Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τηλεμαχία... χωρίς μάχη
Τηλεμαχία... χωρίς μάχη Εκτύπωση E-mail
28.05.09

«Στην εποχή της ΤV η εμφάνιση του υποψηφίου μετράει πιο πολύ από τις ιδέες του». Ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος είχε αρνηθεί να μακιγιαριστεί, δεν έκρυβε την πικρία του για το γεγονός ότι στο πρώτο ντιμπέιτ της ιστορίας στις 26 Σεπτεμβρίου του 1960, ο γοητευτικός Τζων Κέννεντυ κέρδισε τις εντυπώσεις.

Αυτό, βέβαια, ίσχυσε για όσους παρακολούθησαν το ντιμπέιτ από την τηλεόραση. Γιατί όσοι το άκουσαν στο ραδιόφωνο, θεώρησαν ότι ο Νίξον ήταν ο νικητής της τηλεμαχίας. Οι δύο αντίπαλοι έθεσαν τα θεμέλια αυτού που είναι γνωστό σήμερα ως «τηλεοπτική δημοκρατία», καθώς ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες έσπευσαν να υιοθετήσουν τη λογική του ντιμπέιτ.

Είθισται, βέβαια, το ντιμπέιτ να είναι κάτι σαν ντέρμπι των δύο «αιωνίων» αντιπάλων, στο οποίο συμμετέχουν δύο πολιτικοί και συνήθως δύο δημοσιογράφοι. Ενίοτε, μάλιστα, συμμετέχει και το κοινό. Στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές, οι βασικοί υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και Τζον Έντουαρντς είχαν αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις των πολιτών μέσα από 25-30 βίντεο που είχαν προβληθεί σε γιγαντοοθόνη. Την «τηλεμαχία» είχαν οργανώσει από κοινού το CΝΝ και το ΥouΤube.

Παράλληλοι μονόλογοι
Στο ντιμπέιτ α λα ελληνικά συμμετέχουν- από το 2004 - όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Αυτό έχει χαρακτηριστικά κουραστικών παράλληλων μονόλογων παρά μονομαχίας. Υπενθυμίζεται ότι το 1996 και το 2000 το ντιμπέιτ έμοιαζε περισσότερο με τα αμερικανικά του είδους αφού δεν μετείχαν σ΄ αυτό όλοι οι αρχηγοί αλλά είχε γίνει ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και τους Μιλτιάδη Έβερτ και Κώστα Καραμανλή αντιστοίχως. Πάντως, το μοντέλο του 2004 ακολουθήθηκε και στις ευρωεκλογές του 2005 και στις εθνικές εκλογές του 2007.

«Οι επτά δημοσιογράφοι του αποψινού ντιμπέιτ είναι ελληνική πατέντα. Σε άλλες χώρες ούτε οι δημοσιογράφοι είναι τόσο πολλοί ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί. Υποτίθεται ότι στόχος του ντιμπέιτ είναι να δεις την αύρα αυτού που θα σε κυβερνήσει. Αλλά εδώ δεν βλέπεις τίποτα και καταντά πολύ βαρετό. Εντέλει, γιατί το ντιμπέιτ να μην είναι μια μονομαχία μεταξύ των δύο αρχηγών; Φοβόμαστε να παραδεχθούμε ότι οι δύο μεγάλοι είναι αυτοί που θα μας κυβερνούν;», αναρωτιέται ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι στο αποψινό ντιμπέιτ θα συμμετάσχουν πέντε πολιτικοί αρχηγοί και επτά δημοσιογράφοι, δηλαδή θα υποβληθούν 35 ερωτήσεις. Ωστόσο, κανένας αρχηγός δεν θα έχει δικαίωμα να σχολιάσει απάντηση του άλλου και κανένας δημοσιογράφος δεν θα έχει δικαίωμα να επανέλθει αν ο ερωτώμενος δεν του απαντήσει. Για την ιστορία, την πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση πέντε πολιτικών αρχηγών το 2004 είχαν παρακολουθήσει οκτώ στους δέκα Έλληνες, καθώς η τηλεθέαση είχε φθάσει το 86,3% στην έναρξη της συζήτησης.

tanea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3549&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote