Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Θετικός αντίκτυπος της ομιλίας Ομπάμα
Θετικός αντίκτυπος της ομιλίας Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
04.06.09

Ελπίδες και προσδοκίες για νέο κλίμα στην περιοχή, γέννησε η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν: "ένα σημαντικό βήμα προς την προσέγγιση και την προώθηση της διαπολιτισμικής κα ότι το μήνυμα του προέδρου Ομπάμα θα επιτρέχει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του ισλαμικού κόσμου και θα έχει θετική επίδραση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και στην επίλυση μιας σειράς διενέξεων στην περιοχή αυτή". "Θετικές επιπτώσεις" για τους μουσουλμάνους θα έχει η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο, εκτιμά ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OCI) ο τούρκος Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

Μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ansa", ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι, επισήμανε ότι "επρόκειτο για μία πολύ σημαντική ομιλία και μπορεί να οδηγήσει στη σύναψη νέων σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του μουσουλμανικού κόσμου".

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η εκτίμηση της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που δια στόματος του βουλευτή της οργάνωσης Χάσαν Φαντλάλα, τόνισε πως: "Αυτό που ακούσαμε ήταν μια ομιλία που δεν περιείχε καμία πραγματική αλλαγή όσον αφορά την αμερικανική περιφερειακή πολιτική. Ο αραβο-ισλαμικός κόσμος δεν έχει ανάγκη να πάρει μαθήματα αλλά έχει ανάγκη από συγκεκριμένες πράξεις, ξεκινώντας από μια ριζοσπαστική αλλαγή έναντι της παλαιστινιακής υπόθεσης. Το πρόβλημα των Αράβων και των Μουσουλμάνων έγκειται στην υποστήριξη της Ουάσινγκτον στις ισραηλινές επιθετικές πολιτικές στην περιοχή και κυρίως κατά των Παλαιστίνιων και Λιβανέζων".


Ενδιάμεση ήταν η στάση της Συρίας, όπως εκφράστηκε από τις εφημερίδες της χώρας, που τονίζουν ότι οι πραγματικές προθέσεις του κ. Ομπάμα θα πρέπει να συνοδευτούν από συγκεκριμένες ενέργειες, κυρίως πιέσεις προς το Ισραήλ για να επιβάλει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος "αναφέρθηκε στον τερματισμό του εποικισμού όχι όμως και στη διάλυση" των υφιστάμενων οικισμών που "παρεμποδίζουν τη συνέχεια των παλαιστινιακών εδαφών", υπενθύμισε ο Μαχέρ Ταχέρ, ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) που ζει εξόριστος στην Δαμασκό.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3589&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote