Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στις κάλπες Κύπριοι και Σλοβάκοι
Στις κάλπες Κύπριοι και Σλοβάκοι Εκτύπωση E-mail
06.06.09

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία σε Κύπρο και Σλοβακία, για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 συγκεκριμένα έξι για την πρώτη και 13 για τη δεύτερη. Την Παρασκευή, εκλογές διεξήχθησαν σε Τσεχία και Ιρλανδία. Τα αποτελέσματα, όπως και των άλλων χωρών της ΕΕ, θα γίνουν γνωστά το βράδυ της Κυριακής.

 


Στις 6:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Κύπρο -και θα κλείσουν στις 20:00- για την ανάδειξη των έξι Ευρωβουλευτών της χώρας.

Η σημερινή είναι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρώπη που διεξάγεται στην Κύπρο από το 2004, όταν η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ.

Το ΑΚΕΛ, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Δημοκρατικό Κόμμα, το ΚΣ ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα και το Κίνημα Οικολόγων έχουν από έξι υποψήφιους, το Κίνημα Επανένωσης Κύπρου τέσσερις, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο δύο, ενώ κατέρχονται και πέντε ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Συνολικά 526.060 εγγεγραμμένοι εκλογείς έχουν δικαίωμα ψήφου, περιλαμβανομένων και 6.458 κοινοτικών που θα ψηφίσουν στην Κύπρο.

Οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και οι κοινοτικοί εκλογείς, έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα με βάση τη διαμονή τους.

Μέχρι τις 10:00 το πρωί, το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων κατά εκλογική περιφέρεια, ήταν: Λευκωσία 14,75% , Λεμεσός 13%, Αμμόχωστος 12,36%, Λάρνακα 13,74% και Πάφος 12,75%.

Έκκληση Χριστόφια- Κληρίδη για τις σημερινές ευρωεκλογές

''Αναπτύσσουμε τον πολιτικό μας πολιτισμό και θέλω να πιστεύω βέβαια ότι και το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο, ώστε να δώσει απάντηση σε ορισμένα απαράδεκτα, τα οποία έχουν εκτοξευθεί κατά της Κυβέρνησης και κατ' εμού προσωπικά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου'' είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο 90χρονος πρώην πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι «όλοι πρέπει να προσέλθουμε στις κάλπες, διότι η αποχή δεν είναι προς το συμφέρον της Κύπρου και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου».

"Παρόλο ότι δυσκολεύομαι να περπατήσω, ήρθα να ασκήσω ένα επιβεβλημένο καθήκον", ανέφερε εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος.

"Εάν θέλουμε τη βοήθεια της Ευρώπης, πρέπει να δείξουμε ότι πράγματι ενδιαφερόμαστε για την Ευρώπη και, όπως ζητούμε υποστήριξη από την Ευρώπη για τη λύση του προβλήματος μας, να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε υποστήριξη και για τη λύση των προβλημάτων της Ευρώπης" επεσήμανε ο Γλαύκος Κληρίδης, επί της προεδρίας του οποίου λήφθηκε η απόφαση για την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή Ένωση.

Σλοβακία: Κίνδυνος για αποχή-ρεκόρ

Φόβοι για μια αποχή-ρεκόρ εκφράζονται και για τη σημερινή διαδικασία για την ανάδειξη των Σλοβάκων Ευρωβουλευτών.

Χθες, ο πρόεδρος της χώρας Ιβαν Γκασπάροβιτς έκανε έκκληση προς τους εκλογείς να κινητοποιηθούν, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπεται μία συμμετοχή γύρω στο 14%. Στις ευρωεκλογές το 2004 είχε φθάσει η συμμετοχή στο 17% στη χώρα όπου η αποχή καταγράφεται ως η μεγαλύτερη μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό εν μέρει εξηγείται από το γεγονός ότι ο πληθυσμός, που ψήφισε ήδη φορές εφέτος σε δύο γύρους προεδρικών εκλογών, θεωρεί τους Ευρωβουλευτές απομονωμένους από τα εθνικά θέματα.

Περίπου 6.000 είναι τα εκλογικά τμήματα που άνοιξαν στις 08:00,ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 23:00 ώρα Ελλάδας, ενώ τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν αύριο το βράδυ και αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι εγγεγραμμένοι Σλοβάκοι ψηφοφόροι είναι περίπου 4 εκατομμύρια.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3597&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote