Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αμερικανός αξιωματούχος κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κούβας
Αμερικανός αξιωματούχος κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κούβας Εκτύπωση E-mail
06.06.09

Με την κατηγορία της επί 30 χρόνια κατασκοπείας υπέρ της Κούβας κατηγορείται ένας πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μαζί με τη σύζυγό του, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης Πρόκειται για τον 72χρονο Γουόλτερ Κένταλ Μάιερς και την 71 ετών σύζυγό του Γκουέντολιν Μάιερς

 

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, εις βάρος του ζεύγους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία ως παράνομοι πράκτορες της κουβανικής κυβέρνησης και για διαβίβαση απόρρητων πληροφοριών στην κουβανική κυβέρνηση, καθώς και για υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και δράση παράνομου πράκτορα.
 
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα ο Γουόλτερ Μάιερς, χρησιμοποίησε την άδεια χειρισμού απορρήτων εγγράφων που είχε προκειμένου να διαβιβάσει διαβαθμισμένες πληροφορίες στην κουβανική κυβέρνηση.
 
Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές κάθειρξης έως και 35 χρόνων και θα παραμείνουν υπό κράτηση έως την Τετάρτη, οπότε θα προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου που θα αποφασίσει ή όχι την προφυλάκισή τους, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Οι Μάιερς δήλωσαν ότι είναι αθώοι, ενώ ο συνήγορος του ζεύγους αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Επίσης από την πλευρά της Κούβας δεν έχει υπάρχει προς το παρόν κάποια αντίδραση.
 
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Μάιερ στρατολογήθηκε το 1979 από έναν Κουβανό αξιωματούχο, ο οποίος τον κατηύθυνε να αναζητήσει εργασία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή τη CIA. Πράγματι ο Γουόλτερ Κένταλ Μάιερς εργαζόταν με σχέση μερικής απασχόλησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 1977 και έγινε πλήρους απασχόλησης το 1985, φθάνοντας στη θέση του υψηλόβαθμου αναλυτή που ειδικεύεται στην ανάλυση πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών σε ευρωπαϊκά θέματα,ενώ συνταξιοδοτήθηκε από την υπηρεσία το 2007.
 
Η Γκουέντολιν Μάιερς παντρεύτηκε το σύζυγό της το 1987 και εργαζόταν σε τράπεζα.
 
Σύμφωνα με το FBI είχαν τις κωδικές ονομασίες πράκτορας 202 και πράκτορας 123 και σε μία περίπτωση αυτός και η γυναίκα του συναντήθηκαν με τον Κουβανό πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο.
 
Όπως έγινε γνωστό οι Μάιερς έπαιρναν κωδικοποιημένα μηνύματα από την κουβανική κυβέρνηση μέσω των βραχέων κυμάτων του ραδιοφώνου. Επίσης σύμφωνα με ένορκη κατάθεση μυστικού πράκτορα του FBI, ο οποίος υποδύθηκε πράκτορα της κουβανικής κυβέρνησης προκειμένου να παγιδεύσει το ύποπτο ζευγάρι, είπε πως ο αγαπημένος της τρόπος της Γκουέντολιν Μάιερς να δίνει πληροφορίες ήταν ανταλλάσσοντας καρότσια σε σουπερμάρκετ.
 
Στην κατάθεσή του ο πράκτορας του FBI, αναφέρει ότι ο Κένταλ Μάιερς του είπεπως είχε λάβει "πολλά μετάλλια" από την κουβανική κυβέρνηση. Επιπλέον το ζευγάρι φέρεται να συμφώνησε να παράσχει πληροφορίες για τη Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών από τις 17-19 Απριλίου στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
 
Η μυστική επιχείρηση ξεκίνησε τον Απρίλιο, ενώ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έχει διατάξει να γίνει μία αποτίμηση της ζημιάς και αναθεώρηση των διαδικασιών ασφαλείας του υπουργείου.
 

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3593&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 06.06.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote