Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Περιφερειακό ρόλο υπόσχονται στην Ελλάδα οι ΗΠΑ
Περιφερειακό ρόλο υπόσχονται στην Ελλάδα οι ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
26.05.09

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας νέας ατζέντας στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα

τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, στην Αθήνα. «Μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με περιφερειακά θέματα που εμφάνιζαν στασιμότητα τώρα έχουν αναθερμανθεί», πρόσθεσε ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε "στρατηγική" τη θέση της Ελλάδας και εκτίμησε ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων. Ανάμεσα στις προκλήσεις που ανέφερε, συμπεριλαβάνονται η παράνομη μετανάστευση, αλλά και τα "ανοίγματα" της Δύσης προς το Ισλάμ, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αλλά και η πειρατεία. Όσον αφορά στην τελευταία, εκτίμησε ότι η Ελλάδα αποτελεί πολύ σημαντικό εταίρο, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο. 

Όσον αφορά στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ο Ντ. Σπέκχαρντ είπε ότι έχει μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει, καθώς είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην περιοχή.

Κάνοντας αναφορά στα εθνικά θέματα, ανέφερε μεν ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας για το Αιγαίο, το Κυπριακό και την ονομασία της ΠΓΔΜ αλλά σημείωσε όπτι θα πρέπει να είμαστε "πραγματιστές".

Ντ. Μπακογιάννη: "Πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη"

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική. Τόνισε ότι είναι υπέρ, τόσο της ένταξης της τουρκίας στην Ε.Ε. όσο και της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι και οι δύο χώρες θα συμμορφωθούν πλήρως στους απαιτόμενους όρους και προϋποθέσεις. "Στηρίζουμε την ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας με συγκεκριμένα βήματα,όπως η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων στην Ε.Ε.", πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογίαννη.

Αναφερόμενη στην Κύπρο, τόνισε ότι η λύση που θα προκύψει για την επανένωση του νησιού θα πρέπει να είναι μια λύση "κυπριακή".

Όσον αφορά την παγκόσμια σκηνή, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , λέγοντας δεν μπορούν να απουσιάζουν η Γερμανία, η Ινδία, ή η Βραζιλία, οι αναδυόμενες δυνάμεις που άλλαξαν "εν μια νυκτί" τον πλανήτη από G8 σε G20.

Μήνυμα Μεϊμαράκη σε Σκόπια και Άγκυρα

Στο ίδιο κύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς τα Σκόπια ότι θα "παραμείνουν κλειστές οι πύλες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ" εάν δεν επιτευχθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.

Αντίστοιχο μήνυμα απηύθυνε και προς την Άγκυρα, αναφορικά με τις εντεινόμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ο υπ. Άμυνας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3540&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote