Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Η Ευρώπη βρωμάει από το κεφάλι»
«Η Ευρώπη βρωμάει από το κεφάλι» Εκτύπωση E-mail
31.05.09

«Η Ευρώπη, όπως το ψάρι, βρωμάει από το κεφάλι», έγραψαν πρόσφατα οι «Financial Τimes». «Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι ένας από τους χειρότερους προέδρους στην ιστορία της Κομισιόν»

Λίγοι διαφωνούν με τη διαπίστωση αυτή στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πυρά που δέχεται πληθαίνουν καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές.
O πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ευρώπη που λειτουργεί καλά». Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είπε πρόσφατα ότι ο Μπαρόζο «ήταν εντελώς απών από τη Σύνοδο Κορυφής των G20». Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πρώτα με ομιλία του στις Βρυξέλλες και την περασμένη εβδομάδα με συνέντευξή του στο «Βήμα» ήταν από τους πρώτους που επέκριναν δριμύτατα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταλογίζοντάς του ότι οδήγησε την Ε.Ε. στην απραξία, υπό το σύνθημα «όχι άλλες παρεμβάσεις».

Ο 53χρονος πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας διατήρησε χαμηλό προφίλ, όταν άρχισε η οικονομική κρίση και συχνά σατιρίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τον τρόπο που κολακεύει τους ηγέτες των τριών ισχυρότερων κρατών.

«Το να τον βλέπεις να καλοπιάνει τον Γκόρντον Μπράουν, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί και να χαμογελά φωτογραφιζόμενος δίπλα τους είναι μια ανατριχιαστική εμπειρία», έγραψε πριν από λίγες ημέρες ο σχολιαστής του πρακτορείου Reuters Πολ Τέιλορ. Το γαλλικό περιοδικό «Νouvel Οbservateur» έγραψε στο τελευταίο του τεύχος ότι «δεν έχει την αποδοχή κανενός, καθώς οι κριτικές εναντίον του πληθαίνουν συνεχώς».

Βέβαια, η αλήθεια ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι ισχυρές, δεν θέλουν έναν ισχυρό και ανεξάρτητο ηγέτη στο τιμόνι της Κομισιόν. Προτιμούν έναν ικανό μάνατζερ που θα διοικεί τη γραφειοκρατία της Ε.Ε. χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις. Όμως αυτό χρειάζεται η Ευρώπη;

Στην πρώτη του θητεία που ολοκληρώνεται τώρα ο Μπαρόζο προώθησε νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ υποστήριξε μεταρρυθμίσεις σε οικονομικά και εργασιακά θέματα για τη βελτίωση της οικονομικής ανταγωνιστικής της Ε.Ε. που δεν έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό. Στον ευρωπαϊκό Τύπο υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το σημαντικότερο θέμα που τον απασχόλησε τα τελευταία 5 χρόνια είναι το πώς θα επανεκλεγεί. Όλοι του καταλογίζουν ότι δεν παίρνει πρωτοβουλίες, δεν διαθέτει όραμα, είναι άτολμος και αντιμετωπίζει με τρόμο την έλλειψη συναίνεσης, καθώς του λείπουν οι διπλωματικές ικανότητες.

Κι όμως, στις Βρυξέλλες είναι σχεδόν σίγουροι ότι θα επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία. Ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει νόημα να στηρίξουν έναν αντίπαλό του οι Σοσιαλιστές, καθώς «από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. οι 21 έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις και από τις υπόλοιπες η Πορτογαλία και η Ισπανία τον στηρίζουν όπως και ο Γκόρντον Μπράουν». Βέβαια υπάρχουν μερικά εμπόδια για την επανεκλογή του. Οι ευρωεκλογές μπορεί να μην πάνε τόσο καλά για τους Χριστιανοδημοκράτες και η Κεντροδεξιά να καταλήξει διασπασμένη. Η απόφαση μπορεί να επηρεαστεί και από το δεύτερο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη της Λισαβώνας. Γι΄ αυτό άλλωστε ο Μπαρόζο θέλει οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. να αποφασίσουν για την επανεκλογή του τον Ιούνιο και όχι τον Οκτώβριο, όπως πρότεινε πρόσφατα ο Σαρκοζί.


ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3562&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote