Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Θερμό αντίο στον αιρετικό της Αριστεράς
Θερμό αντίο στον αιρετικό της Αριστεράς Εκτύπωση E-mail
28.05.09

ΜΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ προσωπικότητα της Ανανεωτικής Αριστεράς, ένας ασυμβίβαστος της πολιτικής, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης έφυγε χθες από τη ζωή έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Η απώλειά του βύθισε στο πένθος τους συντρόφους του της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η κηδεία του (πολιτική) θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Νεκροταφείο Καλλιθέας.

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1941. Ήταν παντρεμένος με τη Λιλή Σφήκα και πατέρας του Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Από τους φίλους του και τους συντρόφους του περιγράφεται ως «ένας μεταρρυθμιστής, ένας πληθωρικός άνθρωπος, ένας ριζοσπάστης που ήθελε να παρεμβαίνει για να αλλάζει τα πράγματα χωρίς να διστάζει μπροστά το πολιτικό κόστος». Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, αν και είχε αποσυρθεί τους τελευταίους μήνες από την ενεργό πολιτική λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του, φρόντιζε με δημόσιες παρεμβάσεις του να επισημαίνει τους τρόπους με τους οποίους η Ανανεωτική Αριστερά και το κόμμα του, ο ΣΥΝ, όφειλαν να διεκδικούν τους στόχους τους.

Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα, το Μονπελιέ και το Παρίσι. Προδικτατορικά δραστηριοποιήθηκε στην ΕΔΑ, όπου παρέμεινε έως το 1963. Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα του 114 και 15% για την Παιδεία. Κατά την περίοδο της χούντας κι ενώ βρισκόταν στο Παρίσι εντάχθηκε στη Δημοκρατική Άμυνα, από την οποία ωστόσο αποχώρησε όταν εκείνη ενσωματώθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Πολίτης». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ, ενώ αργότερα εντάχθηκε στον Συνασπισμό του οποίου υπήρξε μέλος της Κ.Ε. και της Πολιτικής Γραμματείας. Με τον Συνασπισμό εξελέγη ευρωβουλευτής το ΄89, το ΄94 και το ΄99, ενώ το 2007 εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών.

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ανήκε στην Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματός του. Τον Δεκέμβριο του 2004 έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, του οποίου εξελέγη πρόεδρος ο Αλέκος Αλαβάνος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού και Παρέμβασης Αριστερά Σήμερα (ΑΡ.ΣΗ.).

Τολμηρό στοχαστή και μαχητή ιδεών χαρακτηρίζει τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναγνωρίζει πως ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την ευρωπαϊκή Αριστερά της ριζοσπαστικότητας και της ανανέωσης. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας τονίζει πως ενέπνεε εμπιστοσύνη, σεβασμό και πειθώ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για την απώλεια ενός καλού φίλου, ενός πολιτικού με ήθος, ενός ενεργού πολίτη. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι με τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη τη συνδέουν αγωνιστικές αναμνήσεις των μαθητικών και φοιτητικών χρόνων, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος τονίζει ότι ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπήρξε επαναστάτης που σε ανύποπτο χρόνο μπόλιασε την Αριστερά και όλη την πολιτική ζωή με την οικολογική σκέψη, τα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας είπε: «Χάσαμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας και η Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά ένα κομμάτι του εαυτού της». Ο Λεωνίδας Κύρκος χαρακτηρίζει τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη ως έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές της προσπάθειας για την ανανέωση του λαϊκού κινήματος. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επισημαίνει ότι ο Μ. Παπαγιαννάκης ήταν ένας τίμιος εκφραστής της αριστερής ιδεολογίας.

Επιθυμία της οικογένειας του Μιχάλη Παπαγιαννάκη είναι να κατατεθούν δωρεές στη μνήμη του αντί στεφάνων στην ΑΡ.ΣΗ., την «Αυγή» την Παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ, στη Διάβαση του ΚΕΘΕΑ και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3555&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote