Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στο μοιραίο αεροσκάφος της Air France ανήκουν τα συντρίμμια
Στο μοιραίο αεροσκάφος της Air France ανήκουν τα συντρίμμια Εκτύπωση E-mail
03.06.09

Στο αεροσκάφος της Αιρ Φρανς ανήκουν τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν νωρίτερα στον Ατλαντικό Ωκεανό.Η επιβεβαίωση έγινε από τον υπουργό Άμυνας της Βραζιλίας, Νέλσον Ζομπίμ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα συντρίμμια προέρχονται «χωρίς καμία αμφιβολία» από το αεροσκάφος της Αιρ Φρανς που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ κατά την πτήση του από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι με 228 επιβαίνοντες.

Αεροσκάφος «Hercules» της πολεμικής αεροπορίας της Βραζιλίας στη διάρκεια έρευνας για το αγνοούμενο αεροσκάφος εντόπισε συντρίμμια σε μια λωρίδα 5 χιλιομέτρων, δήλωσε ο Νέλσον Ζομπίμ.

«Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το αεροσκάφος έπεσε σ' αυτή την περιοχή (στο αρχιπέλαγος Fernando de Noronha)», πρόσθεσε ο υπουργός. 
 
Αντικείμενα και κηλίδες

Νωρίτερα, ένα κάθισμα αεροσκάφους, μεταλλικά αντικείμενα και σημάδια από καύσιμα είχε εντοπίσει η πολεμική αεροπορία της Βραζιλίας, σε απόσταση 640 χλμ (410 μιλίων) βορειανατολικά των ακτών της Βραζιλίας.

Mεταξύ των συντριμμιών που ανακαλύφθηκαν σε δύο περιοχές υπάρχει και ένα κάθισμα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Ζορζε Αμαράλ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στη Μπραζίλια.

Τι λέει η Air France

«Τα σημεία όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα βρίσκονται δεξιά από το σημείο όπου το αεροσκάφος εξέπεμψε το τελευταίο σήμερα. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να προσπάθησε να κάνει στροφή, ίσως για να επιστρέψει στο Φερνάντο ντε Νορόνια. Κι αυτό, όμως, είναι μια υπόθεση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Air France.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για το αεροσκάφος της Air France, από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί κάποιος σειριακός αριθμός ή οποιοδήποτε στοιχείο ταυτοποίησης του αεροσκάφους.

Τα πολεμικά πλοία της Βραζιλίας αναμένονται στην περιοχή αύριο, ωστόσο το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας ανακοίνωσε ότι δυο εμπορικά πλοία έφτασαν στο σημείο όπου επιπλέουν τα συντρίμμια και θα βοηθήσουν στις έρευνες. «Μόλις εντοπίσουν τα αντικείμενα, θα αναλυθούν για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για συντρίμμια του αεροσκάφους ή σκουπίδια», δήλωσε εκπρόσωπος του Ναυτικού.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε πως αν επιβεβαιωθεί ότι τα συντρίμμια ανήκουν στο μοιραίο αεροσκάφος «αυτό θα μας βοηθήσει να καθορίσουμε τη ζώνη των ερευνών. Δίνουμε μάχη ενάντια στο χρόνο, οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες στην ζώνη αυτή και το βάθος φτάνει τα 7χλμ», τόνισε.

Πολλές χώρες συμμετέχουν στις έρευνες

Δύο αεροπλάνα της βραζιλιάνικης πολεμικής αεροπορίας, με ηλεκτρονικά βοηθήματα και ραντάρ επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να βρουν κάποιο ίχνος του αεροσκάφους σε απόσταση 1.100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Βραζιλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, παραδέχτηκε ότι οι πιθανότητες να εντοπιστούν επιζώντες είναι «μηδαμινές».

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Γαλλίας, στο αεροσκάφος επέβαιναν άτομα από 32 χώρες. Μεταξύ αυτών 73 Γάλλοι (61 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος), 58 Βραζιλιάνοι και 26 Γερμανοί. Ανάμεσά τους βρισκόταν και απόγονος του τελευταίου αυτοκράτορα της Βραζιλίας Δομ Πέντρο ΙΙ.

Οι έρευνες

Οι έρευνες, με τη συμμετοχή πολλών χωρών, επικεντρώνονται σε μια ζώνη, η οποία απέχει 1.100 χλμ. από τις ακτές της Βραζιλίας, στα βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης Νατάλ. 

Η Γαλλία κινητοποίησε δύο αναγνωριστικά αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν από το Ντακάρ και οι Ην.Πολιτείες έστειλε ένα αεροσκάφος στη Βραζιλία. Οι αρχές εξετάζουν και το σημείο όπου το πλήρωμα της πτήσης της βραζιλιάνικης ΤΑΜ είδαν λάμψεις «πορτοκαλί» στην επιφάνεια του ωκεανού.

Η Βραζιλία συμμετέχει με έξι αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και τρία πλοία τα οποία έπλεαν στην ζώνη όπου εξαφανίστηκε το αεροπλάνο. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος και μια ομάδα διάσωσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας στο Πεντάγωνο να βοηθήσει στον εντοπισμό του Airbus, ενώ προσφέρουν και δορυφορική κάλυψη στις έρευνες.

Η ζώνη των ερευνών βρίσκεται 820 χλμ. από το αρχιπέλαγος του Φερνάντο ντε Νορόνια της Βραζιλίας, μεταξύ των εναέριων χώρων της Βραζιλίας και της Σενεγάλης και συμπίπτει με το τελευταίο αυτόματο σήμα, το οποίο έστειλε το αεροπλάνο, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Όλα έγιναν γρήγορα
Κανένα από τα τρία ραδιοβοηθήματα δεν έχει εκπέμψει σήμα κάτι που σύμφωνα με το Cnes (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) σημαίνει ότι «η καταστροφή ήταν πολύ γρήγορη».

Ο διευθυντής επικοινωνιών της Air France, Φρανσουά Μπρους, δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κεραυνό. «Είχε εισέλθει σε μια ζώνη όπου επικρατούσε θύελλα, με σφοδρές αναταράξεις, που προκάλεσαν δυσλειτουργίες», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κεραυνοί είναι σύνηθες φαινόμενο και το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει από μόνο του την καταστροφή. Το αεροσκάφος έπεσε σε καταιγίδα τέσσερις ώρες μετά την απογείωση και μετά από 15 λεπτά έστειλε αυτόματο μήνυμα για βλάβες στα ηλεκτρικά του συστήματα. Συνολικά, το αεροπλάνο έστειλε 12 αυτόματα μηνύματα για βλάβες στα ηλεκτρικά συστήματα. Υπολογίζεται πως λίγα λεπτά αργότερα, το αεροπλάνο συνετρίβη στον ωκεανό.

Μία άλλη θεωρία είναι να καταστράφηκε η αντένα του αεροσκάφους από κεραυνό και να αχρηστεύθηκε ο ασύρματος και το ραντάρ. Παράλληλα, διατυπώθηκε η θεωρία και της έκρηξης στον αέρα πιθανόν από βόμβα, παρά τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Αμυνας Ερβέ Μορίν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τρομοκρατική ενέργεια.

Ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν μόνο με την ανεύρεση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους αλλά αν αυτό έχει όντως καταπέσει στον Ατλαντικό, ο εντοπισμός τους  θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος.


Ο πιλότος

Ο πιλότος του αεροσκάφους είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 11.000 ώρες πτήσης και θεωρείτο από τους πιο έμπειρους της Air France. Σύμφωνα με μετεωρολόγο του Accuweather.com, είναι πιθανό το αεροπλάνο να πέρασε μέσα το ισχυρότερο σημείο της τροπικής καταιγίδας, η οποία στον Ατλαντικό φτάνει σε ύψος τα 15.000 μέτρα, εκεί που συνήθως πετούν τα αεροπλάνα σε υπερατλαντικές πτήσεις.

Αν δεν βρεθεί κανείς επιζών, θα πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην 75χρονη ιστορία της Air France.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3581&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote