόμαστε ότι στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει ένας τόπος προσευχής που δεν είναι ακόμα ελεύθερος. Πιστεύω ότι είναι καιρός η Τουρκία να σεβαστεί τη θρησκευτική ελευθερία του Πατριαρχείου, να επιστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης». 

* Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δεν δίστασε να δηλώσει ότι «η μόνη ανεπίλυτη αδικία στην Ευρώπη σήμερα είναι το Κυπριακό».

Και -αν και αουτσάιντερ - ενθουσίασε περισσότερο από κάθε άλλον το κοινό, καθώς κατήγγειλε την Τουρκία για τα προβλήματα που προκαλεί στο Πατριαρχείο: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία... Η συμπεριφορά της δεν έχει σχέση με τα όσα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε με δυναμισμό. 

 Ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν δεν ήξερε τι να πει για την Ελλάδα και θυμήθηκε την εποχή που υπηρετούσε σε αεροπλανοφόρο κι έπαιρνε εξόδους στον Πειραιά...

* Ο Μπάιντεν, αναθαρρώντας από τα χειροκροτήματα έγινε τολμηρότερος:  «Οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία, ότι οι σχέσεις μας θα εξαρτηθούν από τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων, τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στο Αιγαίο, την εξέλιξη της υπόθεσης των αβάσιμων ισχυρισμών για πρόσβαση στο πετρέλαιο που εντοπίστηκε στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, και από τη συμπεριφορά της απέναντι στον Πατριάρχη». 

Νικητής στα χειροκροτήματα 

* Ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μακέιν ίσως να αισθάνθηκε φτωχός σε επιχειρήματα για να υπερασπιστεί την πολιτική του Τζ. Μπους.

Κατέφυγε, λοιπόν, στο παρελθόν και στις εμπειρίες του από την Ελλάδα ως νεαρού πιλότου και υπηρετούσε στο αεροπλανοφόρο «Enterprise».

 * Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τις εξόδους του στον Πειραιά και στην Αθήνα, όταν έπαιρνε άδεια από το πλοίο: «Ηταν μερικές από τις πιο όμορφες ημέρες της ζωής μου», είπε. Και βεβαίωσε ότι επιχείρησε να μάθει συρτάκι, «αλλά όχι τόσο πετυχημένα». 

* Ο γερουσιαστής πήγε ακόμη πιο πίσω, μιλώντας για τον θαυμασμό του για όσα η Ελλάδα προσέφερε... «πριν από χιλιάδες χρόνια...». Για να γίνει πιο επίκαιρος, έκανε και ένα άλμα πολλών αιώνων: «Ισως τα ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας να είναι ακόμα πιο σημαντικά στις μέρες μας που αντιμετωπίζουμε τον μουσουλμανικό εξτρεμισμό»...

 * Κι όλα αυτά είναι απλώς η «πρώτη δόση». Η προεκλογική περίοδος βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημά της και καθώς θα οξύνεται, τόσο περισσότερα λόγια για την Ελλάδα θα ακούμε.   

 

 ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=360&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 11.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων