Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Κάλπες με φόντο Χειροπέδες Εκτύπωση E-mail
10.06.07
Επί τρεις μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ βρέθηκε σε περιδίνηση λόγω της υπόθεσης των ομολόγων. Η αποκάλυψη ότι εκδόθηκε δομημένο ομόλογο 280 εκατ. ευρώ από την «JP Morgan», με στόχο το δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου, συνοδεύτηκε από αποδείξεις ότι το ομόλογο αυτό διακινήθηκε με σκανδαλώδεις προμήθειες και κατέληξε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η επιλογή της κυβέρνησης να καλύψει τους τόκους που αντιστοιχούν στο κεφάλαιο των 280 εκατ. ευρώ με βάση το επιτόκιο της Τράπεζας Ελλάδος έγινε για να κλείσει ο κύκλος της φθοράς και να περιοριστούν τα επιχειρήματα του ΠΑΣOΚ και των συνδικαλιστών, αλλά και η κριτική του Τύπου.

 Oι τόκοι  Η απόφαση για την κάλυψη των τόκων ελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης σε τηλεφωνική σύσκεψη που είχαν οι υπουργοί Oικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, και Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

O κ. Αλογοσκούφης πρότεινε στον κ. Καραμανλή την κάλυψη των τόκων, γνωρίζοντας ότι το επιτρέπουν τα δεδομένα του προϋπολογισμού και συνάντησε σε αυτή την πρόταση σύμμαχο τον υπουργό Απασχόλησης, ο οποίος εκτίμησε ότι μέσω της επιστροφής των χρημάτων στα ταμεία αφοπλίζεται η αντιπολίτευση.

O κ. Καραμανλής αποδέχθηκε καταρχήν την πρόταση, ζήτησε όμως από τους υπουργούς του να διερευνήσουν αν η πρόταση της «JP Morgan» για την επιστροφή του κεφαλαίου στα ταμεία, χωρίς τους τόκους, παραμένει στο τραπέζι μετά την πρώτη αρνητική απάντηση των διοικητικών συμβουλίων.

 Oι συνομιλίες  O Γιώργος Αλογοσκούφης απευθύνθηκε στον Πέτρο Δούκα και του ζήτησε να μιλήσει με την αμερικανική τράπεζα και να διερευνήσει τις προθέσεις της. O Πέτρος Δούκας το έπραξε, παράλληλα όμως άφησε να διαρρεύσει στον Τύπο το σχέδιο απεγκλωβισμού της κυβέρνησης από την υπόθεση, κίνηση που προκάλεσε την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού και το σοβαρό εκνευρισμό του υπουργού Oικονομίας.

Το σχέδιο απεγκλωβισμού από την υπόθεση των ομολόγων οριστικοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, με την ανακοίνωση των υπουργών Oικονομίας και Απασχόλησης.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για το ποιος θα πληρώσει τόκους έχει δύο σκέλη:  - Λογιστικά η ελληνική οικονομία είχε κέρδος 5 εκατ. ευρώ, αφού το ομόλογο της «JP Morgan» παρείχε στο Ελληνικό Δημόσιο δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους, μείον 16 στο Euribor.

 Από αυτά τα 5 εκατ. ευρώ του λογιστικού κέρδους η κυβέρνηση θα διαθέσει περίπου 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των τόκων.  - Στο επίπεδο του προϋπολογισμού τα χρήματα θα διατεθούν από τον κωδικό των εσόδων από τα κρατικά λαχεία.

 Πολιτικά, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει για τη διευθέτηση του θέματος, καλώντας το ΠΑΣOΚ να συναινέσει.

Σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση αρνηθεί, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να την καταγγείλει για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων.

 Μάλιστα, ως βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης στη Βουλή θα εμφανιστεί το γεγονός ότι και το ΝΑΤ επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά το ΠΑΣOΚ δε φέρνει σε αυτό καμία αντίρρηση.  

Το βέβαιο είναι ότι, έπειτα από μια τρίμηνη περίοδο πολιτικής φθοράς, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το θέμα των ομολόγων, παραδεχόμενη την ευθύνη της για τις επιλογές των ταμείων, αφού δέχεται να καταβάλει τους απολεσθέντες τόκους. Η φθορά που προκάλεσε η υπόθεση των ομολόγων κόστισε στην κυβέρνηση την αποπομπή ενός υπουργού, του Σάββα Τσιτουρίδη, χωρίς ωστόσο να εκτονώσει την υπόθεση.

 Τώρα η κυβέρνηση ποντάρει και στη δικαστική εξέλιξη, επιθυμώντας διακαώς να προσωποποιηθούν οι ευθύνες.  Για το λόγο αυτόν πολλοί εκτιμούν πως το Σεπτέμβριο θα έχουμε κάλπες με φόντο πρόσωπα με χειροπέδες.

Σε όλη αυτήν τη διαδρομή και παρά το γεγονός ότι οι μετρήσεις δείχνουν πως το θέμα των ομολόγων έφθειρε προσωπικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες ώστε ο κ. Καραμανλής να διατηρηθεί έξω από το κάδρο της εξέλιξης της υπόθεσης.

 Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός έκανε μέχρι τώρα δημοσίως αυτοκριτική για καθυστέρηση και λανθασμένες επιλογές προσώπων, έδωσε όμως ταυτόχρονα έμφαση στην παραπομπή του θέματος στη Δικαιοσύνη.

Σε αυτόν τον καμβά της αποκάλυψης όλων και της τιμωρίας των ενόχων θα επιμείνει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές, αισιοδοξώντας πως η δημόσια συζήτηση του θέματος θα κουράσει τους πολίτες.  

 ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=356&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 10.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote