Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τα λόμπι μαυρίζουν τον... πράσινο Ομπάμα
Τα λόμπι μαυρίζουν τον... πράσινο Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
25.05.09

Ενας πράσινος «πόλεμος» μαίνεται αυτήν την περίοδο στην Ουάσιγκτον με αντιπάλους την κυβέρνηση Ομπάμα και τη βιομηχανία πετρελαίου, αερίου και άνθρακα

εξαιτίας του νομοσχεδίου για το περιβάλλον που κατατέθηκε για συζήτηση στο Κογκρέσο.

Αρωγοί των βιομηχανιών σε αυτήν την... πολεμική τους προσπάθεια είναι τα λόμπι που δρουν στον τομέα του περιβάλλοντος, τα οποία και γνωρίζουν τεράστια άνθηση τα τελευταία 5 χρόνια και ακόμα μεγαλύτερη μετά τις υποσχέσεις του Ομπάμα για «ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας από το πετρέλαιο» και υιοθέτηση μέτρων που θα οδηγήσουν «σε αξιοσημείωτη μείωση της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου».

 
 
Επτακόσιες εβδομήντα βιομηχανίες προσέλαβαν πέρυσι περίπου 2.340 λομπίστες -αύξηση της τάξης του 300% μέσα σε 5 χρόνια- ξοδεύοντας για την προάσπιση των συμφερόντων τους 90 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα όμως με στοιχεία του Ινστιτούτου για τη Διαφάνεια στο Δημόσιο, τους 3μήνες του 2009, οπότε και την εξουσία ανέλαβε ο Ομπάμα, το λόμπι των παραδοσιακών μορφών ενέργειας αύξησε τον προϋπολογισμό του κατά 50%, ξοδεύοντας 44,5 εκατομμύρια δολάρια.

Τα χρήματα αυτά δαπανώνται για καταχωρίσεις στον Τύπο, «χορηγίες» σε μέλη του Κογκρέσου και για διαφημιστική καμπάνια σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, στόχος της οποίας είναι να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες ότι η ενέργεια που παράγεται από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Η οικονομική κρίση αποτελεί εξάλλου μια καλή βάση για να πείσουν τους Αμερικανούς πολίτες ότι οι πιο «πράσινοι» νόμοι θα επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανεργία.

«Αυτός ο νόμος», προειδοποιεί μια τέτοια διαφήμιση που ακούγεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Μίσιγκαν (πολιτεία με ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία), «θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη λαβωμένη μας οικονομία».

Η μάχη πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις στα τέλη Μαρτίου, οπότε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Χένρι Γουάξμαν, παρουσίασε το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αρχικά κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 έως το 2020, και μέχρι 83% έως το 2050.

Το καθεστώς ελέγχου των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2012.

Εμπόδια
Αν και για πρώτη φορά οι Δημοκρατικοί ελέγχουν και το Κογκρέσο και παρότι έχουν δραστηριοποιηθεί κι αρκετά λόμπι υπέρ του νομοσχεδίου, δίνοντας βεβαίως αρκετά λιγότερα λεφτά (έχουν διατεθεί από τους «πράσινους» 850.000 δολάρια), το νομοσχέδιο θα συναντήσει πολλά εμπόδια ακόμα και από Δημοκρατικούς γερουσιαστές.

Ηδη έχουν γίνει κάποιες υποχωρήσεις, στο όνομα της οικονομικής κρίσης, ενώ πολλοί υπέρμαχοι του νομοσχεδίου εκφράζουν φόβους πως ακόμα κι αν ψηφιστεί, οι στόχοι και οι όροι του θα είναι πολύ πιο ελαστικοί των αρχικών.

Το ενδιαφέρον για την κατάληξη της μάχης εκτείνεται και εκτός συνόρων των ΗΠΑ, καθώς πολλοί περιβαλλοντολόγοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως δεν θα υπάρχουν πολλές προοπτικές για επίτευξη κάποιας σημαντικής συμφωνίας στη Διάσκεψη για το κλίμα που θα γίνει τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, αν το Κογκρέσο δεν έχει πρώτα ψηφίσει έναν ισχυρό νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ»
Είναι πολλά τα λεφτά...

Καλύτερη... πελάτισσα των λόμπι των παραδοσιακών μορφών ενέργειας είναι, σύμφωνα με στοιχεία του DesmoBlog (μπλογκ που έχει ως στόχο να «αποκαλύπτει τα ψέματα των λόμπι σχετικά τις αλλαγές του κλίματος»), η πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil, η οποία έχει καταβάλει το πρώτο τρίμηνο του 2009 9,2 εκατ. δολάρια, από 6,6 εκατ. που είχε δώσει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008. Ακολουθούν η Chevron Corp με 6,8 εκατ., διπλασιάζοντας το ποσό που είχε δαπανήσει πέρυσι, η Conoco Phillips με 6 εκατ. και η ΒΡ με 3,6 εκατ. δολάρια. Επιπλέον, εταιρείες άνθρακα και ηλεκτρισμού, που έχουν ξοδέψει φέτος 3,6 εκατ. για λόμπινγκ, αναμένεται να ξοδέψουν συνολικά 45 εκατ. δολάρια.

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΓΚΑΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Πέρασαν οι νόμοι για μείωση στην κατανάλωση βενζίνης

Αν και οι μεγάλες βιομηχανίες προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στο νομοσχέδιο για το περιβάλλον με συμμάχους τα λόμπι, η κυβέρνηση Ομπάμα πάτησε «πράσινο» γκάζι, μετά την αποδοχή των νέων κανόνων στις αυτοκινητοβιομηχανίες για τη μείωση της κατανάλωσης της βενζίνης.

Συγκεκριμένα, οι νέοι νόμοι, που θα τεθούν σε ισχύ το 2012, έχουν ως στόχο τα αυτοκίνητα να εκπέμπουν σχεδόν 40% λιγότερα καυσαέρια, ποσοστό που μεταφράζεται σε 900 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι προδιαγραφές των καυσίμων για όλα τα καινούργια μικρά αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ θα προβλέπουν 1 λίτρο για 15 χλμ. Υπολογίζεται πως με τη θέσπιση του νόμου, η κατανάλωση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 1,8 δισ. έως το 2016.

Το κόστος αγοράς τέτοιων αυτοκινήτων θα αυξηθεί, σύμφωνα με υπολογισμούς, κατά 950 ευρώ, κόστος το οποίο θα αποσβεσθεί σε σύντομο σχετικά διάστημα από τη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης.

Οι μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αν και αντιδρούσαν παλαιότερα σε λιγότερο αυστηρά μέτρα για τη μείωση των καυσαερίων, μετά την οικονομική κρίση και την κρατική βοήθεια που ζήτησαν για να σωθούν δεν προέβαλαν αντιρρήσεις.

Αλλωστε, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στις νέες προκλήσεις.

  • 44,5 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ξόδεψαν εταιρείες πετρελαίου, αερίου και άνθρακα τους τρεις πρώτους μήνες του 2009, για να χτυπήσουν το νέο νομοσχέδιο

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3533&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote