Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Διέξοδο με ανασχηματισμό Εκτύπωση E-mail
09.04.07
Το σενάριο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά βρίσκεται πάνω στο γραφείο του πρωθυπουργού και παραμένει ως η ισχυρότερη πιθανότητα κίνησης για τη «φυγή προς τα εμπρός» που αναζητά η κυβέρνηση. O πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιστρέφει στο γραφείο του την Τρίτη του Πάσχα και θα έχει συνεργασίες με τους υπουργούς Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

O κ. Καραμανλής δε συζητά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού παρά μόνο με τους στενούς του συνεργάτες κι ενδέχεται να προχωρήσει σε αυτόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των πορισμάτων για τη διαχείριση των ταμείων που θα προέρχονται από την πλευρά της Δικαιοσύνης, αλλά και από την πλευρά της αρχής για το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος, υπό τον Γιώργο Ζορμπά.

Φθορά

Oι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι του έχουν αποσαφηνίσει πως η κυβέρνηση με την υπόθεση των ομολόγων δε δέχτηκε στρατηγικό πλήγμα, αλλά υπέστη σημαντική φθορά, η οποία ενδέχεται να λειτουργήσει προσθετικά στο μέλλον. Παράλληλα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά τις επαφές που είχε με τους κορυφαίους υπουργούς την τελευταία εβδομάδα, φαίνεται να κατανοεί πως είναι ανάγκη να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Για το λόγο αυτόν το σενάριο του ανασχηματισμού εμφανίζεται ως το πιθανότερο. Μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί, σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, όχι μόνο να αλλάξει την ατζέντα, αλλά και να δείξει πως ο κ. Καραμανλής είναι αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. O
πρωθυπουργός έχει αποκλείσει άλλωστε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Ιούνιο και δε βλέπει θετικά ακόμη και το σενάριο του φθινοπώρου, αν και θεωρεί ότι ώς τότε μπορεί να επανέλθουν προς συζήτηση τα θέματα της οικονομίας, στα οποία έχει να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα.

«Κουρασμένοι»

O ανασχηματισμός εμφανίζεται επιβεβλημένος και γιατί ορισμένοι υπουργοί έχουν συγκεντρώσει πλέον μεγάλο φορτίο φθοράς, βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης κι εμφανίζονται αδύναμοι να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική στους τομείς ευθύνης τους. Εφόσον γίνουν αλλαγές μετά του Θωμά, αυτές θα εστιαστούν σε τρία υπουργεία. Από το υπουργείο Απασχόλησης ενδέχεται να απομακρυνθεί ο Σάββας Τσιτουρίδης και να αντικατασταθεί από κορυφαίο στέλεχος που θα χειριστεί το ασφαλιστικό και την επόμενη τετραετία. Ως πιθανός αντικαταστάτης του εμφανίζεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η Μαριέττα Γιαννάκου ενδέχεται να μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας και να αναλάβει το υπουργείο Υγείας. Η νυν υπουργός Παιδείας από τη μία πλευρά προχώρησε, θεσμικά τουλάχιστον, τη μείζονα για την κυβέρνηση μεταρρύθμιση, από την άλλη όμως αποτελεί «κόκκινο πανί» για την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η αντιπαράθεση αυτή ενδέχεται να αποτελέσει σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ το Σεπτέμβριο, κάτι που ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει. Στο υπουργείο Παιδείας ως πιθανότερος αντικαταστάτης της κ. Γιαννάκου φέρεται ο Γιώργος Βουλγαράκης. Πιθανή είναι η μετακίνηση στο ίδιο πόστο, στο υπουργείο Παιδείας, της Φάνης Πάλλη - Πετραλιά. Στην περίπτωση ανασχηματισμού βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης του Βύρωνα Πολύδωρα. O
ι αντιπαραθέσεις στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών, αλλά και ο βίαιος θάνατος του οπαδού του Παναθηναϊκού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον κ. Πολύδωρα να υπερασπίζεται το έργο της Αστυνομίας, της οποίας είναι ο πολιτικός προϊστάμενος.

O
ι υφυπουργοί

Σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό η «σφαγή» των υφυπουργών είναι αναπόφευκτη. Ηδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει σχηματίσει αρνητική εικόνα για τον υφυπουργό Υγείας Θανάση Γιαννόπουλο, ο οποίος, μετά την αποκάλυψη της κακοδιαχείρισης των αποθεματικών του Νοσοκομείου Κορίνθου, έκανε λόγο για «εποχή Κοσκωτά». Η φράση ενόχλησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό. Προς απομάκρυνση από την κυβέρνηση είναι επίσης ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός, αλλά και ο υφυπουργός Εσωτερικών Απόστολος Ανδρεουλάκος. Πολύ πιθανή θεωρείται η απομάκρυνση από την κυβέρνηση και του υφυπουργού
O
ικονομικών Πέτρου Δούκα, ο οποίος εμφανίζεται ως ο εμπνευστής της διαδικασίας των δομημένων ομολόγων. Πιθανές αλλαγές προβλέπονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με μετακίνηση του υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού και αντικατάστασή του από βουλευτή της Θεσσαλίας, λόγω του αγροτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Προς αναβάθμιση φέρονται οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου και
O
ικονομίας Χρήστος Φώλιας. Στον προθάλαμο του πρωθυπουργικού γραφείου υπάρχουν ουκ ολίγα ονόματα βουλευτών προς υφυπουργοποίηση. Πρόκειται για τους βουλευτές που βρίσκονται ήδη στη δεύτερη τετραετία της εκλογής τους και οι οποίοι επιθυμούν να έχουν μια «ευκαιρία» σε κυβερνητικό πόστο.

Το κρίσιμο μέγεθος του ανασχηματισμού παραμένει η μετακίνηση ή όχι των κορυφαίων. Θα αναδιαταχτεί η σπονδυλική στήλη της κυβέρνησης, που αποτελείται από τους Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργο Σουφλιά, Δημήτρη Σιούφα, Προκόπη Παυλόπουλο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Θόδωρο Ρουσόπουλο, ή θα παραμείνει ως έχει, δίνοντας την αίσθηση πως έγιναν μόνο διορθωτικές κινήσεις; Η απάντηση αναμένεται να δοθεί ώς το τέλος Απριλίου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 18.04.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote