Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μάχη εντυπώσεων στην τηλεοπτική αναμέτρηση
Μάχη εντυπώσεων στην τηλεοπτική αναμέτρηση Εκτύπωση E-mail
28.05.09

Οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν έναν κοινό τηλεοπτικό αγώνα, ενόψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.
Στην «τηλεμαχία» έλαβαν μέρος ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ κ. Αλ. Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης.

Ερωτήσεις υπέβαλαν από το Mega η Όλγα Τρέμη, από τον ΑΝΤ1 ο Νίκος Ευαγγελάτος, από το Alter ο Ανδρέας Κωνσταντάτος, από τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ, από το Star ο Αιμίλιος Λιάτσος και από το ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.

Πιο αναλυτικά, οι πέντε αρχηγοί των κομμάτων δήλωσαν, στις έξι επιμέρους θεματικές ενότητες, (στο τέλος έκαναν όλοι μία γενική τοποθέτηση):

Α΄ Ενότητα: Ευρωπαϊκή Ένωση και Εξωτερική πολιτική

Καραμανλής

Η κυβέρνηση πέτυχε μία σειρά από σημαντικά αποτελέσματα στην εξωτερική πολιτική, τόνισε ο κ. Καραμανλής και εξήγησε ότι η Ελλάδα στήριξε την Κύπρο στο σχέδιο Ανάν. Πρόσθεσε ότι έβαλε βέτο στο ΝΑΤΟ για την είσοδο των Σκοπίων, ενώ αναφέρθηκε στις σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση. Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι πολλές φορές είναι υπερβολικά και δεν απηχούν την πραγματικότητα. Η Ελλάδα, κατέληξε, μπορεί να είναι στο κέντρο της Ευρώπης.

Παπανδρέου

«Η χώρα μας έχει κάθε λόγο να στηρίξει τις διεθνείς συνθήκες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρα, κάτι που σημαίνει ισχυρή εξωτερική πολιτική που διαπραγματεύεται», απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και όχι να αφήνει άλλους να το κάνουν, επέκρινε την κυβέρνηση για «κατάθεση των όπλων έναντι της Τουρκίας το 2004, 2005 και 2009 με αποτέλεσμα η Τουρκία να μας θεωρεί δεδομένους» και πρόσθεσε ότι έτσι «δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας».

Είπε ακόμα ότι εφαρμόζοντας ενεργητική πολιτική επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, «πετύχαμε την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, τα ΚΠΣ, τα ΜΟΠ και τη Νησιωτική Πολιτική».

Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και τα κονδύλια που εχουν εισρεύσει στην Ελλάδα τόνισε ότι σε ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 80% (των κονδυλίων) πηγαίνουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, παρ' ότι, όπως είπε, γίνονται και έργα που μπορεί να είναι επωφελή για τον λαό. Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ και είχαμε λαϊκή διακυβέρνηση, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, θα κέρδιζε πολλά ο λαός.

Στη διευκρινιστική ερώτηση ότι πολλές χώρες επιδιώκουν την ένταξή τους στην ΕΕ, η κα Παπαρήγα απάντησε ότι αν υιοθετήσουμε ο,τι λέει η Ευρωπαική Ενωση θα ήμασταν σε αναντιστοιχία με τους εργαζόμενους. Σημείωσε, επίσης, ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κανένα δημοψήφισμα, ούτε για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ούτε για άλλη συνθήκη και κατήγγειλε ότι σε ορισμένες χώρες, κυβερνήσεις στήνουν ακόμη και αγάλματα των ναζιστικών Ες Ες.

Αλαβάνος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνος απάντησε «έχουμε πεπραγμένα, έχουμε ενεργή πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την έχουν βιώσει οι εργαζόμενοι». Εξάλλου, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι σήμερα, στην φοβερή κρίση όπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επικρατήσει η πλήρης ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, η οικονομία του καζίνο και που οι τράπεζες κάνουν ότι θέλουν, τι σχέση έχει αυτό με μια ευρωπαϊκή πολιτική, προσθέτοντας ότι υπεύθυνη για την κρίση είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καρατζαφέρης

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε να αποφανθεί ο ελληνικός λαός αν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τάχθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ πρόσθεσε πως αν απέκλειε κανείς από τα ψηφοδέλτια υποψηφίους που σπούδασαν στην Αμερική, δεν θα έμεναν πολλοί από όλα τα κόμματα. «Είμαστε υπερήφανοι για την επιλογή της Νίκης Τζαβέλλα και θα αξιοποιήσουμε τις γνωριμίες της διεθνώς».

Β΄ Ενότητα: Οικονομία και Ανάπτυξη

Παπανδρέου

«Ο πλανήτης πρέπει να αλλάξει αναπτυξιακό πρότυπο και θέλω η Ελλάδα να είναι πρωτοπορία στην 'πράσινη ανάπτυξη'», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε, επίσης, λόγο για «πράσινη επιχειρηματικότητα και περιβαλλοντικά προϊόντα ποιότητας». Σε ό,τι αφορά την επισήμανση ότι «η καθαρή ενέργεια είναι ακριβή ενέργεια», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η συντήρηση των κτηρίων θα μειώσει το κόστος που πληρώνουν οι πολίτες για ηλεκτρισμό, θέρμανση και κλιματισμό», ενώ επισήμανε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις και υποδομές.

Παπαρήγα

Σε ερώτηση σχετικά με την άρνηση του ΚΚΕ να δεχθεί έλεγχο στα οικονομικά του, η κα Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση της ότι είναι άλλο πράγμα το πολιτικό κόμμα, άλλο πράγμα μία επιχείρηση. Για παράδειγμα, είπε η κα Παπαρήγα, αν ανακοινωθεί το όνομα ενός εργαζόμενου ότι έχει εισφέρει στο κόμμα πιθανότατα να έχει πρόβλημα στη δουλειά του με τον εργοδότη του. Για τον λόγο αυτό εμείς θα προστατεύσουμε το κόμμα μας, είπε η κ. Παπαρήγα.

Στην ερώτηση γιατί το ΚΚΕ ενώ ζητάει ο βασικός μισθός να ανέλθει στα 1400 ευρώ, δεν το εφαρμόζει στο κόμμα ή στην εκδοτική επιχείρηση που διαθέτει, η κα Παπαρήγα είπε ότι αυτός που δουλεύει για το κόμμα, στρατεύεται εθελοντικά και θα πάρει έναν μέσο μισθό, γιατί πριν απ΄ όλα η σχέση δεν είναι καθαρά επαγγελματική.

Αλαβάνος

Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα είναι από τα μεγάλα καταστήματα, που παραβιάζουν το νόμο και αυτό είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν καθημερινά. Πρόσθεσε ότι ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι είναι αυτό της χρηματοδότησης.

Εξάλλου, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι «το πιστεύω» των χριστιανών, είναι μία επιλογή συνταγματική που άφησε απροστάτευτη την Ευρωπαϊκή Ενωση στα κερδοσκοπικά κεφάλαια και περιόρισε τη δυνατότητά της να συμβάλλει στην ανάπτυξη των χωρών.

Καρατζαφέρης

Στο ερώτημα γιατί έδωσε την συναίνεσή του στον Κ. Καραμανλή στο θέμα της Οικονομίας, όταν ο ίδιος λέει πως η χώρα οδηγήθηκε στην κατάσταση αυτή εξαιτίας της διακυβέρνησής της από τρεις οικογένειες, ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε πως στην περίοδο της κρίσης, αυτή τη στάση υπαγορεύει η ευθύνη.

Ερωτηθείς γιατί να επιλέξει κανείς το «ισόγειο» εφόσον ισχύει η λογική της «ίδιας πολυκατοικίας», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε πως το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά το να πάμε σε ένα διάλογο για τα κρίσιμα θέματα του τόπου. Καραμανλής

Την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε κι άλλες μεταρρυθμίσεις και σημείωσε ότι γίνονται «σε ένα περιβάλλον, όπου ο λόγος της Αντιπολίτευσης είναι εχθρικός». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συνέχιση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ενώ αρνήθηκε την παρατήρηση για καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη από το 2005, αλλά έπρεπε να λυθούν ακανθώδη νομικά θέματα με την ΕΕ.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να βάλλει νέους φόρους, αλλά σημείωσε πως τα δεδομένα, λόγω της διεθνούς κρίσης, μπορεί να αλλάξουν.

Γ΄ Ενότητα: Κοινωνική πολιτική και εργασιακά ζητήματα

Παπαρήγα

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι όταν κινδυνεύουν συντάξεις δεν μπορούμε να παραπέμψουμε το πρόβλημα στο σοσιαλισμό. Στην ερώτηση πως θα αντιδρούσε στην πράξη το ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για κερδοφορία δεκάδων δισεκατομμυρίων από τις επιχειρήσεις και στην ανάγκη μεγαλύτερης φορολόγησης των κερδών τους, κάτι που όπως είπε είναι ρεαλιστικό.

Καρατζαφέρης

Να προσέλθουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή για να συζητηθεί σε βάθος το μεταναστευτικό ζήτημα, κάλεσε ο Γ. Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε πως η λαθρομετανάστευση είναι τεράστιο θέμα που αγγίζει την οικονομία και τους άλλους τομείς της δημόσιας ζωής.

Αλαβάνος

O κ. Αλαβάνος τόνισε πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι εκρηκτική, υπάρχουν άνεργοι με 15 ευρώ επίδομα την ημέρα, συνταξιούχοι του ΟΓΑ με 10 ευρώ την ημέρα και μια νέα γενιά ανέργων. Εξάλλου, ο κ. Αλαβάνος απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανος για την κα Σωτηρίου που είναι υποψήφια στη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, που είναι εργαζόμενη και συνδικαλίστρια.

Καραμανλής

«Παρ' ότι διάγουμε μία μεγάλη οικονομική κρίση, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Δέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές από το δημόσιο, ενώ σημείωσε πως χρειάζονται κι άλλες μεταρρυθμίσεις, σε τομείς όπως ο ασφαλιστικός.

Παπανδρέου

«Έχω δεσμευθεί για κοινωνικό κράτος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε λόγο για «δίκαιη αναδιανομή του πλούτου», θέμα για το οποίο δεσμεύεται ο ίδιος και το «σημερινό ΠΑΣΟΚ με τα νέα στελέχη του, που έχουν προτάσεις». «Θα συγκρουστούμε με αυτές τις αντιλήψεις και θα το κάνουμε γιατί υπάρχει βούληση δική μου, γιατί έχουμε βούληση», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δ΄ Ενότητα: Παιδεία

Αλαβάνος

Σε ερώτηση για τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, ο κ. Αλαβάνος, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που σταθήκαμε δίπλα στους νέους, αυτό αποτελεί κληρονομιά και κατάκτηση». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το νόμο - πλαίσιο της κας Γιαννάκου, κατέθεσε αντιπρόταση άρθρο προς άρθρο. Και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το κίνημα για το άρθρο 16, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην περάσει τελικά η τροποποίηση για τα δημόσια πανεπιστήμια, μια τροποποίηση που είχε τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ.

Καρατζαφέρης

Τη θέση να μην υπερβαίνουν το ποσοστό του 30% των μαθητών οι αλλοδαποί μαθητές, υιοθετεί ο ΛΑΟΣ, δήλωσε ο Γ. Καρατζαφέρης, λέγοντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός που το εξέφρασε «δεν θεωρείται ακραίος».

Ερωτηθείς για αν θεωρούνται ίσοι οι Έλληνες μουσουλμάνοι και αν θα πρέπει να κάνουν την προσευχή τους στο σχολείο στην θρησκεία τους, ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως αυτά τα θέματα περιγράφονται στο Σύνταγμα και θα ήταν ακραία ρατσιστικό αν έλεγε κανείς πως δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Όμως, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα κατά πρόσωπο και ρώτησε «μήπως στο τέλος θα καταργήσουμε την δική μας πίστη;».

Καραμανλής

«Ο νόμος πλαίσιο για το Πανεπιστήμιο εφαρμόζεται παρά τις λυσσαλέες και αντιδημοκρατικές αντιδράσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Πρόσθεσε ότι γενικότερα η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν καθυστερεί, ενώ για το ότι δεν αύξησε τις δαπάνες για την Παιδεία ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι παρέλαβε δημόσιο έλλειμμα στο 7% που αποτελεί βρόγχο για την οικονομία, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα χρήματα να πάνε στις μεταρρυθμίσεις. Κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «υπονόμευσε την μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια». Τέλος αναφέρθηκε στο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού λέγοντας ότι η κυβέρνηση το αντικατέστησε, αφού πρώτα είχε την σχετική εισήγηση της Ακαδημίας Αθηνών.

Παπανδρέου

«Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει άρδην, δεν σηκώνει μερεμέτια» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Έχω βιώσει την κατάσταση, ξέρω τα προβλήματα» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για χρηματοδότηση της Παιδείας με 5% του ΑΕΠ και «σύνδεση της εκπαίδευσης με την «πράσινη ανάπτυξη» και τα νέα επαγγέλματα». «Απαντώντας» στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπονόμευσε την αναθεώρηση του Συντάγματος για το άρθρο 16, αλλά «η κυβέρνηση υπονόμευσε την αναθεώρηση με το άρθρο 24 για τα δάση και την νοθεία της αναθεώρησης».

Παπαρήγα

Ισότιμη, σύγχρονη, υψηλού επιπέδου και δημόσια δωρεάν παιδεία ζήτησε η κα Παπαρήγα. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι δεν μπορεί να λυθεί το εξεταστικό, αν δεν λυθούν πολλά άλλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και το πρόβλημα της επαγγελματικής αποκατάστασης. Στην ερώτηση αν το κόμμα της δέχεται να γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση των μαθημάτων, η κα Παπαρήγα είπε ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αλλά η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ, τα οποία χαρακτήρισε ως «σούπερ μάρκετ», υποβαθμισμένα και το πτυχίο δεν έχει αξία.

Ε΄ Ενότητα: Περιβάλλον

Καρατζαφέρης

Να υπάρξει μια ισόρροπη δυναμική των προτεραιοτήτων της πολιτικής, ώστε να εξασφαλιστούν η ποιότητα του περιβάλλοντος και τα αναγκαία αγαθά για να ζήσουν οι πολίτες, ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης. «Είναι ο χώρος που ζούμε» ανέφερε, αλλά πρόσθεσε πως εκ των πραγμάτων μπαίνει σε δεύτερη θέση των προτεραιοτήτων, δεδομένου ότι πρώτα πρέπει να «δώσουμε ψωμί» στους 2 εκ. 200 χιλιάδες ανθρώπους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με εναλλακτικές μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων ή την επιλογή των ΧΥΤΑ, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι η δεύτερη λύση έχει απαγορευτεί από την ΕΕ και χαρακτήρισε αδιανόητη την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Καραμανλής

Το περιβάλλον είναι μεγάλη προτεραιότητα που πρέπει να υπηρετείται όχι με λόγια, αλλά στην πράξη, τόνισε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι με το νέο Χωροταξικό Σχέδιο και με τα ειδικά χωροταξικά, η κυβέρνηση έχει προσφέρει τεράστια υπηρεσία στο περιβάλλον. Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ μείωσε κατά 90% τον αριθμό των 4000 παράνομων χωματερών που παρέλαβε. Σχετικά δε με τις πυρκαγιές του 2007, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης στην αποκατάσταση των ζημιών ήταν ακαριαία και γενναιόδωρη.

Παπανδρέου

«Παρ' ότι κάναμε πολλά, δεν είχαμε την οικολογική συνείδηση που έπρεπε», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως ήταν μεταξύ των πρώτων που έθεσε τέτοιο ζήτημα στην Ελλάδα. «Η πράσινη ανάπτυξη είναι μοχλός για μεγάλες αλλαγές από το Δημόσιο ως την Οικονομία και την αναδιανομή του πλούτου, γιατί τα ζητήματα του περιβάλλοντος πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα στρώματα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παπαρήγα

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα της βοηθάει να αναπτυχθεί η περιβαλλοντική συνείδηση στη χώρα μας και αναφέρθηκε στη δράση του ΚΚΕ, όπως για παράδειγμα στα Οινόφυτα, όπου κινητοποίησε τους εργαζόμενους. Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι είναι μύθος ότι έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι αν μια βιομηχανία ρυπαίνει, τότε μπορεί και να κλείσει, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να αποζημιωθούν και να πληρώσει ο εργοδότης και να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα.

Αλαβάνος

Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες χρηματοδοτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την παιδεία και το περιβάλλον. Ο κ. Αλαβάνος απάντησε ότι γι' αυτό που θα κριθούμε, θα είναι τα πεπραγμένα μας για το περιβάλλον. Για το γεγονός ότι κάποιες ακτές της Αθήνας έχουν ανοίξει για τους πολίτες και αυτό οφείλεται στο δήμαρχο Ελληνικού και τα κινήματα που αναπτύχθηκαν. Για το γεγονός ότι η Μονή Τοπλού, το δάσος στο Βάι και η Βορειοανατολική Κρήτη δεν δίνεται σε τζογαδόρικη εγγλέζικη εταιρία, είναι γιατί παρενέβη ο ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο Επικρατείας και στον Αρειο Πάγο καθώς και για τον αγώνα μας για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και για τον Ασωπό. Εξάλλου, ευχαρίστησε τον δημοσιογράφο για το ερώτημα που του έθεσε για τις άδειες δακτυλίου που έχει δώσει ο υπουργείο στο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι θα το εξετάσουν.

ΣΤ΄ Ενότητα: Δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση

Καραμανλής

«Εχω το θάρρος και τη γενναιότητα, όταν πάει κάτι στραβά να βγαίνω και να λέω ότι αναλαμβάνω την ευθύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Γενικεύοντας στο θέμα των σκανδάλων, ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι «ζητήματα πάντα ανακύπτουν, αλλά τα ανακαλύπτει η Δικαιοσύνη, τα ερευνά και τα φέρνει στο φως. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, επιμέλεια και διαφάνεια αλλά τίποτε δεν συγκαλύπτεται».

Παπανδρέου

«Να τελειώνουμε με την σοβαροφάνεια και την υποκρισία της κυβέρνησης η οποία έκλεισε την Βουλή για παραγραφή (των σκανδάλων) « απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας στην ερώτηση ότι δημοσκοπικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζονται το ίδιο ως προς τα σκάνδαλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ο λαός είναι εξοργισμένος γι' αυτό είπα διαφάνεια παντού, ας «ματώσουμε» αλλά να αλλάξουμε σελίδα».

Παπαρήγα

Στην ερώτηση σχετικά με την αντιπαράθεση του κ. Θ. Πάγκαλου με το ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ δεν αισθάνεται απροστάτευτο. Η ηθική υπόσταση του ΚΚΕ δεν τσαλακώνεται με τίποτα, είπε η κ. Παπαρήγα. Εμείς, είπε, δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή, είπε η γραμματέας του ΚΚΕ.

Αλαβάνος

Ο Αλέκος Αλαβάνος απάντησε ότι το κράτος οφείλει να συμβάλλει με παραγωγικές επενδύσεις, μιλώντας για το ζήτημα της ανεργίας. Και υπογράμμισε: «Πώς είναι δυνατόν επικερδείς επιχειρήσεις με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης όπως ο ΟΤΕ να δίνονται στον ιδιωτικό τομέα;». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει εκατό χιλιάδες νέες θέσεις εργαζομένων, κάτι που πρέπει να γίνει, αντί να πληρώνουμε τις τράπεζες και τα τζιπ με τα μισά τέλη ταξινόμησης.

Καρατζαφέρης

Ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι δεν αποκλείει τον διάλογο, όπως κάνουν οι άνθρωποι των άκρων. Τόνισε την ανάγκη να «βρούμε άκρη» ενόψει των αδιεξόδων που, όπως είπε, έρχονται. Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι το κόμμα του επιζητεί την διαφάνεια και επιδιώκει να βρίσκεται στο πολιτικό παιχνίδι για να φέρει την άνοιξη. Εξάλλου, ο κ. Καρατζαφέρης δικαιολόγησε την επιλογή του λέγοντας ότι η κα Τζαβέλα θα βοηθήσει στην Ευρώπη τόσο για την εισροή κονδυλίων προς την Ελλάδα, όσο και για την ενίσχυση των αρχών της ΕΕ.

Γενική τοποθέτηση

Καρατζαφέρης

«Είμαστε η άλλη δύναμη. Είμαστε διαφορετικοί. Έχουμε άλλη αντίληψη» είπε ο Γ. Καρατζαφέρης στη γενική τοποθέτησή του και έφερε ως παράδειγμα την επιλογή του κόμματός του να καταθέσει το ποσό του 1 εκ. ευρώ για το Ταμείο κατά της φτώχειας. Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να υιοθετήσουν την πρότασή του για περικοπή του μισθού των πολιτικών (πρωθυπουργού, υπουργών) κατά 50% ώστε να αποδείξουν με τον τρόπο αυτό πως νοιάζονται πραγματικά για τον ελληνικό λαό και συνεισφέρουν στην άμβλυνση της κρίσης.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι το κόμμα του δεν θέτει διλήμματα του τύπου «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ή παλαιότερα «Καραμανλής ή τανκς», γιατί αυτά - ανέφερε - είναι «ψευτο-διλήμματα». Επανέλαβε ότι ο ΛΑΟΣ πρεσβεύει τον διάλογο για την λύση των προβλημάτων του τόπου. Είμαστε «αποφασιστικοί, μεθοδικοί και δυναμικοί. Αλλάζουμε το πολιτικό σκηνικό, δεν έχουμε αγκυλώσεις, δεν μπαίνουμε σε ράγες, ταξιδεύουμε στο όνειρο του πολίτη. Σκεπτόμαστε με αγάπη στον Έλληνα».

Αλαβάνος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις ανεπάρκειες του συστήματος των τηλεοπτικών αναμετρήσεων, που δεν επιτρέπουν το διάλογο των πολιτικών αρχηγών. Απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους επισήμανε ότι διέγνωσε κάποια κοινά στοιχεία στις ερωτήσεις τους και ειδικότερα το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμάτι ενός ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος, το κατά πόσο βρίσκεται σε πτώση, όπως και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρόσφατα εκλιπόντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ο οποίος επί 15 χρόνια υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο οποίος πρωταγωνίστησε σε περιβαλλοντικά θέματα.

«Εχω ακούσει πολλές φορές στις τηλεοράσεις τη φράση «και οι τριακόσιοι». Οχι, δεν είμαστε ίδιοι. Εμείς έχουμε ιστορία, κληρονομιά, αγώνες και αποτελέσματα στους αγώνες μας και θα κριθούμε από αυτά».

Παπαρήγα

«Το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα είναι πραγματικό αλλά μετατράπηκε σε είδωλο με στόχο να κρυφθεί η πραγματικότητα, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν διαφορές», είπε η κ. Παπαρήγα. Στις 8 Ιούνη, πρόσθεσε η Γραμματέας του ΚΚΕ, θα επιδράσουν στο λαό τα αποτελέσματα της κάλπης και αυτό που περιμένει τους εργαζόμενους, είναι χολή. «Απευθυνόμαστε στα εργατικά στρώματα και ιδιαίτερα στους νέους και τους λέμε ότι σε αυτή την κάλπη πρέπει να αναμετρηθεί η ικανότητα του λαού να είναι απείθαρχος και να αντεπιτεθεί. Χρειάζεται αιφνιδιαστική αντεπίθεση, να μας ψηφίσουν και όσοι δεν συμφωνούν μαζί μας, γιατί το ΚΚΕ μπορεί να διαχειριστεί με ευθύνη την ψήφο τους».

Παπανδρέου

«Υπάρχει επιλογή. Η ψήφος επηρεάζει την ζωή όλων μας και καθορίζει την πορεία της Ελλάδας που περνά μια βαθιά κρίση, θεσμική, αξιακή και πολιτική. Το δίλημμα είναι πραγματικό: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία και να κάνουμε την Ελλάδα με τους πέντε στόχους που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ ένα ευνομούμενο κράτος με «πράσινη ανάπτυξη», παιδεία για όλους, κοινωνική αλληλεγγύη και ισχυρή φωνή στο εξωτερικό. Μπορούμε να εμπιστευθούμε τις δυνάμεις μας και σε αυτό δεσμεύομαι να δώσω την μάχη μαζί με κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα».

Καραμανλής

Το δίλημμα των ευρωεκλογών «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα», έθεσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι αποφασισμένος να βαδίσει τον δρόμο των δύσκολων αποφάσεων και των μεταρρυθμίσεων παραβλέποντας το πολιτικό κόστος». «Έχουμε δύο δρόμους. Ο ένας είναι ο δρόμος της ανευθυνότητας, του μηδενισμού, του να ποντάρει κανείς στο «όχι σε όλα», να επενδύει στην σκανδαλολογία… Από την άλλη, είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας, που σημαίνει δύσκολες αποφάσεις». Ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι χρέος του να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις παρά το πολιτικό κόστος.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3556&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 28.05.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote