Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Κατρίνα, η Ελλάδα και το σκάνδαλο
Ο Κατρίνα, η Ελλάδα και το σκάνδαλο Εκτύπωση E-mail
11.06.07
Ηταν οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου του 2005, όταν ο τυφώνας «Κατρίνα» χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη. Ο κόσμος ήρθε ανάποδα. Οχι τόσο γιατί μια φυσική καταστροφή έπληξε την πιο δυνατή χώρα του πλανήτη, αλλά γιατί, για μία φορά, στη θέση του θύματος βρίσκονταν οι ΗΠΑ...

Ενα από τα ακριβοπληρωμένα πλοία της Carnival Cruises, στο λιμάνι της Νέας Ορλεάνης.

*Μαζί με όλες τις άλλες χώρες, βοήθεια προσέφερε και η Ελλάδα: δύο πλοία για τη στέγαση των πληγέντων. Η προσφορά έγινε αποδεκτή, οι συνεννοήσεις προχώρησαν, αλλά τα κρουαζιερόπλοια δεν έφτασαν ποτέ. Τι είχε συμβεί;  

*Σύμφωνα με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Μπάρακ Ομπάμα (για πολλούς φαβορί για την προεδρία των ΗΠΑ), μεσολάβησε «μία χαριστική συμφωνία», αυτό που στην Ελλάδα θα αποκαλούσαμε διαπλοκή:

Αντί να δεχτεί τη δωρεάν βοήθεια, η κυβέρνηση Μπους ανέθεσε τη «δουλειά» στην αμερικανική εταιρεία Carnival Cruises (τη μεγαλύτερη στον κόσμο) έναντι εξοργιστικού ποσού: 236 εκατ. δολάρια!

 Για το θέμα αυτό διενεργείται, τώρα, έρευνα από το Κογκρέσο.  Η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα που είδε τη βοήθειά της να απορρίπτεται. Ομως στη δική της περίπτωση, η άρνηση έκρυβε κάτι παραπάνω: 

*Την 1η Σεπτεμβρίου 2005, η Ελλάδα υποβάλλει την προσφορά της: δύο μικρά (που αργότερα θα γίνουν ένα μεγάλο) κρουαζιερόπλοια.   Οι συνεννοήσεις Ο πρόεδρος Μπους διαβιβάζει τις ευχαριστίες του στην Ελλάδα για τη βοήθεια που, όμως, δεν θα φτάσει ποτέ.  

*Το πρώτο πλοίο που επιλέχθηκε να σταλεί ήταν το Ocean Monarch της Majestic Crusies, που είχε δεχθεί το καταστροφικό πέρασμα του Κατρίνα, το οποίο η εταιρεία είχε στείλει στη Νοτιοανατολική Ασία λίγους μήνες νωρίτερα για να στεγάσει θύματα του τσουνάμι.

 Το πλοίο, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Majestic, Λου Κολλάκη, παραχωρήθηκε «σε λογική τιμή», με εκτιμώμενη ημερομηνία άφιξης την 1η Οκτωβρίου.  *Αλλά οι συνεννοήσεις καθυστερούν, γιατί η Αμερικανική Ακτοφυλακή θέτει θέμα συμμόρφωσης με τις ειδικές διατάξεις για την πυρασφάλεια που ισχύουν στις ΗΠΑ. 

Κατά τον Μιχ. Λάμπρο, γενικό διευθυντή της Majestic, επρόκειτο για προφάσεις:  «Βρισκόμασταν σε συνεννόηση όχι μόνο με την πρεσβεία αλλά και με τους ανθρώπους στη Νέα Ορλεάνη.

Είχαμε φτάσει να συζητούμε τεχνικά θέματα, πού θα δέσει το καράβι και τέτοια... Μέχρι που, κάποια στιγμή, αρχίσαν τα προβλήματα. Ζητούσαν πράγματα που ήταν προφανές ότι δεν γίνονταν ή ήθελαν μήνες για να γίνουν».

 *Στη συνέχεια, μια άλλη ελληνική προσφορά ναυάγησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεσολάβησε μια συνάντηση σε δεξίωση του Γιάννη Βαρδινογιάννη, επικεφαλής της ΑΝΕΚ, με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τσαρλς Ρις.

 Ο έλληνας επιχειρηματίας προσφέρθηκε να διαθέσει πλοίο της ΑΝΕΚ -κάτι που ο πρέσβης αποδέχτηκε. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Lloyd's List, η προσφορά της ΑΝΕΚ ήταν να στείλει το πλοίο δωρεάν! Αλλά, τελικά, ούτε αυτή η προσφορά προχώρησε. Γιατί;  

*Ερωτηθείς από την «Κ.Ε.», ο εκπρόσωπος τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα απάντησε πως «μόνο η Ουάσιγκτον μπορεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει προσφορά για ανθρωπιστική βοήθεια».

 Δεν «πείσθηκαν» Πάντως, σε έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχουμε στη διάθεσή μας, περιγράφεται η προσπάθεια της πρεσβείας να πείσει (!) την αμερικανική κυβέρνηση να δεχτεί τη βοήθεια απ' την Αθήνα.  

*Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αρνητική κατάληξη εξέπληξε ακόμα και τους ανθρώπους της πρεσβείας.  

*Το θέμα έκλεισε οριστικά με την επίσημη άρνηση των ΗΠΑ στις 15 Σεπτεμβρίου.  *Λίγες μέρες μετά, «διαρρέει» στον αμερικανικό τύπο το μυστικό: Οι αμερικανικές αρχές έκαναν δώρο στην εταιρεία Carnival τη ναύλωση τριών πλοίων της έναντι του τρελού ποσού των 236 εκατ. δολαρίων!

Η διαδικασία ανάθεσης κράτησε μόλις μερικές ώρες και έγινε από τη FEMA (Υπηρεσία Διαχείρισης Ομοσπονδιακών Κρίσεων), που ακόμα κατηγορείται για τον καταστροφικό χειρισμό της κρίσης του «Κατρίνα» και για τις πολιτικές της εξαρτήσεις με το περιβάλλον Μπους.

 *Σύμφωνα με την έρευνα της «Washington Post», η σύμβαση ήταν σκανδαλώδης: Ακόμα κι αν τα πλοία γέμιζαν με τα θύματα των πλημμυρών, το κόστος ανά «επιβάτη» αντιστοιχούσε σε 1.275 δολάρια την εβδομάδα, τη στιγμή που αν το πλοίο σάλπαρε για κρουαζιέρα πολυτελείας στην Καραϊβική το κόστος ανά επιβάτη θα ήταν... 599 δολάρια.

 *Με επιστολή του προς τη FEMA, ο Μπάρακ Ομπάμα μαζί με τον ρεπουπλικάνο γερουσιαστή Τομ Κόμπερν ζήτησαν εξηγήσεις: «Ακόμα κι αν η συμφωνία με την Carnival ήταν καλή -και αναμφισβήτητα δεν ήταν- είναι ανεξήγητο γιατί η FEMA δεν έθεσε σε ισχύ την προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης για δωρεάν κρουαζιερόπλοια».    

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=359&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 11.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote